Debrecen hírei

2018.06.16. 10:02

Bíróságon a körúti gázoló

Debrecen - A vádlott nem adott elsőbbséget, az áldozat nem csatolta be magát.

Debrecen - A vádlott nem adott elsőbbséget, az áldozat nem csatolta be magát.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyét tárgyalta másodfokon kedden a Debreceni Törvényszék.

A H. M. vádlott ellen indult büntetőügy nyilvános ülésén nem született érdemi határozat. A másodfokú bíróság bizonyítás felvételét tartja szükségesnek, ezért az ügyet tárgyalás tartására utalta. A büntetőügy tárgyalása július 4-én lesz. A a Debreceni Járásbíróság tavaly októberben 1 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte – három évre felfüggesztve – azt a vádlottat, aki behajtott egy stoptáblás kereszteződésbe, és halálos balesetet okozott 2017 januárjában a Nagyerdei körúton.

Elvesztette uralmát

A bíróság a vádlottat 4 év 4 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, és kötelezte a 370 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerő vallomása, a tanúvallomások, a helyszíni kamerafelvétel és az igazságügyi orvosszakértő véleménye alapján elfogadta a vád­irati tényállást.

Eszerint H. M. 2017. január 11-én derült, napos időben, száraz úton, közepes forgalomban haladt Debrecenben, az Oláh Gábor utcán a Martinovics utca irányába. A Nagy­erdei körút kereszteződéséhez érkezve a stoptáblánál nem állt meg, csak lassított. Amint haladt tovább egyenesen, nagy fokú figyelmetlensége miatt nem adott elsőbbséget a neki balról – a Baksay utca felől – érkező személygépkocsinak.

A vádlott az autójával nekiment a másik jármű bal hátsó részének, ami miatt a sofőr elvesztette uralmát az autója fölött, átsodródott a másik sávba, ahol összeütközött egy szembejövő gépkocsival.

A balesetben öten sérültek meg. A vétlen autó jobb hátsó ülésén utazó 69 éves férfi olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy két héttel később a Kenézy Kórházban meghalt. Életét az idejekorán érkező orvosi segítség is csak meghosszabbíthatta, de nem menthette meg. Vágó Zsolt az ítélet indoklásában kiemelte: egyértelmű, hogy a vádlott nem tartotta be a KRESZ-t, a halálos kimenetelű közlekedési helyzet a szándékos szabályszegése miatt alakult ki.

Már visszaeső volt

A bíró szerint a vádlott különösen felelőtlenül járt el, az pedig, hogy már több szabályszegésen van túl, azt mutatja, hogy az elmúlt két évben nagy fokú közönyt tanúsított a közlekedési szabályrendszer iránt.

A vádlott ugyanis 2015 óta rendelkezik jogosítvánnyal, és eljárás ugyan nem volt eddig ellene, kisebb közlekedési szabálysértések miatt már hat alkalommal kapott helyszíni bírságot. Az ítélet kiszabásakor a Debreceni Járásbíróság súlyosító körülményként értékelte a durva közlekedési szabályszegések elszaporodottságát, valamint, hogy a vádlottat két éven belül hatszor vonták felelősségre közlekedési kihágások miatt.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a vádlott fiatal felnőtt korát, beismerő vallomását, és hogy meg lehetett állapítani a markáns sértetti közrehatást is.

Az orvosszakértő szerint ugyanis, ha a sértett be lett volna kötve, nagy valószínűséggel nem halt volna meg a karambolban. A bíróság az előzetes mentesítésre nem látott lehetőséget a bűncselekmény súlya és a vádlott közlekedési előélete miatt. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!