Debrecen hírei

2018.05.30. 14:45

Színre lépnek a gyerekek, okulhatnak a tanárok

Debrecen - Határozottan állíthatjuk: a gyermekszínjátszás legjava jön a városba.

Debrecen - Határozottan állíthatjuk: a gyermekszínjátszás legjava jön a városba.

Határátlépés – időpocséklás ettől találóbb jelmondatot találni a június 8-a és 10-e között a cívisvárosban történő eseményekre. Azaz felszabadító lélekjátékokra – ahogyan Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházi vezetője fogalmazott szerdán a XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót és az összművészeti műhelykonferenciát ajánló sajtótájékoztatón.

Az említett hétvégén – a hat regionális eseményen kétszázból kiválasztott – huszonöt hazai és hat határon túli magyar gyermekszínjátszó csoport érkezik a városba, immár nyolcadik alkalommal. Négyszázötven gyerek és közel száz pedagógus mutatja meg az eredményét az évközi „határátlépéseiknek”. A sajátjuktól eltérő karakterbe bújásnak, az empátia-, kerativitás-, személyiségfejlesztésnek, a felszabadultság megtapasztalásának, akár élethosszig kísérő gondolkodásmód kialakulásának, egy szóval a színjátszásnak. Erről már Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester beszélt.

Hozzátéve, ezért is támogatja a város a művészeti nevelést, s tartja vállalását: kétévente otthont ad a Magyar Drámapedagógiai Társaság seregszemléjének.

Örökre szóló alapok

Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója személyes élménnyel erősítette meg a városvezető szavait. Hangsúlyozta: az immár országosan elismert debreceni bábosház is egy amatőr társulatból indult. „Máig táplálkozom azokból az élményeimből, amelyeket énekkarosként, amatőr színjátszóként átéltem nyolc éves koromtól kezdve. Nagyon fontosak az ideutazókhoz hasonló közösségek; semmi máshoz nem hasonlító személyiségformáló erővel bírnak. A közösségek szerepe a társadalomban témakör a háromnapos rendezvény minden részéből kiviláglik. A június 8-i Társművészetek-határátlépések című konferencia egy ön-, és társadalomismereti kalandozás.

A felnőtté válás, felelősségvállalás kérdéseiről beszélünk majd”

– mondta.

A sóval indul

Méghozzá országos hírű szaktekintélyekkel. Többek között itt lesz Patonay Anita, színész-drámatanár a fővárosi KÁVA Kulturális Műhely képviseletében. Ő az egyéni érdek és közösségi gondolkodás ellentmondásait járja körül egy izgalmas mesével. Uray Péter, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének művésztanár-koreográfusa a mozgásmotívumokkal ismerteti meg a résztvevőket a Déri Múzeumban. Ugyanitt a Szkéné Színház osztálytermi előadása is látható lesz, míg a MODEM-ben a Tóth Árpád, karnagy, a Csíkszereda improvizációs kórus vezetője zenés foglalkozást tart, de más helyi intézmények is helyszínt biztosítanak a daraboknak.

A fesztivál résztvevői a város több pontján és terén hívják fel a figyelmet a színházünnepre: flashmobokkal, kisebb produkciókkal szórakoztatják majd az érdeklődőket. A nyitónapon, június 8-án 20 óra 20 perckor a Vojtina saját előadására, A só címűre invitálnak mindenkit a szervezők a Nagyerdei Szabadtéri Színpadra, jegíek a bábszínházban kaphatók. A műhelykonferencián való részvétel ingyenes, ám a létszámkorlátok miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a felületen lehet.

HABE


Valódi élményre vágynak

A seregszemlének ismét Debrecen kulturális intézményei adnak otthont. Gemza Péter a Csokonai Színház művészeti vezetője elmondta, nagy örömére szolgál, hogy négyezer gyermeket foglalkoztató kétszáz csoportból választhattak a szervezők 31 csapatot. Mint mondta: Ez a nagy szám, azt mutatja, hogy a digitalizáció korában egyre nagyobb igénye van a gyerekeknek a személyes élményekre, az érzelmek valós megtapasztalására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!