Debrecen hírei

2018.05.16. 11:43

„Nagyon sajnáljuk az ártatlan életeket”

Debrecen – Nagyon bízom abban, hogy a józan ész győz végül, és megérti a palesztin vezetés, hogy a saját népüket áldozzák föl – fogalmazott a gázai feszültség kapcsán a Naplónak adott interjújában Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete.

Debrecen – Nagyon bízom abban, hogy a józan ész győz végül, és megérti a palesztin vezetés, hogy a saját népüket áldozzák föl – fogalmazott a gázai feszültség kapcsán a Naplónak adott interjújában Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete.

A diplomata szerdán nyitotta meg Izrael állam konzulátusát Debrecenben. Ez a nap éppen egybeesett az ország függetlensége kikiáltásának 70. évfordulójával. A Napló az avatás után kérte interjúra Yossi Amranit.

Nagykövet Úr járt-e már Debrecenben, s mik az ismeretei, benyomásai a városról?

Ötödik–hatodik látogatásom ez már Debrecenben, amely nagyon élénk város, és amelynek van egy nagyon fontos egyeteme is. Sokrétű ipar működik itt, és számos gazdasági tevékenység folyik itt. Debrecenben működik a Teva, amely a világ egyik legjelentősebb, izraeli gyógyszeripari cége. Debrecen ugyanakkor sok izraelinek az érkezési és kiindulópontja. A városnak sok lehetősége van, és nagyon örülök, hogy itt nyithattunk konzulátust.

Miért éppen Debrecenben nyitottak képviseletet?

Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, itt működik az ország egyik vezető egyeteme és a második legnagyobb nemzetközi repülőtere. Nagyon sok izraeli hallgató tanul itt. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Debrecennek nagyon régi, hosszú zsidótörténelme is van, és itt található a Debreceni Zsidó Hitközség is.

Mi lesz a feladata az új képviseletnek?

Az egyik legfontosabb a gazdasági kapcsolatok lehetőségeinek feltárása. Ez már támaszkodik arra a meglévő tevékenységre, amely a kutatás és az oktatás kapcsolataira épül. Nagyon fontos tevékenység az is, hogy bemutassák a mai Izrael kulturális életét és a hétköznapjait is találkozásokon, filmeken és egyéb rendezvények segítségével.

Izrael állam éppen most 70 éves. Mi ennek az időszaknak a legfontosabb sikere, és mi a jövő Izrael számára?

Hetven év egy ember életében nagyon hosszú idő, de egy ország életében rendkívül kicsi. Mi nyitott ország vagyunk minden lehetőség iránt, és ezt a jövőben is szeretnénk kihasználni. Mindig úgy vagyunk, hogy „olyanok még sose voltunk”, tehát állandóan változunk. Hetven év után Izrael még mindig a lehetőségek országa.

Ismét igen feszült a helyzet a gázai övezetben – miként teremthető meg a béke ott? Mi lehet a megoldás?

Nem vagyok az ígéretek embere, és nem tudok optimista szavakat mondani. Mi a függetlenségünket ünnepeljük, ők pedig a mi elpusztításunkat. Azt látjuk az utóbbi időben, hogy a gázai embereket valójában a saját vezetőik biztatják, provokálják, hogy törjék át a határt, a kerítést, és hozzanak pusztítást, valóságos tüzet izraeli területeken. Nagyon sajnáljuk az ártatlan életeket, de szerintünk az embereket a saját vezetőik használják ki. Csak az előző napon ötvennyolc ártatlan ember halt meg a konfliktus miatt, pedig a világ visszafogásra, békés tüntetésre szólít föl. Én is nagyon bízom abban, hogy a józan ész győz végül, és megérti a palesztin vezetés, hogy a saját népüket áldozzák föl, és saját magukat bántják ezzel, nem pedig Izraelt.

- Vass Attila -


[related-post post_id="3862144"]

[related-post post_id="3861703"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!