Debrecen hírei

2018.05.10. 13:10

Lehet szavazni: milyen legyen az unió?

Debrecen - Európa-napot tartottak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

Debrecen - Európa-napot tartottak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

A rendezvény keretében családi és gyermekprogramokkal, vetélkedővel, európai uniós információkkal várták az érdeklődőket csütörtökön. A kvízjáték győztese bulgáriai tengerparti utazást nyer.

Az esemény főszervezője, Komódi Zsuzsa, az Europe Direct Információs Központ Hajdú-Bihar Megyei Tájékoztatási Központjának vezetője kérdéseinkre elmondta: minden évben május 9-én rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepelik. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban vázolta fel az európai szén-, és acélközösség koncepcióját, amely később Európai Unióvá alakult. A nyugat-európai országok közötti szoros gazdasági és politikai együttműködéssel elsősorban azt akarta elérni, hogy ne robbanjon ki újabb háború közöttük. Komódi Zsuzsa hangsúlyozta, hogy ezt sikerült elérni. Ráadásul a szervezet folyamatosan fejlődik, tavaly például eltörölték az európai roamingdíjakat. Úgy vélte, hogy az áruk unión belüli szabad áramlása az egész közösség fejlődését szolgálja.

A tájékoztatási központ vezetője arról is beszámolt, hogy az Európa-nap alkalmából az Európai Bizottság egy online konzultációt indított el szerdán, melynek keretében arra kérik az európai polgárokat, hogy mondják el, milyen legyen a jövőben az EU. A 12 kérdésből álló konzultáció a 2019. május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozóig tart.

Az ismeretek bővítéséért

Komódi Zsuzsa kiemelte, hogy amióta Magyarország 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz, a magyar polgárok sokkal jobban megismerték a szervezet felépítését, működését. Ugyanakkor még mindig lehetne ezen javítani. Az Europe Direct Információs Központok ezért, illetve az unióval kapcsolatos álhírek ellen is dolgoznak.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!