Debrecen hírei

2018.05.10. 19:29

Ismét Egerben vitézkednek a pneumobilok

Debrecen - Megismételnék az elmúlt évek jó szereplését a debreceni egyetemisták.

Debrecen - Megismételnék az elmúlt évek jó szereplését a debreceni egyetemisták.

Mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek csapnak össze péntektől vasárnapig a XI. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen. Az egri megmérettetésen 9 nemzet – cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, román, svéd, szlovák – 22 egyetemének 45 csapata csapat méri össze tudását. A résztvevők három versenyszámban állnak rajthoz normál és szenior kategóriában. A hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot képes megtenni a kijelölt pályán egy palacktöltettel, az ügyességi futam három menetből áll, a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási szám után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. A zsűri a versenyszámok győztesei mellett összesítésben a legjobb pneumobilt, emellett a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést is díjazza.

Méltón a hagyományokhoz

Az előkészületi szakaszban a korábbinál összetettebb feladat várt a nevezőkre idén is: időtervet, költségvetést, komplett projektleírást kellett tartalmaznia a beadott pályázatoknak, amit pénteken személyesen is prezentálnak a csapatok. A Debreceni Egyetem két autóval vesz részt a versenyen, mindkét jármű már kiforrottnak számít, hiszen idén immár harmadik alkalommal állnak majd rajthoz. Veszelszki Krisztián elmondta, a korábbi években az autóik remek eredményeket értek el, és azon vannak, hogy idén is legalább megismételjék a jó szereplést.

– Ezek a járművek sűrített levegővel működnek, pneumatikus munkahengereket hajtunk meg, amelyek egyenes vonalú mozgást végeznek. Ezt a mozgást alakítjuk át forgó mozgássá, amely meghajtja a kerekeket. Az autók összsúlya 70 és 100 kg között van, a leggyorsabb autók 50 kilométer per óra fölött mennek, tehát igen komoly konstrukciókról van szó. A gyorsulási rekordot a mai napig a mi autónk tartja, úgyhogy bízom benne, hogy idén is több versenyszámban fel tudunk majd állni a dobogóra – mondta el Krisztián.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!