Debrecen hírei

2018.04.24. 11:12

Újabb négy évig folytathatják

Debrecen - Debrecen további fejlesztését nevezték egyik legfontosabb feladatuknak a régi-új országgyűlési képviselők.

Debrecen - Debrecen további fejlesztését nevezték egyik legfontosabb feladatuknak a régi-új országgyűlési képviselők.

Átvették megbízóleveleiket a Hajdú-Bihar megye 1-es, 2-es és 3-as egyéni választókerületeiben az április 8-ai választáson megválasztott országgyűlési képviselők. A mandátumot nyerő Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László a debreceni Régi Városháza Nagytanácstermében kapta meg a dokumentumokat kedd délelőtt.

Egyértelmű felhatalmazás

A rendezvény elején dr. Kovács Tibor József, a Hajdú-Bihar 1-es országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnöke arról számolt be, hogy náluk a 69 523 jogosult polgár közül 50 029-en vettek részt a választáson. 2657-en átjelentkeztek, illetve a külképviseleteken szavaztak. A 12 egyéni képviselő jelöltre 49 498 érvényes szavazat érkezett, melyek közül 23 441-et adtak le Kósa Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére.

Dr. Sipos Ferenc, a Hajdú-Bihar 2-es országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnöke elmondta: abban a körzetben 13 jelölt indult. A választásra jogosult 74 689 választópolgár közül 48 113 fő jelent meg az urnáknál. Átjelentkezve és külképviseleteken 2 427 fő szavazott. Az 50 067 érvényes voks közül a Fidesz-KDNP-s dr. Pósán László 24 731-t kapott.

Dr. Borbély Ferenc, a Hajdú-Bihar 3-as országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnökének szavaiból kiderült, hogy ott 19 jelölt indult a választáson. A 77 770 választópolgár közül 47 177 jelent meg az urnáknál. 1460-an átszavaztak, valamint külképviseleteken adták le voksukat. A Fidesz-KDNP jelöltje, Tasó László 27 979 szavazatot gyűjtött.

A rendezvény vége felé dr. Szekeres Antal, a helyi választási iroda vezetője, a debreceni önkormányzat jegyzője köszönetet mondott a választásban közreműködőknek és gratulált a régi-új képviselőknek.

Kósa Lajos, megbízólevelének átvételét követően mondott beszédében kiemelte, hogy ott, ahol szabad, egyenlő, azonos jogon alapuló választási rendszer működik, ott demokrácia van. Magyarország 1990 óta ilyen ország. – Büszkék vagyunk arra, hogy hazánk olyan demokratikus, európai állam, amelyet a demokrácia minőségében, a szólás-, a gyülekezési szabadságban és a politikai szabadságjogokban semmi nem különböztet meg más európai országoktól – jelentette ki.

Debrecen további fejlesztése

Az ünnepség után külön interjúkat készítettünk a képviselőkkel. A következő 4 év legfontosabb teendőire vonatkozó kérdésünkre dr. Pósán László úgy nyilatkozott, hogy országosan továbbra is a migráció megállítása, az ország megvédése a legfontosabb. Ezen kívül megemlítette például a családtámogatási rendszer javítását és a gyermekek után járó kedvezmények kiterjesztését. A helyi teendők közül fajsúlyosnak nevezte a Debreceni Egyetem és a repülőtér fejlesztését, a főpályaudvar megvalósítását, valamint a még burkolatlan utcák leaszfaltozását.

– Rendkívül fontos, hogy Debrecen vezető szerepét a térségben - a határon túli részeket is beleértve - tudjuk erősíteni – fogalmazott Tasó László. Úgy vélte, hogy Debrecen gyors fejlődése, gazdasági, kulturális, társadalmi ereje, magával „húzhatja” a környékbeli, az agglomerációhoz tartozó kisebb településeket is. Az egyik legfontosabb tennivalónak azt nevezte, hogy Debrecen Hajdú-Biharral együtt érvényesítse az érdekeit és, hogy a fiatalok itt, helyben találják meg számításukat. A vidéki ember soha ne legyen hátrányban a fővárosiakkal szemben – tette hozzá.

Kósa Lajos köszönetet mondott a választóknak a támogatásért. – Rengeteg új tervünk van, amelyeket meg fogunk beszélni a Debreceniekkel, hiszen eddig is együtt fejlesztettük a várost. Debrecen valóban a fő város. Bár van egy másik főváros, de az minket kevésbé izgat – jelentette ki. Hangsúlyozta, azt szeretné, ha Debrecen lenne az ország és Európa egyik legszebb, legjobb és legélhetőbb helye.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!