Debrecen hírei

2018.04.26. 18:54

Traktorral az egyetemre

Debrecen - Különleges felvonulással búcsúztak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának és Kollégiumának végzős diákjai. Több mint száz fiatal gördült be énekelve, feldíszített traktorokon és pótkocsikon a Böszörményi úti campusra.

Debrecen - Különleges felvonulással búcsúztak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának és Kollégiumának végzős diákjai. Több mint száz fiatal gördült be énekelve, feldíszített traktorokon és pótkocsikon a Böszörményi úti campusra.

Nem mindennapos módon tették felejthetetlenné pallagi diákéveiket az egyetemi gyakorlóiskola diákjai. A végzős osztályok lufikkal, tenyérlenyomatos transzparensekkel és sok más különlegességgel díszített pótkocsis traktorokkal vonultak fel csütörtök délben a Balásházytól a Főépület érintésével a Böszörményi úti campusig.

- Idén először szerveztük meg a tanulóink kezdeményezésére végzős ágazati és sportiskolai osztályok napját, vagyis a vÁSZ_ON-t, amely reményeink szerint mostantól hagyomány lesz Pallagon.

Két közgazdasági, két mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatos, valamint sportiskolai osztályunk tanulói, végzős technikusaink és tanáraik ültek a kocsikon, hogy a sárgulási felvonuláshoz hasonlóan vegyenek búcsút a Balásházytól”

– tájékozatott Nagyné Biró Edit igazgató.

A kezdeményezésnek kiváló apropót adott a debreceni felsőfokú agrárképzés 150. évfordulója.

- A debreceni közép- és felsőfokú agrárképzés nem véletlen jött létre 150 évvel ezelőtt, a Tiszántúl Magyarország legnagyobb mezőgazdasági termelő egysége. Sok kiválóságot – többek között egy államtitkárt is – adott a Balásházy az országnak, mi pedig egyetemi tanárokat kaptunk az intézménytől. A mi mottónk az, hogy a „Föld szeretete, a haza szeretete” – a pallagi diákok ezt az anyatejjel szívták magukba, nekünk pedig az a feladatunk, hogy akik gazdálkodó családba születtek, azok folytassák a gazdálkodást, mert egyébként elöregszik a szakma, így Önök a mi reménységeink – köszöntötte a végzős diákokat Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a Böszörményi úti campuson.

Utánpótlásban biztosan nem lesz hiány, hiszen érettségi után a legtöbb pallagi diák a Debreceni Egyetem valamelyik képzésén szeretné folytatni tanulmányait. Erre komoly esélye van azoknak a tanulóknak, akik idén kiválóan szerepeltek a különféle tanulmányi versenyeken.

A legjobb eredményt idén az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén érték el a növendékek. Hat diák jutott be az országos döntőbe, melyen Arany Kinga (12.c) a második helyezést érte el, Bácsi Eszter (12.c) a negyedik, Nagy Imre (12.c) a nyolcadik, Hudácskó Ádám (12.d) a 11., Koncz Zoltán (12.d) pedig a 25. helyen végzett a mezőgazdászok versenyén. Az élelmiszeriparosok csoportjában pedig Makula Sándor (12.c) a 21. lett. Az elismerésen túl valamennyien plusz pontokat kaptak a felsőoktatási felvételi eredményeikhez.

A sikeres felvételihez azonban még valamennyi diáknak meg kell birkóznia a szakmai vizsgákkal és az érettségivel, amely május 7-én veszi kezdetét.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!