Debrecen hírei

2018.04.18. 13:14

Szent-Györgyi Albert követői a TÁG új biológiai programjában

Debrecen – A Tóth Árpád Gimnázium a Szegedi Egyetem mellett működő Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvánnyal együttműködve megkapta a Szegedi Tudós Akadémia Bázisiskolája címet.

Debrecen – A Tóth Árpád Gimnázium a Szegedi Egyetem mellett működő Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvánnyal együttműködve megkapta a Szegedi Tudós Akadémia Bázisiskolája címet.

A program keretében egy komplex biológiai tehetséggondozó programot valósítanak meg, s az erről szóló megállapodást szerdán, a debreceni TÁG-ban írták alá a felek és a Debreceni Tankerületi Központ képviselői: Fenyősné Kircsi Amália, a Tóth Árpád Gimnázium intézményvezetője, Buzás Norbert, az alapítvány operatív igazgatója, és dr. Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatóhelyettese.

A Szegedi Tudós Akadémia egy új, kiemelkedő országos kezdeményezés a hazai biológiatehetség-kutatás terén. Az egyedülálló kiválósági program célja az, hogy nemzetközi szintű – akár Nobel-díjas – kutatókat neveljen ki a következő évtizedekben. A tehetséges fiatalokat vonzó hazai kutatói pálya megteremtésével kívánja itthon tartani. A program keretében a Szegedi Tudós Akadémia példaértékű együttműködést épít ki a hazai biológiaoktatás élvonalát képező 12 középiskolával, köztük a Tóth Árpád Gimnáziummal is.

A gimnázium TÁG-TUDOR Öveges laboratóriuma helyi együttműködés keretében több éve fogadja a természettudományok iránt érdeklődő diákokat 26 partneriskolából. A Szegedi Tudós Akadémia képzési keretében tovább bővül a laboratórium eszközparkja és szakmai kínálata. A résztvevők korszerű vizsgálati módszerekkel ismerkednek meg, és rendszeresen neves kutatókkal, egyetemi mentorokkal találkoznak, akik betekintést nyújtanak a kutatási folyamatokba és a kutatói életformába.

A programot sikerrel teljesítő diákok közül a legjobbak Szent-Györgyi Diákként folytathatják az egyetemi tanulmányaikat. Egyéni tanrend, angolszász mintára kialakított kollégiumi és mentori szervezet segíti őket abban, hogy diákéveik alatt és azt követően, egészen a professzori szintig eljutva végezhessék a kutatómunkájukat. Mindehhez kiemelkedő anyagi támogatással ösztönzik a fiatal kutatókat arra, hogy – Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – itthon végezzenek világszínvonalú kutatói tevékenységet.

A szerdai program az Öveges laboratóriumban tartott foglalkozás megtekintésével folytatódott a Tóth Árpád Gimnáziumban.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!