Debrecen hírei

2018.04.27. 14:31

Jó úton a romák felzárkóztatása

Debrecen - A református egyetemen minden nappali tagozaton végzett hallgató részt vesz romológiai képzésben.

Debrecen - A református egyetemen minden nappali tagozaton végzett hallgató részt vesz romológiai képzésben.

A cigány és a hátrányos helyzetű fiatalok lehetőségeiről, a tehetséggondozásról tartottak konferenciát pénteken a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

Dr. Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: egyetlen felsőoktatási intézményként náluk minden nappali tagozaton végzett hallgató részt vesz romológiai képzésben. A hitéleti szakokon tanulók cigánymissziós, pasztorációs képzésben részesülnek, a nem hitéleti szakos hallgatók pedig megismerkednek a romák felzárkóztatásával kapcsolatos teendőkkel, a megoldási gyakorlatokkal, a pedagógia módszertannal.

Az egyetem vezetése kiemelten fontosnak tartja, hogy hallgatók az elméleti tudás megszerzése mellett gyakorlati ismereteket, módszertant is elsajátítsanak. Ennek érdekében a diákok számos terepgyakorlaton (cigánytelepen, gettóban, cigány iskolában, cigány/roma gyülekezetekben) és érzékenyítő programokon (például cigány képzőművészek kiállításain, cigánymissziós bemutatkozásokon) is részt vesznek.

A tehetséggondozás és a felzárkóztatás is hosszú távú projekt. Ez nem az a terület ahol egy-két év alatt látványos eredményeket lehet elérni. A megkezdett úton végig kell menni”

– jelentette ki dr. Kustár Zoltán.

Sztojka Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy az utolsó 8 évben elkezdett programoknak köszönhetően „jó úton jár a romák felzárkóztatása.” Hangsúlyozta, hogy a korábbi hasonló törekvések azért voltak nagyrészt sikertelenek, mert nem hangolták össze az oktatást, a foglalkoztatást és a lakhatást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!