Debrecen hírei

2018.04.24. 12:52

DSZC: a diákok kibontakozása és fejlődése a cél

Debrecen - Digitális fejlesztésre és az iskolaelhagyás csökkentésére kaptak 550 milliót a szakiskolák.

Debrecen - Digitális fejlesztésre és az iskolaelhagyás csökkentésére kaptak 550 milliót a szakiskolák.

Három digitális közösségi alkotóműhellyel gazdagodik az elkövetkező években a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, a DSZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma, valamint a DSZC Burgundia utcai telephelye – jelentette be Tirpák Zsolt, a centrum főigazgatója kedden. Kifejtette, szeretnék megmutatni, hogy mindenki jó valamiben, illetve szeretnék, ha egyre több diák választaná a szakképzést.

- Egyik fő célunk a gyengébb és hátrányos helyzetű tanulóink felzárkóztatása, valamint a korai iskolaelhagyás, az úgynevezett lemorzsolódás visszaszorítása. Fontosnak tartjuk a pályaorientációt, amely segítségével tudatos lehet a szakmaválasztás. A tehetséggondozás sem elhanyagolható, így emiatt is szükség van az eszköz- és infrastrukturális fejlesztésekre – részletezte a főigazgató.

Fotó: Matey István

Az alkotóműhelyeket 3D nyomtatóval, és robotépítéshez, lézervágáshoz, CNC megmunkáláshoz, varráshoz, fa- és fémmegmunkáláshoz szükséges gépekkel szerelik fel. Ezek működtetésére pedig felkészült műhelymesterekre is szükség van, ezért ezeknek a tanároknak képzésen kell részt venniük.

Az országos átlag alatt a lemorzsolódás

Horváth-Zelei Attila osztályvezető elmondta, a korai iskolaelhagyás visszaszorítása érdekében az intézményeknek is nyitottaknak kell lenniük. Szükség van különböző választható iskolai és iskolán kívüli tevékenységekre, amelyek elősegítik a diákok fejlődését. Erősítenünk kell a testvériskolai kapcsolatokat, nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a duális képzésre és a tanodalátgatásokra, valamint arra kell ösztönözni tanulóinkat, hogy vállalkozzanak.

Hüse Attiláné szakmai főigazgató-helyettes hozzáfűzte, a lemorzsolódást tekintve országos szinten jól állnak, ugyanis a harminc százalékos átlag alatt van a DSZC. Ennek ellenére azonban mindent meg kell tenniük azért, hogy minél többen szakmával hagyják el az iskolát.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!