Debrecen hírei

2018.03.29. 11:18

Tehetséggondozás felsőfokon a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Második alkalommal nyerte el a Debreceni Egyetem az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, amelyet ismét három évig használhat az intézmény tehetséggondozó programja, a DETEP.

Debrecen - Második alkalommal nyerte el a Debreceni Egyetem az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet, amelyet ismét három évig használhat az intézmény tehetséggondozó programja, a DETEP.

A Tehetségpont munkája szervesen kapcsolódik a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjához (DETEP), amely átfogja az intézmény tehetségsegítő tevékenységrendszerét.

- Korábban is volt tehetséggondozás az egyetemen, hiszen a szakkollégiumok, a demonstrátori rendszer, a TDK-műhelyek hosszú évekre nyúlnak vissza, a DETEP kiemelt célja azonban a legkiválóbb hallgatók egyéni, intenzív képesség- és készségfejlesztése – mondta az unideb.hu portálnak Mándy Zsuzsa.

A Tudományos Igazgatóság munkatársa hangsúlyozta: a program elsődleges célja, hogy az egyetemen legjobban teljesítő és legtehetségesebb hallgatók részére pluszjuttatást biztosítson, amelynek segítségével, mentorok támogatásával önálló kutatásokat végezhetnek. Mindez elősegítheti az egyetem oktató-kutató utánpótlásának kinevelését.

Az indulás évében, 2001-ben 93 hallgató került be a programba, majd a következő évben újabb 71 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy DETEP-es legyen. Ez a szám mára meghaladja a 600-at, és közülük csaknem 30-an az egyetemen tanuló külföldi diákok.

A regionális szerepkörnek megfelelően mára kiterjedt kapcsolat épült ki a térség középfokú oktatási intézményeivel, bevonva ezzel az ott tanuló tehetséges középiskolásokat is az egyetemi tehetséggondozó programba.

A Nemzeti Tehetségtanács a benyújtott pályázat alapján újabb három évre ítélte meg az Akkreditált Kiváló Tehetségpont minősítést. Az elismerést jelentő oklevelet a Debreceni Egyetem Tehetségtanácsa nevében Mándy Zsuzsa vehette át a március 23-án, Budapesten rendezett ünnepségen.

A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjáról bővebb információ a szervezet honlapján olvasható.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!