Debrecen hírei

2018.03.11. 18:44

Idén is tarolt a PlayIT Show

Debrecen - Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb videojáték-kiállítására több ezren érkeztek.

Debrecen - Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb videojáték-kiállítására több ezren érkeztek.

Szombaton idén először a virtuális világé volt a főszerep. Az ország legnagyobb gamer- és IT-rendezvénye érkezett immár negyedik alkalommal a debreceni Főnix Csarnokba, ahol számos újdonságokkal találkozhattak a látogatók. Az érdeklődők kipróbálhatták a legfrissebb videojáték-címeket, több játékban versenybe szállhattak egyénileg, vagy akár csapatosan. A PlayIT Show nem egy egyszerű játékos rendezvény, hiszen sokkal szélesebb körben merít ebből a modern szórakozási formából, és tárja ezt a debreceni közönség elé. Az évente több alkalommal megrendezett programsorozat játékrajongók tízezreit mozgatja meg, ez a cívisvárosban sem volt másképp. A csarnok előtt több százan gyülekeztek, kígyózó sorok vártak arra, hogy bejussanak az épületbe.

Nagyszabású játékkiállítás

A 2011-es első budapesti rendezvény sikerén felbuzdulva elkezdődött a nagyszabású játékkiállítás országjárása. A szervezők egyre több vidéki nagyvárosba vitték el a lenyűgöző élményt, többek között Debrecenbe is.

Fotó: Derencsényi István

– Az a célunk, hogy a vidéki városokba elhozzuk a budapesti gamer és IT rendezvények hangulatát. Nem könnyű feladat, hiszen a Főnix Csarnok is körülbelül tízszer kisebb helyszínt ad, mint amit Budapesten megszoktunk. Azonban úgy érzem, hogy a mostani év azt mutatja, hogy sikerült megugranunk az akadályokat, elhoztunk olyan programokat is, amelyek az itteni közönség számára elérhetetlenek voltak. Igyekszünk sok mindenben újítani és színesebbé varázsolni a kínálatot. Tegnap reggel le kellett állítanunk az előzetes jegyértékesítést, mert elértük azt a számot, ami még beengedhető a rendezvényre, amit 4500 embert jelent. Körülbelül ennyi látogatót tudunk egyszerre beengedni a csarnokba – mondta Csanda Gergely, a PlayIT főszervezője.

Sikerjátékok

A számítógépesjáték-forgalmazók elhozták a legfrissebb, az utóbbi időszakban piacra dobott videojátékaikat, de 2017 legnagyobb kedvencei és a korábbi évek sikerjátékai is helyet kaptak a debreceni PlayIT-en. Több e-sport-helyszínnel is találkozhattunk, ahol akár egyénileg, de csapatban is megküzdhettek a játékosok League of Legends-ben, Clash Royale-ban, Counter Strike: Global Offensive-ban és Hearthstone-ban is. A felsoroltak mellett a 20-30 évvel ezelőtti számítógépeket és konzolokat is kipróbálhatták a játék imádók.

Cosplay Show

A résztvevők találkozhattak és fotózkodhattak az ország olyan ismert videósaival, mint a Pamkutya, Beniipowa, Unfield, Szalay Isti vagy Sirius. A Cosplay Show keretein belül a fellépők saját készítésű jelmezben, rövid performance kíséretében jelenítettek meg egy-egy karaktert játékokból, filmekből, vagy animékből. Profi és hobbi alkotásokat is szemügyre vehettünk, amik digitális vagy épp hagyományos rajzolási technikával készültek. Ennek eredményeképpen többen szembetalálkozhattak kedvenc, ikonikus karaktereikkel, ami után természetesen a közös szelfizés következett.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!