Debrecen hírei

2018.02.05. 18:38

Túl a 100-on a csontvelő-transzplantációk száma

Debrecen - „Tanított” sejtekkel is képesek is pusztítani a vírusfertőzéseket a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - „Tanított” sejtekkel is képesek is pusztítani a vírusfertőzéseket a Debreceni Egyetemen.

Évi 101 csontvelő-transzplantáció a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékén címmel tudományos ülést rendeztek a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában, hétfőn. A témáról dr. Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének vezetője elmondta: ilyen beavatkozásokat olyan hematológiai, vérképzőszervi betegségekben szenvedők esetében alkalmaznak, amikor a hagyományos kezelésekre nem megfelelően reagálnak a betegek.

– Mivel ez nem olcsó, és végesek a pénzügyi lehetőségek, minden hónapban egy bizottság értékeli a felterjesztéseket. Csak azoknak a jelentkezését fogadják el a transzplantációra, akiknél bizonyították, hogy ez az eljárás jelentős mértékű javulást vagy gyógyulást is hozhat. Ezek a betegségek egyebek mellett a fehérvérűség, a nyirokcsomó-daganatok, bizonyos plazmasejt-betegségek, mielómák, csontvelő-elégtelenség és számos egyéb immunológiai és néhány autoimmun betegség – ismertette a szakember.

Átültetési lehetőségek

A csontvelővel, a vérképző őssejtek átültetésével kapcsolatban dr. Illés Árpád elmondta: ennek kétféle verziója létezik. Az egyik a saját, amikor valójában nem is transzplantációt végeznek, hanem a beteg a saját csontvelőjét kapja vissza. A másik, bonyolultabb, úgynevezett idegen donoros esetben igyekeznek a beteg testvérét donornak használni. Ha ez nem áll rendelkezésre, nemzetközi csontvelőbankokból, például Németországból, az Egyesült Államokból keresnek donorokat. Amikor ez sem működik, a félig idegen, félig testvér eljárást alkalmazzák.

Dr. Illés Árpád | Fotó: Molnár Péter

Magyarországon jelenleg felnőttek esetében csak Budapesten és Debrecenben végzik a csontvelő-transzplantáció mindkét formáját. (Szegeden, Pécsett és Miskolcon bizonyos esetekben foglalkoznak ilyesmivel.) Debrecenben tavaly 101 ilyen beavatkozást hajtottak végre. A szakember szerint évente még 80-nal, 100-zal kellene növelni a transzplantációk számát ahhoz, hogy elérjük a nyugat-európai átlagot. De azt is hangsúlyozta, hogy a közép-európai átlaghoz képest jó helyzetben vagyunk.

Van olyan nyirokcsomó-daganatos betegség amelyet a saját, autológ-transzplantációval 60-70 százalékban meggyógyítható”

– jelentette ki az orvos.

Áttörés közben, küszöbén

Dr. Illés Árpád arról is beszámolt, hogy az elmúlt pár évben nagyon sok új hematológiai gyógyszer jelent meg. Olyan betegeket is sikeresen tudnak kezelni, akiket néhány éve még nem sikerült. Így ők is alkalmassá válnak a transzplantációra. – Olyan készülékek vannak ma már, amelyekkel tanított sejteket tudunk beadni, s amelyek elpusztítják a súlyos vírusfertőzéseket, esetleg a daganatot is. A jövő kiszámíthatatlan. A folyamat mindenesetre nagy léptekkel halad előre – fogalmazott a Debreceni Egyetem Hematológiai Tanszékének vezetője.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!