Debrecen hírei

2018.02.01. 14:39

Sok idős szeretne még dolgozni

Debrecen - Országos összesítésben százhoz közelít a július óta létrehozott közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek száma.

Debrecen - Országos összesítésben százhoz közelít a július óta létrehozott közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek száma.

Egy felmérés során kiderült, hogy a 2,7 magyar nyugdíjas közül körülbelül 800 ezer, ha lenne valamilyen viszonylag kevés órában és rugalmas időbeosztással végezhető munka, még szívesen dolgozna – mondta csütörtökön Debrecenben Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetekről tartott szakmai napon, az új városházán. Az elsősorban a lehetőség iránt érdeklődő nyugdíjasokkal zsúfolásig megtelt teremben Kósa Lajos – a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló törvény tervezetének benyújtója – kifejtette: a legalább 7 fő részvételével létrehozható nyugdíjas-szövetkezet lényegében egy gazdasági vállalkozási forma, mely egyebek mellett foglalkozhat például idegenforgalommal, vendéglátással, kereskedelemmel, irodai munkákkal.

Fotó: Molnár Péter

Azok az öregségi nyugdíjasok, akik ilyen, a diákszövetkezetekhez hasonló nyugdíjas-szövetkezet segítségével vállalnak majd munkát, nem veszítik el a nyugdíjukat, hanem kereshetnek még mellé. Kósa Lajos szavaiból kiderült, hogy az új foglalkoztatási forma népszerű, a 98 már bejegyzett nyugdíjas szövetkezet tagjainak létszáma meghaladja a 20 ezer főt.

Az összes nyugat-európai ország arra kényszerül, hogy folyamatosan emelje a nyugdíjkorhatárt. Mi nem akarunk ehhez az eszközhöz nyúlni. Helyette az önkéntességre apellálunk, hogy akinek még kedve van, aki még energiát érez magában, az csatlakozzon ehhez."

Debreceni nyugdíjasoknak is

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt a rendezvényen, hogy a cívisvárosban 32 500 nyugellátásban részesülő, 65 évnél idősebb ember él. A település gazdasága dinamikusan fejlődik, egyre több a munkahely, vagyis hamarosan itt is munkaerőhiány várható. Az üres álláshelyek egy részét akár a nyugdíjasok is elfoglalhatják – vélte. Debrecen minden támogatást igyekszik majd megadni azoknak a nyugdíjasoknak akik visszatérnének a munkaerőpiacra – fogalmazott.

Pénz és közösség a vágyakhoz

Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke kiemelte: világszerte egyre tovább élnek az emberek. 30-50 évvel ezelőtt a 65 évesnél idősebbek általában hazamentek pihenni. Manapság közülük sokan akarnak még utazni, közösségekhez csatlakozni. A nyugdíjas-szövetkezetek segítenek ezen vágyakat teljesíteni. Bejelentette: a csatlakozni szándékozók a takarékszövetkezeti fiókokban, vagy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) irodában tudnak jelentkezni.

Csökken a munkavállalók száma

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azzal biztatta a nyugdíjasokat, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint jelenleg 200 ezer betöltetlen munkahely létezik a magyar üzleti szférában. Ehhez jön még, hogy a 15-64 év közötti korúak aránya évente 40 ezerrel csökken, ráadásul 350-400 ezer ember elhagyta az országot. A nyugdíjas-szövetkezetek segíthetnek ezeket a foglalkoztatási problémákat megoldani – tette hozzá.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!