Debrecen hírei

2018.02.07. 13:18

Jó döntés lehet a Debreceni Egyetemet választani

Debrecen - Már csak néhány napjuk maradt a választásra azoknak akik felsőoktatásban akarnak tanulni.

Debrecen - Már csak néhány napjuk maradt a választásra azoknak akik felsőoktatásban akarnak tanulni.

A tavaly novemberi DExpón – mely a Debreceni Egyetem legnagyobb beiskolázási rendezvénye – több ezer diákot kérdeztek meg arról, hogy milyen szempontok szerint választanak maguknak felsőoktatási intézményt.

Ennek során az derült ki, hogy a legtöbben a képzés minőségét tartották a legfontosabbnak. A második leggyakoribb válasz a jó hallgatói élet, a harmadik a piacképes diploma volt. A megkérdezettek csaknem fele azt mondta, hogy a jelentkezési lapon ezért első helyen a Debreceni Egyetemet fogja megjelölni”

– ismertette dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese szerdán annak kapcsán, hogy néhány nap múlva, február 15-én lejár a felsőoktatásba való jelentkezés határideje.

Nemzetközi presztízs

Hangsúlyozta: a világon működő egyetemek minőségét összehasonlító nemzetközi összesítésekben a Debreceni Egyetemet rendszeresen a legjobb magyar egyetemek közzé sorolják. Egyes szakjaik az első 200-ba, 300-ba is bekerülnek. Ilyenek például az orvos-egészségtudományi, a gyógyszerészeti, az agrár és bizonyos természettudományi képzések. (A legtöbben orvos-egészségtudományra jelentkeznek hozzájuk.)

Fotó: Molnár Péter

Kiemelte: a kutató egyetemi státusszal is rendelkező Debreceni Egyetemre járó külföldi hallgatók száma meghaladja az 5 ezret. Jók a nemzetközi kapcsolataik, melyek jóvoltából a diákok például külföldi tanulmányutakra, gyakorlatokra, részképzésekre mehetnek, ottani ösztöndíjakat nyerhetnek el. Mivel állandó kapcsolatban állnak munkaadókkal – köztük multicégekkel is –, hallgatóik piacképes diplomával távozhatnak tőlük.

A felvettek számát tekintve a Debreceni Egyetem két-három éve az országban a második helyen áll. Ezt idén is szeretnénk megtartani”

– jelentette ki dr. Bartha Elek.

Újabb lehetőségek

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató szavaiból kiderült, hogy a mostani beiskolázás során a Debreceni Egyetem 11 és fél ezer szabad férőhellyel rendelkezik. A ponthatárokat várhatóan július 25-én hirdetik ki.

Ettől az évtől 5 új képzést indítanak. Az egyik ilyen a szociális munka alapképzés. Kisvárdán turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés kezdődik levelező formában. Ugyancsak most lehet először jelentkezni légiközlekedés-menedzsment specializációra.

Pihenés, szórakozás

Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának kabinetfőnöke elmondta: aki felvételt nyer a Debreceni Egyetemre, korszerű kollégiumokban lakhat, különböző ösztöndíjakra pályázhat, de a szórakozásról sem kell lemondania, hiszen a városban található az ország legnagyobb hallgatói klubja, a Hall. Nyaranta itt rendezik meg az egyetem közreműködésével a Campus Fesztivált. Élénk a sportélet. A tanulóknak igazi közösségi élményt nyújt egyebek mellett a gólyatábor és a tanévnyitó stadionshow, a yoUDay.

HBN-OCs


[related-post post_id="3742757"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!