Debrecen hírei

2018.01.09. 12:17

Terápia testnek és léleknek is

Debrecen - A napi élettevékenységben előforduló egyszerű munkafolyamatokra tanítják meg a betegeket.

Debrecen - A napi élettevékenységben előforduló egyszerű munkafolyamatokra tanítják meg a betegeket.

Csaknem félezer, mozgásszervi betegségben szenvedőt kezelnek a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Rehabilitáció Klinikáján. A rehabilitáció meglehetősen összetett folyamat, hiszen a mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknél nemcsak a testi funkciókat kell pótolni, hanem a lelki, pszichés eredetű problémákat is orvosolni kell – mondta el érdeklődésünkre dr. Jenei Zoltán egyetemi docens, igazgató.

Évente 4-500 mozgásszervi betegségben szenvedőt kezelnek terápiás jelleggel a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Rehabilitáció Klinikáján. Az intézményben a páciensek átlagban legalább három hetet töltenek, de nem ritka a több hónapig elhúzódó kezelés sem. Ez függ a rehabilitáció ütemétől, az elérendő céloktól és a beteg együttműködésétől is.

Átlagosan egy foglalkozás 30-50 percig tart, de a kezelés hosszát meghatározza a beteg koncentrációs képessége, kognitív funkcióinak sora, illetve a végcél. A rehabilitációban az orvosi tevékenységen kívül kiemelt szerepük van a szakdolgozóknak: a gyógytornászok, pszichológusok, mentálhigiénikusok a doktorokkal együttesen foglalkoznak a betegekkel, hiszen a rehabilitáció komplex folyamat; ilyenkor nemcsak a testi funkciókat kell pótolni, hanem egyéb lelki, pszichés eredetű szövődött állapotokat is korrigálni kell.

– Az ergoterápiában a klinika munkatársai a napi élettevékenységben előforduló és szükségessé váló egyszerű munkafolyamatokra tanítják meg a betegeket: arra, hogy hogyan és milyen módon kell egy károsodott végtagfunkcióval elvégezni azokat a mozgásokat, amelyek az önellátáshoz szükségesek – ismerteti dr. Jenei Zoltán egyetemi docens, Rehabilitáció Klinika igazgatója.

Közösségi élmény

– Régi hagyomány a rehabilitációs klinikán, hogy az ünnepi időszakban a folyamatos terápiát az adventi készülődéshez kapcsolódó csoportos tevékenység helyettesíti. Ez egy olyan folyamat, amelyet közösségben végeznek a betegek, s mely a kézügyesség mellett, a közösségi élmény által pszichológiai segítséget nyújt a páciensek számára, akik így könnyebben el tudják viselni a hosszasabb klinikai tartózkodást. Az asztal körül helyet foglalók saját maguk készítik a karácsonyfát díszítő elemeket, amelyek különböző formájúak és technikai szempontból is eltérő nehézségűek. Így kitűnően illeszkednek a terápia folyamán végrehajtott, kézzel végezhető, a manuális és motorikus funkciókat erősítő gyakorlatokhoz. Ilyenkor a betegek átélhetik az ünnepi készülődést, ezáltal még motiváltabbakká válnak, ami nagyon fontos a gyógyulásuk szempontjából – hangsúlyozta az orvos.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!