Debrecen hírei

2018.01.30. 08:18

„Hősöket” képeztek Debrecenben

Debrecen - Igen hasznos kezdeményezést indítottak útjára a mentősök.

Debrecen - Igen hasznos kezdeményezést indítottak útjára a mentősök.

Az egész országra kiterjedő „Hősképzést” indított az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Ennek folyamán minden hónap utolsó hétfőjén ingyenes újraélesztés-oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain.

Gyorsan közbelépni

– Magyarországon évente több ezren halnak meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. A hirtelen vérkeringés-megállás esetében akkor van esélye a betegnek az újraélesztésre, ha időben, a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mentés folyamatát. A mellkaskompresszió és a befúvás mellett nagy segítséget nyújt a félautomata defibrillátor is, melynek használatát szintén megtanítjuk. Ez az életmentő eszköz felismeri a keringésleállást okozó szívritmuszavart, és elektromosan megszünteti azt – mondta dr. Korcsmáros Ferenc, az OMSZ Észak-Alföld régiójának igazgatója a debreceni mentőállomáson. Hozzátette: a legnagyobb forgalmú helyeken már elérhetővé váltak a defibrillátorok, így baj esetén, mire a mentő megérkezik, olyan beteget lehet „átadni” nekik, akinek van szívműködése és keringése.

Fotók: Matey István

A képzésen egy debreceni patika dolgozói is részt vettek, akik a közelmúltban vásároltak defibrillátort a gyógyszertárukba. – Fontos, hogy bárkinek, bármikor segítséget tudjunk nyújtani, egy patikában pedig kifejezetten nagy számban fordulnak elő olyan emberek, akik a veszélyeztetett korosztályba tartoznak – hangsúlyozta a regionális igazgató.

Szív City

Elmondta, a betegek mihamarabbi újraélesztésére egy applikációt is elindítottak. A Szív City lényege abban áll, hogy bárki bekapcsolódhat egy életmentésbe. Az alkalmazás „riasztja” az illetőt, ha a közelben közterületi újraélesztésre van szükség: elküldi a bajba jutott személy adatait. Az applikáció azt is megmutatja, hol találnak a legközelebb defibrillátort, így míg egy személy a betegen segít, addig egy másik elindulhat a nélkülözhetetlen eszközért. Így a beteg sokkal nagyobb esélyt kap a túlélésre, mint ezek nélkül.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!