Debrecen hírei

2014.04.07. 10:56

Ne csak dünnyögjünk!

Debrecen - László Ákos, Jónás Zoltán és V. Kiss Imre a választásról, a hazai politikáról.

Debrecen - László Ákos, Jónás Zoltán és V. Kiss Imre a választásról, a hazai politikáról.

A kiváló grafikus „rossz szemmel” nézi a politikát, a közlekedési szakember a társadalmi aktivitást hiányolja, az ismert nyugdíjasklub-vezető szerint a politikacsinálók nem forognak eleget „odalent”: három debreceni gondolatai arról, ami oly sokunkat foglalkoztat.

Ki nem hagyná

– Nagyapám emlékének is tartozom azzal, hogy elmegyek szavazni. Ő kazánkovács volt a Ceauşescu-érában, és bár akkor a szavazások nem jelentettek szabad választásokat, mégis járt. Nekem megadatott, hogy immár 32 éve itt élhessek Debrecenben, azóta minden választáson részt vettem. Vasárnap is ott leszek reggel – osztotta meg velünk a főiskolát Kolozsvárott végző, mára ízig-vérig debrecenivé lett László Ákos grafikusművész a voksolás előtt. Szerinte egy olyan országban, ahol évtizedek óta minden nehézség ellenére megpróbálnak talpra állni az emberek, ezt meg kell tenni. – Ha valaki nem megy el, lelke rajta. Sajnos sokan nálam is keserűbbek, csalódottabbak, kételkedőek, nem hisznek a változásban, a dolgok jobbra fordulásában. Én egy pesszimista öreg képíró vagyok, akinek annyira rossz a szeme, hogy olyannak látja a dolgokat amilyenek, és nem amilyennek lenniük kéne – parafrazálta Ambrose Bierce gondolatait a művész.

El kell mondani

– A magyar politikusok viselkedéskultúrája nagyjából leképezi az ország általános állapotát. Az országgyűlési viták során ugyan nincsenek olyan ökölpárbajok, mint tőlünk keletebbre fekvő országokban, de nem is olyanok mint a nyugat-európaiak – jelentette ki a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke. Jónás Zoltán komoly gondként értékeli, hogy a hazai közbeszéd nem mindig a valós problémákról folyik, sokszor generált akadályokat küzdenek le „önjelölt mártírok”. Minden nemzet politikusai olyan mértékben avatkoznak be a választók életébe, mint amennyire azt azok hagyják – fogalmazott. Egy-egy problémás szituációban – hangsúlyozta – a társadalomnak aktívabbnak kellene lennie, nem csak legyinteni és dünnyögni, hanem papírt, tollat ragadni és szóvá tenni azt, ami bánt. Ha nem tudnak a politikusok a problémáinkról – tette hozzá –, nem is tudják megoldani azokat.

Meghallgatni, beépíteni

– Az természetes, hogy a politikában adódnak álviták, az viszont már baj, amikor a politikusok nem a valós helyzetről beszélnek. A szakmámból adódóan a közbiztonság kérdésében jobban otthon vagyok, és tapasztalom, hogy az utca embere bizony nem mindig érzi annyira biztonságosnak a lakókörnyezetét, mint azt a politika láttatni szeretné. Így például a nyugdíjas rendezvényeinket is úgy szervezzük, hogy onnan mindenki idejében hazaérhessen – felelt V. Kiss Imre, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület egyik vezetője, hozzátéve: e téren olyan programot fogadna szívesen, amely a megteremti annak lehetőségét, hogy a jelenleginél több egyenruhás, „látható” rendőr legyen egy-egy településen.

– A mai politikusok között nem látok példaképnek valót. Ehhez hiányzik a korrektség, az adott szó becsülete, a saját politikai vetélytársaik iránti tisztelet – mondta V. Kiss Imre, aki úgy látja, a politikusoknak többet kellene forognia a kisemberek között, meghallgatni őket és beépíteni a véleményüket a politikai cselekvésbe.

HBN–FÁ, OCs, RaL


Debrecen - Addig számolják a voksokat, amíg kétszer ugyanaz az eredmény nem születik.


Berettyóújfalu - Ki az istentisztelet előtt, ki utána ment szavazni a református egyház hívei közül.


Debrecen - Az ígéret szerint a következő négy évben meghálálják a választók támogatását.


Debrecen - Így fogadták a pártok helyi vezetői a választási eredményeket.


Ahogy az várható volt, Hajdú- Bihar mind a hat választókörzetében a Fidesz–KDNP pártszövetség jelöltje nyert, méghozzá mindenütt jelentős fölénnyel. Második helyre – és a 2010. évi országgyűlési választáshoz képest ez a változás – a Jobbik futott be, míg a baloldali párttömörülésnek, ezúttal Kormányváltók néven, a harmadik hely jutott. Kovács Zsolt írása.


Debrecen, 2014. április 7., hétfő (MTI) - A Fidesz-KDNP győzelme a választók bölcsességét tükrözi - jelentette ki a párt ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere hétfőn hajnalban az MTI tudósítójának, miután előtte a támogatóik jelenlétében tartott sajtótájékoztatón bejelentette: Hajdú-Bihar megye mind a hat egyéni országgyűlési választókerületében a jelöltjeik megnyerték a választást.


Debrecen -  Szemmel láthatóan nagy volt a csalódottság a számok láttán vasárnap este a Magyar Szocialista Párt székházában.


Az idei országgyűlési választás egyfordulós, a szavazást vasárnap tartották meg. A szavazás eseményei percről percre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!