Debrecen hírei

2013.07.05. 13:51

Országos történelem és műveltségi vetélkedő a Benedek Elek Általános Iskolában

„Haza és haladás”– a reformkor története címmel került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával országos történelem és műveltségi vetélkedő megrendezésére a 2012-2013-as tanévben a debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.

„Haza és haladás”– a reformkor története címmel került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával országos történelem és műveltségi vetélkedő megrendezésére a 2012-2013-as tanévben a debreceni Benedek Elek Általános Iskolában.

Az iskola humán munkaközössége nyolc éve rendezi meg, minden tanévben más-más történelmi korszakra vonatkozó országos történelem és műveltségi vetélkedőjét, amely egyre nagyobb méreteket ölt és országosan is ismertté vált. Az ország szinte minden megyéjéből - kis és nagy településekről Borsodtól Veszprém megyéig - érkeztek a versenyre nevezések, amelyen az általános iskolák és a hatosztályos gimnáziumok 7-8. osztályos tanulói vettek részt, 4 fős csapatokban dolgozva.

A versenysorozat decemberben kezdődött, 2 írásbeli forduló után került sor a legjobbak kiválasztására és a tanév végén a döntő megrendezésére. A tanulók történelem, irodalom, zene és képzőművészet témákban mérhették össze tudásukat, az adott történelmi évfordulóhoz kapcsolódva. A feladatok során a gyerekek felidézhették a reformkor híres személyeinek életét, politikai küzdelmeit, Debrecen szerepét a reformkorban és a szabadságharcban; rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, rajzoltak, tudósításokat írtak, kreatív feladatokban mérték össze tudásukat. A tankönyveik mellett sokféle történelmi és irodalmi anyagból, lexikonokból, művészeti albumokból gyarapították ismereteiket, természetesen a modern kor vívmányát, az internetet is igénybe vehették a felkészülésükhöz.

A tartalma, magas színvonalú versenysorozat végén ez évben a legeredményesebb a makói Kálvin Téri Általános Iskola „Kálvin” csapata volt, 2. helyezést a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium „FMG - egylet” csapata, 3. helyezést a balatonalmádi Vörösberényi Általános Iskola „Balatoni reformerek” csapata ért el. Ők és a döntőn résztvevő valamennyi csapat és felkészítő tanár értékes könyv- és tárgyjutalomban részesült.

Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, pedagógus kollégának és nem utolsó sorban a Benedek Elek Általános Iskola tantestületének, dolgozóinak és közreműködő tanulóinak a nagyszerű versenyért, a kiváló rendezésért!

írta a versenyszervező csoport vezetője: Tóthné Bulátkó Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!