Debrecen hírei

2013.01.11. 09:54

Debreceni Ítélőtábla - Felmentették az árammal „védekező” férfit

Debrecen - A többféle betegségben szenvedő vádlott időközben kibékült a szomszédaival.

Debrecen - A többféle betegségben szenvedő vádlott időközben kibékült a szomszédaival.Az elsőfokú törvényszéki ítéletet megváltoztatva, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, nem pedig – ahogy a vád is szólt – emberölés előkészülete bűntett alól mentette fel a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt a 60 éves debreceni férfit, aki 2009 telén halálos feszültség alá helyezte háza kerítését a Bayk András-kertben. Míg a törvényszék a felmentéssel együtt elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését, addig a tábla mellőzte ezt. Az ítélőtáblai indoklás szerint minden kétséget kizáróan nem vált bizonyítottá azt, hogy K. Sándor József cselekedete emberi élet kioltására irányult volna, míg a cselekmény új minősítése kizárja a kényszergyógykezelés elrendelését.

Halálos áramütés

A büntetlen előéletű, nagyon gyengén látó, igen beteg férfinak a vádbeli időszakban üldözéses téveszméi miatt hol ezzel, hol azzal – terménylopással, a rózsáinak átültetésével, stb. – gyanúsította meg a szomszédait alaptalanul. Ilyenkor agyonverésükkel, házuk felgyújtásával fenyegette őket. 2009 tavaszán már azzal lépett fel, hogy a „lopások” megakadályozására áramot vezet a kerítésébe. S valóban: az év végén áram alá helyezte a rendszert, ezt a szikrázásból több szomszéd is jól láthatta. A műve olyan jól sikerült, hogy a szakértő véleménye szerint 70 centiméteren belül már az áramütést kockáztatta, aki a kerítés közelébe ment. Mivel a kertekben sokat locsoltak, akár egy, a drótokat érő vízsugár is sérüléssel járhatott volna, hiszen a víz jó vezető. Ugyanakkor az igazságügyi orvosszakértő szerint a vádlott beszámítási képessége – elmebetegségéből adódóan – ekkor már hiányzott.

A vádlott a bűncselekményt tagadta, s utóbb már úgy nyilatkozott, hogy fenyegetéseit nem gondolta komolyan. Időközben a szomszédokkal való rendeződött, amit az utóbbi tárgyalások alkalmával maguk az érintettek erősítettek meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!