Debrecen hírei

2012.11.11. 18:46

Élelmezésben szűkös a kapacitás Debrecenben

Debrecen - Nem kaptak élelmiszer-ellátást az elmúlt két hosszúhétvégén (okt. 20-23. és november 1-4.) az utcán élők - ezzel a panasszal fordultak hozzánk közülük néhányan.

Debrecen - Nem kaptak élelmiszer-ellátást az elmúlt két hosszúhétvégén (okt. 20-23. és november 1-4.) az utcán élők - ezzel a panasszal fordultak hozzánk közülük néhányan.November 2-án a helyi MSZP képviselői ugynerre hivatkozva osztottak meleg ételt a székház udvarán. Megtudtuk: az ellátás egyetlen napon sem szünetel teljesen, hétvégén és ünnepnapokon meleg ételt valóban nem kapnak az utcán élők, a hideg ételt osztók kapacitása pedig szűkös. Mindezek miatt egy négynapos pihenő átvészelése érthetően nehéz helyzet elé állítja a rászorulókat.

Hétköznapokon az önkormányzat Városi Szociális Szolgálatának népkonyhája és a városban működő 4 nappali melegedő üzemel, itt kaphatnak egy tál meleg ételt a hajléktalan emberek. Ezek az intézmények nem kötelesek munkanapokon kívül ellátást biztosítani, de nem is tudnának, az állami normatíva nem terjed ki a pihenőnapokra. (Extrém hideg időben a Refomix Kft. nappali melegedői hétvégén is kinyitnak, a betérők teát és szendvicset kaphatnak.)

Két szervezet hétvégén reggelit ad a hajléktalanoknak, összesen mintegy 220 embernek, ennyire szól az engedélyük és a kapacitásuk. Az utcai gondozók krízisidőszakban napi 80-100 főnek juttanak élelmet. A Refomix becslése szerint azonban Debrecenben 5-600 ember lehet, aki folyamatosan segítségre szorul.

- Krízisidőszak előtt a hajléktalangondozásban részt vevő szervezetek egyeztetnek egymással, nem hagyják, hogy a rászorulók ellátatlanok maradjanak – mondta Tóth Ferencné, a Refomix Kft. szakmai vezetője. Hozzátette: szórólapokon, a melegedőkben kitett plakátokon tájékoztatják az érintetteket, hogy hétvégéken, munkaszüneti napokon hol jutnak segítséghez. /3. HBN-SzT

 

Saját zsebükre is finanszíroznak

Az ellátó szervezetek olykor pénzügyi lehetőségeik határán segítenek.

Míg hét közben elegendőnek tűnik, hétvégén szűkös a debreceni hajléktalan ellátó rendszer kapacitása élelmezés szempontjából. Ez évtől nem csak az étkeztetés rendszerét szervezték át, megszüntetve a párhuzamosságokat, de szűkebbre szabták az állami normatívát is: például a Simonffy utcai melegedő esetében tavaly az élelmezés finanszírozása az engedélyezett férőhelyszám (70) háromszorosára, idén másfélszeresére vonatkozik, tehát napi 210 helyett csak 105 főre.

Némileg nehezíti a helyzetet, hogy az - Emberi Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával - a Hajléktalanokért Közalapítvány (HK) csak november 8-án írta ki a krízisidőszakra (november 1. - március 31.) vonatkozó pályázatokat, melynek révén plusz forráshoz juthatnak a segítő szervezetek.

A Refomix Kft. számára a pályázat révén megoldódnak az előfinanszírozásból adódó gondok, a Kft. a késlekedés ellenére november 1-től saját forrásaiból és tartalékaiból előfinanszírozta a téli krízis programokat. A kiegészítő összeg, amit a téli időszakban a többletétkeztetésre fordítanak, mintegy 2 millió forint lesz várhatóan, ez a Refomix teljes éves működésében csupán néhány százalékot jelent - tudtuk meg Tóth Ferencnétől, a Refomix Kft. szakmai vezetőjétől.

 

A Simonffy utcai nappali melegedő 2012-ben az év minden napján nyitva volt és nyitva is lesz a hátralévő időszakban. Az előírások 105 fő ellátását teszik lehetővé naponta, de ezt a számot szinte minden nap túllépjük a növekvő igények miatt - tájékoztatott Figeczky Tamás, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központjának vezetője.

– A legutóbbi két hosszúhétvégén is minden nap nyitva voltunk, tehát a betérőknek reggelit tudtunk adni. Nem marad azonban étel délre, délutánra, ha ekkor jött valaki, valóban nem kapott - mondta. Hangsúlyozta: naponta 100-110 embernek adnak reggelit, s legalább egy zsíros kenyeret kiszorítanak az efölötti számban, de a korai órákban érkezőknek is.

– Fentieken túl a krízisidőszakban az utcai szolgálatot naponta 8 és 22 óra között megosztva végezzük a Refomix munkatársaival; utóbbi nem csak ételosztást jelent, hanem figyelőszolgálatot is, péládul takarót vagy gyógyszert adunk az utcán élőknek. Bár nem vagyunk kötelesek hétvégén kinyitni, de megtesszük, finanszírozástól függetlenül. Normatívát kapunk, amit segélyszervezetünk alkalmanként kiegészít, illetve minden pályázati lehetőséget igyekszünk megragadni – sorolta Figeczky Tamás.

 

A Caritas Szent Anna utcai Nappali melegedője hétfőtől péntekig reggelivel és meleg étellel, hétvégeken reggelivel várja a betérőket. 100-110 főre van kapacitásuk, ennyi embernek az elmúlt két hosszú hétvége előtt több napra való hidegélelem-csomagot adtak. A melegedés lehetőségét november 1-3-án is biztosították, 4-én viszont nem tudtak kinyitni az aznapi ügyeletes családjában fellépő betegség miatt – tudtuk meg Makó Ibolyától, a Caritas vezetőjétől.

Mint elmondta, a normatíva csak a hétközbeni ellátást finanszírozza, a Katolikus Egyháztól egy minimális kiegészítést kapnak. Úgy tudja, a HK napokban kiírt, a krízisidőszakra vonatkozó pályázata inkább csak tervezet, és az ellátó szervezeteknek saját felelősségre kell előfinanszírozniuk. Ezt azonban a Caritas egyre kevésbé tudja vállalni: tavalyi pályázatuk elutasítása miatt elestek általuk már kifizetett összegek visszatérítésétől, ráadásul havi 1,5 millió forintot kell a Magyar Államkincstárnak visszafizetniük egy általuk vitatott jogosságú kötelezettség miatt.

– Ahogyan tavaly, úgy idén is próbálunk mindennapos ellátást biztosítani, ebbe azonban hétvégén csak reggeli fér bele. Így is megoldjuk, hogy melegedési, fürdési lehetőséget, az idő eltöltésének értelmes módját kínáljuk a rászorulóknak. Csináljuk, amíg bírjuk – összegezte Makó Ibolya.

 

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközösség Péterfia utcai Nappali Melegedője csak hétközben tart nyitva. Mint itt megtudtuk, krízisidőszakban szombatonként a különböző egyházak megosztva, illetve vállalkozók segítségével főznek és Debrecen több pontján osztanak meleg ételt a hajléktalanigazolvánnyal rendelkezőknek, így történt ez november 3-án is.

Szőke Tímea

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!