Debrecen hírei

2012.11.13. 10:01

904 millió forintot zároltak a Debreceni Egyetem költségvetéséből

Debrecen - A Debreceni Egyetem állami támogatásából még idén 904 millió forintot zárolnak; a menedzsment válságtervet készít.

Debrecen - A Debreceni Egyetem állami támogatásából még idén 904 millió forintot zárolnak; a menedzsment válságtervet készít.Létszámleépítés? Öszöndíjak kései kifizetése, esetleg megszüntetése? A téli vizsgaidőszak lerövidítése? Kollégiumok bezárása? Rendezvények elmaradása? Milyen eszközökhöz nyúlhat egy felsőoktatási intézmény abban a helyzetben, amikor másfél hónappal a naptári év vége előtt csaknem egyhavi állami támogatását zárolják? - Egyelőre csak a problémákat látjuk, végleges választ néhány nap múlva tudunk adni ezekre a kérdésekre. Hivatalosan egyébként nem elvonták, hanem "csak" zárolták a 904 millió forintot, így tehát ez a pénz a zárolás feloldása után ismét elkölthetővé válik. Elvileg. A tapasztalataink ugyanis azt mutatják, hogy a zárolt összeg végleg kikerül az intézmény költségvetéséből. Azaz a zárolás a forráskivonás leánykori neve - válaszolta a Napló megkeresésére Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora. Szavai szerint az már látszik, hogy többféle intézkedés együttes meghozatalára van szükség, amik fájdalmasak lesznek, és nagy valószínűséggel komoly működési zavarokat fognak okozni. Ahhoz ugyanis varázslónak kellene lenni, hogy másfél hónap alatt egyhavi állami támogatást megtakarítsanak.

Egymilliárdon törik a fejüket

 A hazai felsőoktatási intézményeket érintő, több mint 7 milliárd forintos zárolásból a Debreceni Egyetemre 904 millió forint jut. Ez az összeg az intézmény költségvetésében csaknam egyhavi állami támogatást jelent, amit a saját bevételeikből kellene előteremteni. "Világosan látszik, hogy a minisztérium erre blazírozik, csakhogy ezeknek a pénzeknek az elköltését az év elején különböző célfeladatokra a költségvetésünkbe már beterveztük" - jelentette ki Fábián István rektor, aki egyelőre maga sem látja a megoldást.

Pofon a jutalmuk

A rektor szerint különösen elgondolkodtató, hogy a zárolás leginkább a kutatóegyetemeket érinti, azokat az intézményeket, amelyekkel szemben elvárás, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek. - A történetből végül is az jön ki, hogy a jól, illetve jobban gazdálkodó egyetemek kiemelkedő munkájuk elismeréseként kaptak egy megrendítő pofont - fogalmazott Fábián István, utalva arra, hogy a jövő évben további 27 milliárd forintos elvonás sújtja majd a felsőoktatást, aminek más forrásból történő kompenzálására szintén nem látnak lehetőséget. Mint mondta, a saját bevételeik felhasználását szigorú szabályok határozzák meg, amiket be is hajtanak rajtuk. "Az elmúlt években például számos uniós pályázatot nyertünk, ezekből a pénzekből azonban nem lehet az alapfeladatok ellátásához szükséges víz- és gázszámlát, vagy az oktatás személyi költségeit fizetni" - mondta.

Mit lehet csinálni?

A rektor szerint a bevételt termelő területeiken (mint például a térítéses képzés, vagy bizonyos kutatás-fejlesztési szolgáltatások) is a bevétel jelentős részét vissza kell forgatni ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak. - Az elbocsátás mindig egy lehetőség a költségcsökkentésre, de nem rövid távon, hiszen a felmentett munkatársak bére csak hónapokkal később jelentkezik megtakarításként. Ráadásul a további leépítések számos területen ellehetetlenítenék az oktató és kutató munkát. Noha a minisztériumi utasítás nem tiltja a hallgatói juttatások (ösztöndíjak) szűkítését, ezzel egyelőre nem kívánunk élni. Egyes kifizetések átütemezésére viszont sor kerülhet - vetítette előre az egyetemi vezető.

Fábián István szerint a téli vizsgaidőszak lerövidítése mindenképpen egy lehetséges opció, az intézmény néhány hétre történő leállítása ugyanis komoly megtakarítást eredményezhet. Más kérdés, hogy ha rövidebb a vizsgaidőszak, akkor feszítettebbé válik a számonkérés, ez pedig nagyobb tehet ró az oktatókra és a hallgatókra egyaránt. - A kollégiumaink egy részét külsős cégek üzemeltetik, amiért akkor is fizetnünk kell, ha hallgatók nem laknak benne. Éppen ezért túl sok megtakarítást a bezárásuk nem eredményezne - vette számba a szűkös lehetőségeiket Fábián István.

 

A számok nyelvén: Az idei állami támogatásról

A DE idei állami támogatása: 18 milliárd forint

Hallgatói juttatásra ebből: 3,5 milliárd forint

Közoktatási feladatokra ebből: 1,5 milliárd forint

Felsőoktatási feladatokra ebből: 13 milliárd forint

Állami támogatás havonta: mintegy 1 milliárd forint

A mostani zárolás összege: 904 millió forint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!