Debrecen hírei

2012.11.12. 13:32

A és B terv a 2-es villamosra

Debrecen - A polgármester szerint mindenkinek az az érdeke, hogy a konzorcium folytassa a munkát

Debrecen - A polgármester szerint mindenkinek az az érdeke, hogy a konzorcium folytassa a munkátHarmincöt alvállalkozó cég képviselőjével találkozott Kósa Lajos hétfőn délelőtt a városházán. Lehet, hogy kétszer ennyien dolgoznak a villamospálya-beruházáson, de a ki nem fizetett számlák összegének 90 százaléka valószínűleg az itt lévőkhöz köthető – magyarázata, miért éppen őket hívták meg.

Mondandójának lényege most is az volt: mindenkinek érdeke („A” terv), hogy szerződésmódosítás után az eddigi konzorcium folytassa és fejezze be a munkát. Ellenkező esetben az alvállalkozók valószínűleg sosem jutnak hozzá a ki nem fizetett munkadíjhoz, egy új közbeszerzési eljárás („B” terv) jelentősen növelné a költségeket, és kétséges,hogy elkészülne a pálya az uniós elszámolásnak megfelelő határidőre, azaz, 2013 végére.

Az önkormányzat, mint a 2-es villamospálya munkálatainak megrendelője, a készülő szerződésben időközi kötbéreket kíván szabni, s belefoglalni az úgynevezett engedményezést, ami azt jelenti: az alvállalkozók az elvégzett munka ellenértékét ugyan az Arcadomnak számlázzák, de a cég nyilatkozik arról, hogy a város közvetlenül az alvállalkozóknak fizet.

A beszélgetés egyik résztvevője azt kérdezte, mi lesz, ha elkezdődik valamely konzorciumi cég felszámolása, hiszen hosszú ideje sokaknak tartoznak. Kósa Lajos válasza szerint az lehet a megoldás, ha a pályázaton nyertes konzorcium tagjai erre a munkára létrehoznak egy projektcéget (eddig az Arcadomot bízták meg a képviselettel). Amennyiben az alapítók valamelyike ellen felszámolás indulna, a projektcéget az nem érinti - szögezte le.

A szerződést egyébként a felek egyetértésével is csak akkor módosíthatják, ha a részleteket jóváhagyja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közlekedésfelügyeleti főosztálya (KFF) és a Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet (KIKSZ). Álláspontjuk e hét közepére várható - mondta a polgármester.

Az alvállalkozókat arra kérte, segítsék munkájukat a szerződések rendelkezésre bocsátásával, illetve, hogy az elszámolásokat a valóságnak megfelelően készítsék el. A csalásokra úgyis fény derül, s akkor nem csak a túlszámlázás mértékétől, hanem az elvégzett munka ellenértékétől is eleshetnek – figyelmeztetett Kósa Lajos.

Az Arcadomtól egyébként elvárják, hogy vegye előre azokat a munkaterületeket, amelyek rendezetlensége leginkább zavarja a lakosságot. Példaként a Péterfia-Hunyadi, a Füredi-Nádor, és a Gózsa György-Csemete utcai kereszteződéseket említette.

A vállalkozások képviselői némán hallgatták a polgármestert. Akik végül kérdeztek, azt is elmondták, hogy folytatni szeretnék a munkát, hiszen az Arcadom - kinek 4, kinek 13, kinek 50-70 millió forinttal tartozik.

Kevés szó esett aztán a B tervről, mivel a remények szerint ennek alkalmazására - új közbeszerzési eljárás kiírására - nem lesz szükség.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!