Debrecen hírei

2012.07.13. 15:07

A Loki gólkirálya, Adamo Coulibaly ismét megjárná a Bajnokok Ligája csoportkörét a piros-fehérekkel

A DVSC idén nemcsak a bajnokságot és a Magyar Kupát hódította el, de a hajdúsági piros-fehérek adták a szezon gólkirályát is: a Loki harminc esztendős francia csatára, Adamo Coulibaly húsz góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját. A kiválóan sikerült idény apropóján látta vendégül a Hajdú-bihari Napló az elefántcsontparti szülőktől származó támadót.

A DVSC idén nemcsak a bajnokságot és a Magyar Kupát hódította el, de a hajdúsági piros-fehérek adták a szezon gólkirályát is: a Loki harminc esztendős francia csatára, Adamo Coulibaly húsz góllal terhelte meg az ellenfelek hálóját. A kiválóan sikerült idény apropóján látta vendégül a Hajdú-bihari Napló az elefántcsontparti szülőktől származó támadót.

 

Meséljen kicsit a kezdetekről, mit kell tudni a Loki előtti karrierjéről?

Adamo Coulibaly: A DVSC-t megelőzően Belgiumban fociztam, a másodosztályú St. Truidenben, ott csapattársak voltunk Ibrahima Sidibével. Remekül érzetem magam, közel volt Franciaország és franciául beszélt mindenki. Azt megelőzően pedig a francia negyedosztályban játszottam, ahol fél év alatt rúgtam 16 gólt és első lettem a mesterlövészek versenyében.

 

Mit tudott a magyar futballról, amikor 2009-ben megérkezett?

Adamo Coulibaly: Szinte semmit sem tudtam az itteni fociról, lejárt a kontraktusom Belgiumban és szóltak, hogy a Debrecent érdekelné a játékom. Amikor először ide jöttem, láttam, minden rendben van a klubnál, később visszatértem, mert úgy éreztem, a DVSC-ben megvalósíthatom az álmomat, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljek. Érkezésem után, amikor játszottuk sorra a meccseket, már láttam, hogy érdemes volt messzebbre igazolnom és a nyár végén bejutottunk a csoportkörbe!

 

Miként látja a jelenlegi DVSC esélyeit arra, hogy ismét a BL-főtáblán szerepeljen?

Adamo Coulibaly: Remek szezon van mögöttünk, de ez még nem jelent semmit, az albán Skenderbeu elleni párharcot roppant komolyan kell vennünk! Aztán sok múlik a sorsoláson is, azaz szerencse is szükségeltetik egy ilyen bravúrhoz. Debrecen megérdemli, hogy ismét BL-csapata legyen, kiváló a szurkolótábor, az elnök úr pedig rengeteg pénzt és energiát fektetett ebbe a gárdába az utóbbi években. Megnyertük a kupát és a bajnokságot, most Európában is meg kell mutatnunk, hogy jók vagyunk.

 

Önnel kapcsolatban időről időre fölröppen a hír, hogy külföldi csapatok szeretnék leigazolni. Meddig tudja megtartani Coulibalyt a Loki?

Adamo Coulibaly: 2009 óta szinte havonta hallom, hogy el fogok menni, de még mindig itt vagyok! Igyekszem a csapatot segíteni abban, hogy a csúcsra kerüljön. Ha olyan ajánlat jönne értem, amely a klub és a számomra is visszautasíthatatlan, akkor biztosan elgondolkoznánk a folytatáson, de most a DVSC-Teva a legfontosabb a számomra.

 

Idén 20 találattal gólkirály lett az NB I-ben. Melyik találataira emlékszik vissza a legszívesebben?

Adamo Coulibaly: A leglátványosabb az volt, amit Miskolcon lőttem a DVTK-nak, ott remekül eltaláltam a labdát. De akadtak fontos gólok is, például Székesfehérváron a Videotonnak lőtt, amit pedig Győrben szereztem tavasszal, az nagyon közel hozta számunkra a bajnoki címet. Újpesten az egész csapat parádézott, ott én is felszabadultabb voltam és könnyebb volt betalálnom.

 

Három éve van Magyarországon, miként sikerült beilleszkednie?

Adamo Coulibaly: Véleményem szerint könnyen ment a beilleszkedésem, az első esztendő egy kicsit nehéz volt, de Rudolf Gergely, aki korábban futballozott Nancyban, sokat segített. Azóta megismertem a magyarok életstílusát, mentalitását és a nyelvet is egyre jobban beszélem. A magyar konyhát is kezdem mind jobban megismerni, a gulyást például már nekem sem kell bemutatni.

 

Mivel tölti az idejét, amikor nem futballozik?

Adamo Coulibaly: Mindig akad tennivalóm, elsősorban egy afrikai egyesülettel vagyok kapcsolatban, amelyet én alapítottam és az a célunk, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket rábírjuk a rendszeres sportolásra és az idő egyéb hasznos eltöltésére. Emellett gyakran meglátogat a családom is Franciaországból, velük igyekszem minél több időt eltölteni. Szeretek utazgatni Magyarországon, mielőtt ide jöttem, már próbáltam ismerkedni a helyi történelemmel, most szívesen megnézem személyesen is ezeket a történelmi nevezetességeket, barátkozom az itteni kultúrával. Egyébként egyedül élek a cívisvárosban.

 

Egy színesbőrű játékos Európában időnként találkozhat azzal a jelenséggel, hogy nem fogadják el a származása miatt. Ön tapasztalt-e ehhez hasonlót?

Adamo Coulibaly: A rasszizmus valamilyen szinten mindenhol jelen van a világban, egyszerűen a társadalom ilyen, ezt el kell fogadni és túl kell rajta lépni. Nem lehet, hogy az ember minden ilyen mondaton vagy gesztuson felhúzza magát, mert akkor nem tud a feladataira koncentrálni. Samuel Eto o egy igazán nagy játékos, de még őt is érték atrocitások, egyszerűen tovább kell lépni ezen és tenni a dolgunkat! Ha az ember jól teljesít, akkor a többség nem foglakozik azzal, hogy honnan jött.

 

Van-e konkrét terve azokra az évekre, amikor már nem futballozik aktívan?

Adamo Coulibaly: Több elképzelésem is van, szeretnék az ingatlanüzletben érvényesülni, ebbe az irányba már tettem is lépéseket. De terveim között szerepel az is, hogy létre hozok Afrikában egy nagyjából nyolcvan férőhelyes labdarúgó-akadémiát.

 

Végül árulja el, melyik a kedvenc futballcsapata és mely játékosokra néz föl?

Adamo Coulibaly: Az FC Barcelonának szurkolok, imádom nézni azt a futballt, amit játszanak. A nagy játékosegyéniségek közül pedig a már említett Samuel Eto o és Didier Drogba a kedvenceim.

Tamás Nándor

Címkék#Coulibaly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!