Helyi közélet

2013.12.19. 16:41

Szívünkben is szülessen meg a fény!

Debrecen - Immár hagyományosnak mondható, hogy megérkezik Debrecenbe a betlehemi láng: csütörtökön az idei advent záró programjait ismertető sajtótájékoztatón mutatták be az apró, ám annál nagyobb szellemi jelentőségű lángocskát.

Debrecen - Immár hagyományosnak mondható, hogy megérkezik Debrecenbe a betlehemi láng: csütörtökön az idei advent záró programjait ismertető sajtótájékoztatón mutatták be az apró, ám annál nagyobb szellemi jelentőségű lángocskát.

Somogyi Béla alpolgármester a debreceni adventi események hagyományos értékeket, kapcsolatokat erősítő, amellett újdonságokat is szülő jellegét ecsetelve az előttünk álló néhány nap programjai közül kiemelte az egyik kifejezett nóvumot: 20-án, azaz pénteken 16 órakor megnyílik a Nagytemplom előtti műjégpálya.

Szintén újdonság volt az úgynevezett Add tovább! ház, melyet azért állítottak fel a főtéren, hogy gyűjthessenek a határainkon túli és inneni rászorulóknak. Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója beszámolt az előző napi székelyföldi út megható pillanatairól, amikor egy kis tanyán fagyoskodva várták a debrecenieket, s megteltek az asztalok az adományokkal, köztük számos itteni iskola diákjaiéval. – Valahogy úgy vagyunk az adományozással: azt akarjuk ösztönözni, hogy ne alvadjon meg a vér a magyarságban – fogalmazott Balogh Barnabás. Somogyi Béla hozzátette: 22-éig még lehet ajándékokat vinni az Add tovább! házba.

Az advent hátralévő programjaiból ízelítőt adva Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője egyebek közt jelezte: a Nagytemplom előtt számos látványos előadással igyekeznek kísérni a vidám korcsolyázást; a hétvégén néhány, a városban működő csapat is jégre lép, vasárnap délután pedig egy nagyobb gálaműsort adnak elő. Ezután, 17 órakor meggyújtják a negyedik gyertyát, amikor is a Kolping Család Egyesület segítségével Debrecenbe hozott betlehemi lángot hazavihetik a karácsonyvárók, a Csokonai Színház Légy jó mindhalálig! című előadásának fiataljai pedig a darab legfőbb üzeneteit hozzák el nekik. Az este meglepetés vendége Zséda lesz, aki, mint az ügyvezető jelezte, örömmel vállalta, hogy hozzájárul az ünnephez.

Szegedi Kálmán plébános, a Kolping Család Egyesület egyházi vezetője a betlehemi láng jelentéséről, jelentőségéről szólva kitért arra is: karácsony azért a szeretet és a fény ünnepe, mert Jézus Krisztus megszületett, s ő a szeretet valóságos megjelenítője, megtestesítője, és a fényé is, hiszen önmagát a Világ Világosságának nevezi. – Azzal a szándékkal adjuk át mi is ezt a lángot, hogy ehhez a mécseshez hasonlóan a mi szívünkben is megszülessen a fény, s így lehessen a mi számunkra is áldott a karácsony – fogalmazott.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában