Magyarország

2007.12.30. 08:47

28 fiatal „lánglovag jelölt” sikeres vizsgája Nyíregyházán

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már az 5. éve folyik az új rendszerű tűzoltó szakképzés, melyen 4 hónapos időtartamban sajátítják el a tűzoltó szakma elméleti és gyakorlati fortélyait, OKJ-s képzés keretében a felvételt nyert fiatalok.</p>

Az első ilyen jellegű képzésre 2003-ban került sor, azóta összesen 10 tanfolyamon átlagban 20-25 hallgató szerzett bizonyítványt, s közülük jelentős számban kerültek hivatásos és önkéntes tűzoltói pályára a végzett hallgatók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – az országban először – a Nyíregyházi Regionális Képző Központ (NYRKK) vállalta fel a képzés megszervezését és megindítását a megyei tűzoltó szövetség oktató gárdájára alapozva.

A hallgatókat a regisztrált munkanélküliek közül választották ki, és az alapműveltségi, pszichikai és fizikai felméréseket követően a legjobbak az Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ anyagi támogatásával végezhették tanulmányaikat.

2007. júliusában országos szinten félezer új tűzoltóstátuszt létesítettek a heti munkaidő 52 óráról 50 órára történő csökkentése érdekében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltói létszáma ennek következtében 35 fő létszámmal bővült, akiknek a képzésére 2 tanfolyamot is indított az NYRKK.

A képzés a II. félévben is gőzerővel folytatódott, hiszen a nagyarányú nyugdíjazások és a december 1-jével újként működését megkezdő Baktalórántházi Önkéntes Tűzoltóság újabb fiatalok bevetését igényelte.

Augusztus 22-én 28 fő fiatal tűzoltójelölt kezdte meg tanulmányait a Nyíregyháza szívében található képzőközpontban, illetve a nyíregyházi tűzoltóság laktanyájában.

Riadt arcok, feszült pillanatok, a nyarat idéző forróság melegítette a kezdeti napokat, ám alig telt el néhány hét, és az egyenruhát öltött „utcáról bekerült” fiatalemberek egyre inkább igyekeztek elsajátítani a tűzoltói életformát, a kötöttségeket, az ember próbáló feladatokat.

Az első két hónapban zömével tantermi foglalkozások keretében napi 8 órában „zúdult rájuk” a sok-sok ismeretlen tananyag, melyet az oktatók folyamatosan igyekeztek számon kérni a hallgatóktól.

Az elméleti oktatások mellett, mintegy frissítésként csaknem 100 órában szerelési foglalkozások is voltak, melyeken az alapvető szerelési formákat kellett elsajátítani úgy a földön, mint a magasban egyaránt.

Kiemelkedő feladatot jelentett, és lélektani szempontból is különösen megterhelő volt a füstkamra gyakorlat, a tűzoltási gyakorlat, és a kórbonctanon egy boncoláson való részvétel.

A második két hónapban irányított önképzés keretében a tűzoltó szakfelszerelések, védőeszközök, és különböző tűzoltószerek mind alaposabb megismerése volt a feladat, miközben már napi 8 órában vonulhattak is igazi tűzoltó gépjárműveken a fiatalok.

December 18-19-én érkezett el a záróvizsgák két napja, melyen az első napon a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szakemberei által összeállított 40 kérdéses tesztlap, mint sikeresebb kitöltése volt az első feladat, majd három részletben gyakorlati vizsgákra került sor.

A vizsgabizottság elnöke Rácz György tü. alezredes a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Szakcsoportvezetője az első nap zárásakor elégedetten szólt a gyakorlati vizsgán tapasztaltakról.

A második munkanapon következett az igazi erőpróba, amikor is műszaki, tűzoltási, égés-oltás elméleti, szolgálati és katasztrófavédelmi elméleti ismereteikről kellett számot adniuk a vizsgázóknak.

Kemény percek voltak ezek a hallgatók számára, hiszen a közelgő karácsonyi ünnepekre valamennyien a jól végzett munka tudatával szerettek volna felkészülni.

A hallgatók hatékony felkészülését végül siker koronázta, hiszen mind a 28 beiskolázott fiatal meggyőzte a vizsgabizottságot arról, hogy többnyire jó szinten elsajátították a tananyagot.

Két nyíregyházi hallgató, Kovács János és Krajnyikovics Róbert minden feladatrészből jeles érdemjegyet szerezett és kiváló eredménnyel fejezték be a tanfolyamot.

A vizsgaszervezők és az oktatók nagy örömére valamennyi fiatalember sikeres vizsgát tett és így valamennyien a valóságban is a karácsonyfa alá tehetik a szakmát adó bizonyítványt.

Pernyák Sándor tü. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató a bizonyítványosztást követően gratulált a hallgatóknak, és felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatosan igyekezzenek bővíteni tudásukat.

A legjobb pillanatban szereztek bizonyítványt, hiszen 2008. első félévében országos szinten újabb 700 tűzoltó felvételére nyílik lehetőség.

Kapcsolódó cikkek:

  • Népes tűzoltócsalád Újfehértón Népes tűzoltócsalád Újfehértón 2007.12.30.
  • Létesítményi tűzoltók képzése Záhonyban
  • Kéttucatnyi tűzoltó dolgozott a viharban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!