Helyi közélet

2015.09.11. 11:54

Több mint nyolcvan programmal készül az egyetem a Kutatók Éjszakájára

Debrecen - Újra megnyitja kapuit a Debreceni Egyetem, szeptember 25-én éjjel szórakoztatóan mutatják be a tudomány hétköznapoktól távolinak tűnő világát.

Debrecen - Újra megnyitja kapuit a Debreceni Egyetem, szeptember 25-én éjjel szórakoztatóan mutatják be a tudomány hétköznapoktól távolinak tűnő világát.

Hazánkban csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény és több száz kutató kapcsolódik be Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozatába, a Kutatók Éjszakájába, ami jubilál ebben az évben: 10. évfordulójához érkezik.

A Debreceni Egyetem több mint 80 programmal várja szeptember utolsó péntekén azokat, akik belesnének a tudomány kulisszái mögé. Ezúttal sem maradnak el a látványos kémiai kísérletek, készíthet majd bárki DNS-nyakláncot, képet kaphatunk a magyar „Fű”-szer biológiáról: a marihuána, a chili és egyéb „haszonnövények” gyógyászati alkalmazásáról vagy éppen részt vehetünk gerincegérrel végzett állapotfelmérésen. Kiderül, hogyan lehet vizsgálni az állatok személyiségét, hogy milyen Sir Christopher Lee és a filmes rosszfiúk lélektana, illetve hogy milyenek is valójában a hősök és szuperhősök – Pocahontas-tól Batman-ig. Ami pedig igazán egyedülállónak ígérkezik, az a szabadulójáték Umberto Eco A rózsa neve című műve alapján. Mindez a Debreceni Egyetem campusain várja az érdeklődőket.

Nyíregyházán az egyetem Egészségügyi Kara is készül  a Kutatók Éjszakájára. Segítenek elsősegélynyújtásban a laikusoknak, ígérnek néhány lélekbelátási gyakorlatot kezdőknek, továbbá közelebb hozzák a szülés élményét és bepillantást engednek az online gyógyulásba.

Minden program ingyenesen látogatható, bizonyos eseményekre azonban előzetesen regisztrálni kell egy-egy labor vagy terem korlátozott befogadó képessége miatt. A regisztráció szeptember 14-én, hétfőn indul a Kutatók Éjszakája honlapján. Ott már megtalálhatók a kutatóintézetek, felsőoktatási intézmények, így a Debreceni Egyetem tervezett programjai is.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában