Helyi közélet

2012.09.05. 10:39

Jóval nagyobb lesz a Békás-tó

Debrecen - Az ígéretek szerint elfelejthetjük annak a „borsófőzeléknek” a látványát, amit a mai Békás nyújt.

Debrecen - Az ígéretek szerint elfelejthetjük annak a „borsófőzeléknek” a látványát, amit a mai Békás nyújt.Sokakat első látásra meghökkenthet, s idegennek érezhetik majd azt a jókora „kaput”, amely a Szabadtéri Színpadnál magasodik majd – derült ki a parkerdő 2,1 milliárd forintos fejlesztését taglaló keddi lakossági fórumon a gyógyfürdőben. Az önkormányzati szervezésű rendezvény – amelyről már írtunk korábban – arra szolgált, hogy még az engedélyes tervek szeptember második felében esedékes beadása előtt ki-ki szabadon elmondhassa véleményét és ötleteit, hogy azokat akár a végleges tervekbe is beépíthessék.

A világítás az oka

Bár a fórumon bemutatott, laikus szemmel színvonalasnak tűnő látványterveket szerettük volna elkérni közlésre, nem adják, mondván, munkaanyagok. Így képzeljenek el egy téglalap alakú, sok-sok méter magas, teljes egészében átjárható állványt a Szabadtéri Színpad Békás-tó felőli oldalán. Bordás Péter építész (az ő tervei alapján készül a szomszédban a Nagyerdei Stadion is) azt mondta erre, hogy határozott „kapu” motívummal szeretné tudatosítani: ott van a színház bejárata. Máskülönben mindenben hagyná érvényesülni az ezer fő befogadására alkalmas „szabadtéri” romantikus, természetközeli hangulatát. – Az emberek csak hadd érezzék továbbra is úgy, hogy a fák között megbújva, szinte a földön ülve élvezik a színpadi előadásokat, így kerítés sem lesz, hálókkal oldjuk meg a terület elzárását. A színpadot viszont befednénk, védendő az időjárástól, s zenekari árkot alakítunk ki azért, hogy szinte bármilyen mű bemutatható legyen – sorolta a fiatal szakember, hozzátéve: itt kapna helyet egy mozgássérülteket és kisgyermekeseket is kiszolgáló szociális blokk büfével.

Kósa Lajos polgármester fellebbentve a fátylat a „kapu titkáról”, elmondta: valójában a színvonalas színpadi megvilágítás miatt muszáj megépíteni, különben két toronyból kellene megoldani, ahogy az korábban történt. Azt az utat azonban nem érdemes újrajárni – tette hozzá.

Alga nélkül

Talán a legszembetűnőbb változás lesz, hogy a Békás-tó kiterjedése 40 százalékkal nő. Kun András tájépítő mérnök szerint a tavat még ennél is nagyobbnak látjuk majd, s a maihoz képest egészen más vizuális élmény lesz a lendületes vonalvezetésű sétányokkal, virágos felületekkel. A vízutánpótlásnak és a vízi növényeknek köszönhetően elfelejthetjük azt a „borsófőzeléket”, aminek a Békás a nyári melegben bekövetkező algásodás miatt látszik napjainkban. Erre vonatkozóan a beruházásban szintén közreműködő Aradi Csaba ökológustól megtudthattuk: a víz árnyékot vető tavi rózsákkal és más növényekkel igenis tisztán tartható. A tó szinte teljesen elfoglalja majd azt a nagy, barátságtalan betonlaccot, ahol az utóbbi időben számos rendezvényt (például borkarnevált) tartottak. Csónakázás nem lesz, viszont a tó egy részét használhatják a modellezők.

Éjjel zárva

Nagy változás lesz, hogy a megújult területet sövénykerítéssel veszik körbe, éjszakára bezárják, őrzik, s térfigyelő kamerákat szerelnek fel. A törvényszerűen bekövetkező rongálások, lopások miatti kényszerlépés kapcsán Kósa Lajos megjegyezte: jelenleg 7-22 óra közötti nyitvatartásban gondolkodnak, de ezen készek változtatni. A zárvatartás szükségességét támasztja alá az a tragikomikus epizód, hogy nem is oly rég, az éj leple alatt még azt a kevés halat is kilopták a Békásból, amit előtte pár nappal telepítette bele…

Újjáépítik a játszóteret óriás mászóbékával, s olyan tanösvényeket alakítanak ki, amelyek a fiatalok érdeklődését sem hagyják hidegen. Lesz fitneszpark, s ha minden igaz, az idősek szórakozását is figyelembe veszik. A kerékpárosok külön úton vághatnak majd át a parkerdőn, a gyalogosok bosszantása nélkül.

HBN-RaL | Fotó: Matey István

 

 

Előzmény:

A közönség egy része érezhetően megtartaná a bontásra ítéltetett csónakázó tavat, mondván, Borsos József építészeti öröksége kultúrtörténeti értékként hozzánőtt az elmúlt évtizedek „Nagyerdő-képéhez”, ráadásul a vízfelület párolgása kedvezően alakítja a környék klímáját – szűrhettük le azon a kedd esti lakossági fórumon, amelyet Kósa Lajos tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában