Bulvár

2019.01.23. 19:35

Elképesztő, de igaz: ez az 5 filmsztori a valóságban is megtörtént

Az "igaz történet alapján" felirat gyakori vendég a filmek előtt: Hollywood imádja nagyvászonra vinni a valóságot, illetve annak némileg kiszínezett változatát. De néha az is előfordul, hogy a valóság másolja Hollywoodot, ahogy azt nemsokára látni fogjuk. A Cracked összeállítása.

Az "igaz történet alapján" felirat gyakori vendég a filmek előtt: Hollywood imádja nagyvászonra vinni a valóságot, illetve annak némileg kiszínezett változatát. De néha az is előfordul, hogy a valóság másolja Hollywoodot, ahogy azt nemsokára látni fogjuk. A Cracked összeállítása.

5. Az utolsó szamuráj tényleg megtörtént, csak egy még hihetetlenebb külföldivel a főszerepben

Egy külföldi meglátogatja Japánt, beássa magát a helyi kultúrába, szamuráj válik belőle, és aztán mindent maga mögött hagy, hogy új vezére alatt harcoljon. Az utolsó szamurájról van szó, igaz? Nem, még jobb: az első afroamerikai szamurájról.

1579-ben egy Alessandro Vailgnano nevű olasz jezsuita misszionárius Japánba látogatott szolgája, egy ismeretlen nevű és származású fekete bőrű férfi társaságában, aki később Yasuke néven lett ismert. A férfi ereje állítólag 10 emberével is felért, így hamar felkeltette Oda Nobunaga uralkodó figyelmét, aki rögvest a szolgálatába fogadta. Ekkor kapta a Yasuke nevet, ami szó szerint fordításban "fekete szamurájt" jelent.

Viszont Yasuke szamuráji pályafutása hamar véget ért, miután Nobunagát megölték, amikor a saját tábornoka ellene fordult. Yasuke aztán rájött, hogy Nobunaga fia is hasonló sorsra jutott, mint édesapja, így felkutatta a tábornokot. A generális gúnyolódott rajta, megjegyezve, hogy Yasuke "egy szörnyeteg", és még arra sem méltó, hogy megölje. A történetről készült filmváltozatban itt minden bizonnyal véres bosszú következett volna, a valóságban azonban ennél némileg meglepőbb és nemesebb dolog történt. Yasuke a béke mellett döntött: letette a kardját, majd visszatért a jezsuitákhoz, és soha senki nem hallott felőle.

4. Egy színész majdnem megölte magát a színpadon, a közönség tapsvihara közepette - pont mint a Birdmanben

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmben Michael Keaton játssza a címszereplőt, aki arról vált ismertté, hogy korábban egy madárról elnevezett szuperhőst alakított. A sztori aztán jelentősen elrugaszkodik a valóságtól: Keaton karaktere meg szeretné mutatni a kritikusoknak, hogy nagyon élethű is tud lenni, és egy valódi fegyverrel meglövi magát a Broadway-darabban, amelyben éppen játszik. Valahogy túléli az esetet, és még jó kritikákat is kap.

2008-ban egy osztrák színész, Daniel Hoevels is hasonlóan járt a színpadon, csakhogy az az eset puszta véletlen volt. A Mary Stuartban látható karaktere úgy követ el öngyilkosságot, hogy elvágja a saját torkát, a kérdéses jelenetben viszont Hoevels túl későn vette észre, hogy műkés helyett igazit használ. A közönség meg azt hitte, hogy ez valami ultrarealisztikus különleges effekt, és tapsviharban tört ki, miközben a színészből szivárgott a vér.

Hoevels csodával határos módon túlélte az esetet (akárcsak a Birdman főszereplője), mivel a kés szerencsére nem találta el a főartériát. Másnap már vissza is tért a színpadra.

3. Sushil Kumar, az igazi Gettómilliomos

A 2009-ben Oscar-díjat nyert Gettómilliomos egy Jamal nevű fiatalemberről szól, aki India egyik nyomornegyedéből származik: a srác a filmben a Legyen Ön is milliomos! ottani változatának fődíjáért száll harcba.

Ez az alapfelállás annak idején teljesen abszurdnak számított, mivel a show indiai verziójában addig még soha senki nem vitte el az egymillió dolláros főnyereményt. A film után három évvel azonban egy okos, fiatal, nyomornegyedből származó fickó azonban mégis megcsinálta a lehetetlent.

A 26 éves, India egyik legszegényebb részén élő Sushil Kumar 2011-ben úgy döntött, ad egy esélyt magának, és játszik a műsorban. A filmhez hasonlóan indiaiak milliói tapadtak a tévéképernyőkre, amikor a műsorvezető feltette az utolsó kérdést: azt a részt, amelyben Kumar nyer, 27 millióan követték.

Kumar jövője viszont nem úgy alakult, ahogy azt a hollywoodi filmekben megszokhattuk. Mielőtt jelentkezett volna a showba, a feleségével, édesanyjával, valamint öt bátyjával élt, és egy hónapban 120 dollárt keresett tanítói és hivatalnoki állásában. Miután megnyerte a fődíjat, pontosan ugyanott folytatta, ahol abbahagyta: nem mondott fel, hanem maradt addigi munkájánál. Vett viszont egy robogót és egy generátort - utóbbit arra az esetre szerezte be, ha elmenne az áram kedven tévéműsorai közben.

2. A grund című film vége a valóságban is megtörtént két gyerekkel

A grund befejezése akár egy tündérmesébe is beillene: Benny "The Jet" Rodriguez profi baseballjátékossá válik, míg barátja, Scotty Smalls az egyik kommentátor lesz Rodriguez meccsei alatt. Ennek a valóságban nem sok esélye van, viszont valahogy mégis megtörtént.

Vin Scully és Larry Miggins középiskolai barátok voltak Fordham Prepben, és gyakran álmodoztak arról, mit szeretnének kezdeni az életükkel. Miggins profi baseballjátékos szeretett volna lenni, Scully pedig kommentátor. Aztán, mivel nem találtak jobb opciót, felnőttek, és pontosan ezt kezdték el csinálni.

A sztori viszont még ennél is hihetetlenebb. Scully egyszer poénból azt kérte Migginstől, hogy üssön hazafutást, amikor ő épp a meccsét közvetíti. Jót röhögtek rajta, de aztán elérkezett 1952: Miggins a St. Louis Cardinalsban játszott, a Scully pedig épp a meccsen közvetített - naná, hogy összejött a hazafutás Migginsnek.

1. Két rab A remény rabjaiból ismert módszerrel szökött meg a börtönből

A remény rabjai főhősét, Andy Dufresne-t olyan gyilkosságért ítélik életfogytiglanra, amelyet el sem követett. Végül úgy lép meg a börtönből, hogy ás egy lyukat cellája falán, amit egy Rita Hayworth-poszterrel takar el. Nem létezik ennél fantáziadúsabb ötlet, ami működhet, igaz?

Tekerjük előre az időt egészen 2008-ig, amikor is két rab megszökött a New Jerseyben található Union County Jailből. Hetekig faragták cellájuk falát, és egy hideg januári estén kereket oldottak, munkájukat pedig bikinis nők képeivel takarták el. A filmben a korrupt börtönigazgató öngyilkosságot követ el, hogy ne kelljen szembenéznie pénzmosása következményeivel. Ez sem túl realisztukus, igaz? Pedig a valóságban is valami hasonló történt, csak a New Jersey-i történetben egy olyan őr lett öngyilkos a szégyenérzet miatt, aki a rabokat őrizte.

A szökés a rabok számára sem ért véget happy enddel, ugyanis valamivel később elkapták őket.

Forrás: Cracked


[related-post post_id="4108775"]

[related-post post_id="4097788"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!