Bulvár

2019.01.28. 08:55

5 zseni, akit egészen őrült alkotói folyamattal áldott meg a sors

Néhány művésznek teljes csendre van szüksége a koncentrációhoz, másoknak pedig a kedvenc zenéjük kell ahhoz, hogy alkotni tudjanak. Viszont vannak köztük olyanok, akik annyira bizarr és őrült módszerekhez folyamodnak, amiket egy átlagember valószínűleg ki sem bírna. A Cracked válogatása 5 ilyen embert mutat be.

Néhány művésznek teljes csendre van szüksége a koncentrációhoz, másoknak pedig a kedvenc zenéjük kell ahhoz, hogy alkotni tudjanak. Viszont vannak köztük olyanok, akik annyira bizarr és őrült módszerekhez folyamodnak, amiket egy átlagember valószínűleg ki sem bírna. A Cracked válogatása 5 ilyen embert mutat be.

5. George R.R. Martin egy 80-as évekbeli íróprogramot használ, és egy ujjal gépel

Azt mindenki tudja, hogy a Trónok harcát jegyző George R.R. Martin lassan ír, ez viszont nem úgy tűnik, hogy az alkotói folyamat rovására menne. Csakhogy a fagyott melaszéhoz hasonló sebesség legendásan sokszor kiakasztotta már a kiadót és a rajongókat is.

Kezdjük azzal, hogy Martin például egy WordStar nevű programmal dolgozik. Sosem hallottál róla? Pedig igen népszerű DOS-os szoftver volt. Szemzsibbasztó felületéről hiányzik minden, ami a modern szövegszerkesztőkben már alapelvárás, szóval egy 422 ezer szavas regényt megírni nagyjából olyan lehet benne, mintha étteremből kiselejtezett fogpiszkálókból építenénk fészert.

Viszont azt nem lehet állítani, hogy Martin a saját szintjén ne haladna a korral: legalább az 1987-es WordStar 4.0-t használja. A szerző saját elmondása szerint utálja a modern szövegprogramokat, amik maguktól nagybetűsítik a szavakat és aláhúznak minden hibának vélt dolgot. Ez pedig akkor lehet igazán kiborító, amikor a szótárad fele kitalált kifejezésekből és nevekből áll - bár az is igaz, hogy ezt 5 másodperc alatt ki lehet kapcsolni.

Emellett Martinnak szokása, hogy mindössze egy ujjal gépel, így 70 helyett nagyjából 7 szót írhat le percenként.

4. Douglas Adamst gyakorlatilag el kellett rabolni, hogy írni tudjon

Douglas írta többek között a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvet, munkái pedig könnyen adaptálhatók a tévé- és a sorozatipar számára. Adams viszont igen nehezen ír, ami elég nagy probléma, ha az ember hivatásszerűen ezzel foglalkozik.

Pedig a szerző nem alkoholista, és gonosz démonok sem gyötrik. Adams egyszerűen nem szereti, ha egyedül van, halogatni viszont imád. A határidők be nem tartása miatt Adams kiadóinak extrém megoldáshoz kellett folyamodniuk, hogy szót (és ugye pénzt) nyerjenek ki az íróból.

Az egyik kiadó, Sue Freestone még Adams házába is ellátogatott egy időre, hogy noszogassa kicsit, Sonny Mehta pedig egészen odáig ment, hogy hét hétig egy hotelszobába zárta a szerzőt. A legenda szerint még a telefont is kivitték a helyiségből, és Adams csak sétálni mehetett ki, de azt is csak felügyelettel.

És hogy mit gondolt Adams arról, hogy akarata ellenére tartják őt fogva? Végül is hallgatólagosan beleegyezett. „Egyszerű volt. Ültem az asztalnál, és gépeltem, Sonny pedig egy karosszékből nézett rám mogorván” - mondta az író. Szóval vagy belátta, hogy ez a lépés abszolút szükséges volt, vagy csak hirtelen Stockholm-szindrómája lett.

3. Az egyre romló látású James Joyce zsírkrétákkal írt

A világhírű író szemproblémákkal küszködött. Volt ugyan szemüvege, de orvosa tanácsára inkább nem hordta, mivel a doki azt mondta neki, hogy szemei természetes úton megerősödnek majd.

Joyce-t legalább tízszer operálták meg, hogy segítsenek a látásán, de egyik műtét sem használt. Végül majdnem teljesen megvakult, de szenvedélyét nem szerette volna feladni, így elkezdett vörös zsírkrétákkal hatalmas papírokra írni. Emellett pluszban még fehér kabátot is hordott, azt remélve, hogy arról majd jobban visszaverődik a fény, és ez segíthet majd a látásjavításban. Hihetetlen, de késői munkáinak többségét így írta meg.

2. Aaron Sorkin először minden sort eljátszik saját magának

Rengeteg író mondja ki hangosan a saját párbeszédeit, de senki nem teszi ezt akkora élvezettel, mint Aaron Sorkin. Sorkint egész egyszerűen a dialógok mesterének tartják. Munkáiban gyakran találni drámai, szenvedélyes beszédeket, és kiderült, hogy ennek oka van: az író nem csak hogy hangosan felolvassa sorait, el is játssza magának azokat.

Sorkin szerint így ő az első, aki leteszteli saját szerepeit. Egyszer olyan mélyen belelendült ebbe az egészbe, hogy amikor a tükör felé hajolt, eltörte a saját orrát.

1. Michael Jackson dalai összes hangszerének valamennyi hangját elénekelte

A popsztárok többségéhez hasonlóan Jackson nem tudott kottát írni vagy olvasni, mivel sosem kapott zenei oktatást. A zenész ezért inkább vokális jelölésrendszert készített dalaihoz, hogy a zenészek is pontosan tudják, mikor mit kell játszani. És nem csak az alapdallamot énekelte fel - minden egyes gitárhangot, húrbeállítást, a basszusokat… szóval tényleg mindent. A Beat It vokáldemója például így hangzik:

Alapesetben azt mondaná az ember, hogy könnyebb az, ha simán csak megtanult volna zenét írni, de hát ha valakinek ilyen hangja van, azt minél többször, minél több embernek meg kell mutatnia.

Forrás: Cracked


[related-post post_id="4116160"]

[related-post post_id="4096804"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!