Bulvár

2018.08.23. 10:48

Életet mentett a debreceni tartalékos

Debrecen - Pikó Ákos tettével szeretne példát állítani a fiataloknak.

Debrecen - Pikó Ákos tettével szeretne példát állítani a fiataloknak.

Egy debreceni önkéntes katona, Pikó Ákos mentette meg annak a 19 éves lánynak az életét, aki a Déri Múzeumnál lévő parkban augusztus elején lett rosszul – olvasható a Magyar Honvédség internetes oldalán.

Jókor, jó helyen

Ákos a Napló érdeklődésére elmondta: gyermekkori álma, hogy katona lehessen. Édesapja és nagyapja is hivatásos katonaként szolgáltak, többek között ezért is csatlakozott a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumának tanulója idén a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos rendszeréhez.

Ákos elfoglaltsága révén ritkán találkozik a barátaival, de aznap épp velük volt a Déri Múzeum előtti parkban. A fűben beszélgettek, amikor megláttak egy lányt összeesni, akinek barátnője ijedtében odarohant a fiatalokhoz.

Ekkor Ákosnak egyből eszébe jutottak a tanult módszerek, amelyeket önkéntes katonaként sajátított el. Sikeresen felmérte a helyzetet, mint megtudta, a 19 éves lány gyógyszerre fogyasztott alkoholt, és emiatt lett rosszul. A fiatal lány nem lélegzett és nem adott semmilyen életjelet, Ákos azonban nem ült ölbe tett kézzel.

Szívkompressziót alkalmazott, ameddig a mentők a helyszínre nem érkeztek. A fiatal nő így még azelőtt magához tért, mielőtt a szakszerű segítség meg nem érkezett.

Embertársi kötelesség

A barátaim ledöbbentek azon, amit tettem. Ők nem is tudták, hogy önkéntes katona vagyok."

– Gyerekkorom óta van bennem egyfajta erős segítőszándék. Az esetet követően döbbenten láttam, hogy nagyon sok fiatal nem mer cselekedni, pedig sokan voltak a parkban. Szerintem embertársi kötelesség segíteni másokon, főleg annak, aki tud is. Hiszen ezzel akár valaki életét is megmenthetjük – mondta Pikó Ákos.

Az önkéntes katona a későbbiekben a honvédség berkein belül szeretne elhelyezkedni.

Jelenleg logisztikát tanul, de a tervei között szerepel az is, hogy jelentkezik majd az altiszti egyetemre. Azt reméli, hogy tettével példát tud állítani más fiataloknak is, akik hasonló szituációba kerülnek.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!