Bulvár

2018.07.01. 08:38

10 tény a mozikról, amit nem biztos, hogy tudtál

Egy nagyköltségvetésű filmet általában érdemesebb moziban, nagyvásznon nézni, mint az otthoni kis képernyőn. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek többsége szeret moziba járni. De vajon mit gondolnál akkor, ha rájönnél, hogy a mozi személyzete végig figyelt téged, amíg a teremben voltál? A filmszínházak rengeteg dolgot rejtegetnek előlünk, most pár alkalmazott a BrightSide-dal osztott meg néhány hihetetlen történetet. Figyelem, szigorúan tengerentúli esetekről lesz szó.

Egy nagyköltségvetésű filmet általában érdemesebb moziban, nagyvásznon nézni, mint az otthoni kis képernyőn. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek többsége szeret moziba járni. De vajon mit gondolnál akkor, ha rájönnél, hogy a mozi személyzete végig figyelt téged, amíg a teremben voltál? A filmszínházak rengeteg dolgot rejtegetnek előlünk, most pár alkalmazott a BrightSide-dal osztott meg néhány hihetetlen történetet. Figyelem, szigorúan tengerentúli esetekről lesz szó.

1. A profit nagy része nem a jegyeladásokból származik.

Ez elsőre különösnek tűnhet, de higgyük el, így van. A moziknak jóval több bevétele származik a büfés fogyasztásokból, mint a jegyekből. A profitból egy adott film mozis forgalmazásának első két hónapjában rengeteget vissza kell csurgatniuk a stúdióknak. Miután ez a két hónap letelik, az összes bevétel a mozié marad. Néhány filmet ezért játszanak még fél évvel a bemutató után is.

2. Sokan kalózkodnak.

A kalózkodás nem szép dolog, mégis akadnak, akik premiernapon csak azért mennek moziba, hogy felvegyenek egy új filmet. Az alkalmazottak ezért minden erejükkel azon vannak, hogy ezt megakadályozzák, és kikísérjék az elkövetőket.

 A kezdeményezést az Egyesült Államok filmszövetsége is támogatja: azok az alkalmazottak, akik kiszúrnak egy tolvajt, 500 dolláros jutalomban részesülnek. Fizetéskiegészítésnek nem rossz.

3. Gyerekek is belógnak a felnőtteknek szóló filmekre.

Sok mozi próbálja megakadályozni ezeket a helyzeteket, mégis rendre megtörténnek.

A leggyakoribb trükk az, hogy a fiatalok két olyan filmet keresnek, ami egy időpontban kezdődik, és az egyik közülük nem korhatáros. A mozik dolgozói nem mindig ellenőrzik, melyik filmre ül be az ember, miután otthagyta a jegykezelőt, így könnyű belógni arra az előadásra, ami nem nekik való.

4. A mozinézők sírnak, szipognak, és még a folyosóra is kirohannak.

Mi volt a legerősebb és legkülönösebb érzelmi reakció, amit egy film váltott ki belőled? Lehet, hogy megkönnyeztél egy érzelmesebb pillanatot. De az is előfordulhatott, hogy hirtelen elrántottad a fejed, amikor valami ijesztő történt a vásznon.

A moziba járók nem mindig tudják kordában tartani érzelmeiket, és ez így van jól. A Nyers című kannibálfilm például igencsak megterhelő volt a 2016-os Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségének. Többen is elájultak a vetítés alatt, sőt, egyikük esés közben súlyos fejsérülést szenvedett. A mozik személyzete számos ilyen történetet tud mesélni, ezért a biztonság kedvéért mindig van kéznél elsősegély-készlet.

5. Kreatív módszerek kaja becsempészésére.

Lehet, hogy nem szereted a popcornt vagy a többi, mozibüfében árult snacket, de saját ételt akkor sem vihetsz be a nézőtérre.

Ezt a szabályt gyakran próbálják megszegni. Van, amikor a biztonsági kamerák csípik nyakon a tetteseket, de előfordul, hogy nem szúrja ki őket senki. A BrightSide elképesztő példát hozott: egyszer valaki babakocsiban műanyagtasakban lévő spagettit csempészett be a filmre.

6. Sokan kerülik a 3D-filmeket.

A 3D-aranykorszak mintha a végéhez közelítene - de nem csak azért, mert az ilyen jegyek sokkal többe kerülnek a normál árúnál, hanem azért is, mert a szemüvegek gyorsan elhasználódnak.

De mondunk még egy érvet a 2D mellett. Amikor rajtad van a 3D-szemüveg, a szemeid azt az információt továbbítják az agyadnak, hogy mozogsz. Annak az illúziója, hogy a néző is benne van a filmben, teljesen megbolondítja a vizuális érzékelőket. A stabilitásért felelő középfül viszont azt jelzi az agynak, hogy szó sincs mozgásról, mert a néző egy helyben ül. Ez az ellentét fizikai kényelmetlenséget eredményezhet, amit sokan meg is tapasztalnak, ha 3D-ben néznek filmet.

7. Ha rossz a kép, ne kiabáljunk a vetítőfülke felé.

Bár a vetítőgépet valamikor be kell programozni, általában senki sem ül a vetítőfülkében, amikor megy az előadás. A digitális eszközök az összes munkát elvégzik maguktól, és sokkal több folyamat automatizált, mint az előző évszázadban, így nincs szükség állandó kontrollra.

Ha valami probléma merülne fel a vetítőgéppel (homályos lesz a kép, megszűnik a középre igazítás stb.), azt célszerű a folyosón lévő személyzetnek jelezni, mert kiáltásunkat senki nem fogja meghallani.

8. A mozitermek hétvégén úsznak a szemétben.

A filmek közötti rövidke szünet nem mindig elég arra, hogy a személyzet megfelelően kitakarítsa a termet. Ezért marad néha ragadós a padló, és ezért találsz hébe-hóba rágót a széked alatt.

A tisztaságmániás vagy, inkább délelőtt menj moziba, és kerüld a péntek-szombat esti csúcsforgalmat.

9. Néha bunyó is előfordul.

A balhé bárhol, így akár egy moziteremben is kitörhet. Elsőre azt hinné az ember, hogy itt aztán tényleg nincs min vitatkozni, és senki nem menne odáig, hogy tettlegességre kerüljön a sor. Viszont ha valaki keresi a bajt, akkor előbb-utóbb megtalálja. A konfliktus oka igen sokféle lehet: egy parkolóhely körüli vita, egy nem túl kedélyes telefonbeszélgetés, de az is kiválthatja, ha valaki túl hangosan csámcsog. A net tele van az ilyen bunyókról készült videókkal.

10. Figyelnek téged!

Minden moziteremben megfigyelik a nézőteret - segít megelőzni a konfliktusokat és kiszűri a filmtolvajokat. A biztonsági kameráknak hála az olyan párokat is képesek kiszűrni, akik egy kicsit túl messzire mentek mondjuk egy romantikus film alatt. Ezt tartsd észben akkor, amikor kettesben ültök egy töküres moziterem leghátsó sorában.

Forrás: BrightSide


[related-post post_id="3899282"]

[related-post post_id="3892219"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!