Bulvár, celeb

2019.03.05. 13:08

Krumplievés egy életen át? - 14 érdekesség a nagyvilágból

Az interneten manapság szinte bármit megtalálhatunk; elolvashatjuk az összes cikket, megnézhetjük bármelyik videót, szóval az egész univerzum ott van a telefonunkban. De a nagyvilág újra és újra bebizonyítja, hogy az élet tele van új, érdekes felfedezésekkel, magával ragadó kalandokkal és új történetekkel. A Bright Side összeállítása.

Az interneten manapság szinte bármit megtalálhatunk; elolvashatjuk az összes cikket, megnézhetjük bármelyik videót, szóval az egész univerzum ott van a telefonunkban. De a nagyvilág újra és újra bebizonyítja, hogy az élet tele van új, érdekes felfedezésekkel, magával ragadó kalandokkal és új történetekkel. A Bright Side összeállítása.

1. A selyemtyúk meglepetései

Ez a csirkefajta úgy néz ki, mintha egy játék lenne. Tollai a selyemhez hasonlóak, de az állat tartogat további meglepetéseket is: a bőre és csontjai teljesen feketék, a fülcimpái kékek és mindkét lábán 5-5 ujj van. Darabja pedig nagyjából 25 dollárba kerül.

2. Így néz ki egy kék bálna szíve

A fenti az egyetlen kékbálna-szív, amit megőrzött az emberiség, mivel ezek a hatalmas állatok általában elsüllyednek haláluk után. Azonban amikor 2014-ben partra mosott a víz egy bálnatetemet, a tudósok mindent megtettek azért, hogy kiemeljék a szívét, és megmentsék a lebomlástól.

Ez a szerv közel 200 kilót nyom, akkora, mint egy átlagos autó, és minden egyes dobbanásával 220 liternyi vért mozgatott meg. Ennek ellenére a bálna pulzusa a leglassabb a bolygón élő állatok közül: percenként mindössze 4-8.

3. A pillangók vért isznak, ha megvan rá a lehetőségük

Fotó: Wikimedia

Azzal már lehet, hogy tisztában vagy, hogy a pillangók képesek meginni a teknősök könnyeit. De ezeknek a rovaroknak van még egy sötét titkuk: az összes pillangófajta iszik vért - ha talál. A vérben ugyanis megtalálhatóak a pillangók számára nélkülözhetetlen, de nehezen fellelhető ásványi- és tápanyagok, mint például a glükóz és a nátrium.

4. Wernher von Braun 1952-es The Mars Project nevű könyvében Elonnak hívták a gyarmatosítók vezérét

A mű gyakorlatilag egy kézikönyv ahhoz, hogyan kell expedíciót indítani a Vörös Bolygóra, és kolonizálni azt. A könyv egyik fejezetében az áll, hogy az ottani kormánynak 10 emberből kellene állnia, egy Elon nevű vezetővel. Véletlen lenne?

5. Thor kalapácsa tényleg létezik, és csak az arra érdemesek tudják felemelni - csakhogy van egy apró trükkje

Egy Allen Pan nevű fickó megépítette Thor kalapácsát, és a YouTube-on mutatta be, hogy is működik pontosan. Az eszközön erős elektromágnesek lépnek működésbe, ha valaki megpróbálja felemelni. Nyelén egy ujjlenyomatolvasó is helyet kapott, így ha az ujjlenyomatod szerepel az adatbázisban, minden gond nélkül felemelhető a mitikus tárgy.

6. Egyszerűen szüksége van a világnak a fremdschämen német szócskára

Ez a szó azt az állapotot fejezi ki, amikor kínosan érzed magad más vagy mások viselkedése miatt. Magyarul talán a szekunder szégyen kifejezés a legmegfelelőbb alternatíva rá.

7. Tudományosan megerősíthető, hogy a macskák folyékonyak?

A fizikában folyadéknak nevezzük azt, ami felveszi tárolója alakját, de közben megtartja a térfogatát. A macskák minden további nélkül megfelelnek ennek a definíciónak. Néha a folyadékokhoz hasonlóan viselkednek, és bármilyen alakot képesek felölteni.

Egy tanulmány és számos konferencia is foglalkozott azzal, miképp osztályozzuk a macskákat: mint folyadékok, vagy mint szilárd tárgyak. A kérdés a mai napig megválaszolatlan, de a téma kutatói már megkapták érte Ignobel-díjat, mellyel a semmire sem jó, teljesen haszontalan kutatásokat szokás elismerni.

8. Fény derült a KFC titkára

Mint ismert, a KFC-csirke titkos receptje 11 növényből és fűszerből áll (angolul herb és spice). Nem olyan túl régen egy Mike Edgette nevű Twitter-felhasználó rájött, hogy a hivatalos KFC-fiókra 5 Spice nevű nő és 6 Herb nevű férfi iratkozott fel. Mike azonnal kitwittelte a felfedezését, melyet természetesen felkapott a net is.

A KFC megköszönte a férfinak a nyomozást, és küldött neki egy hatalmas festményt, amin ő maga látható Sanders ezredes hátán, amint éppen egy csodaszép erdőben túráznak.

9. Egy egész életet le lehet élni úgy, hogy csak krumplit és olajat eszel

Jó ötlet lehet némi burgonyát is felírni a bevásárlólistára, ha épp az apokalipszisre készülsz, A krumpliban ugyanis rostok, szénhidrátok és protein is található, méghozzá kiegyensúlyozott mennyiségben. A növény emellett vitaminnal is bőségesen ellátja a testet. Viszont nincs benne elég zsír, így az olaj, bár nem túl finom, mégis elengedhetetlen.

Dana Hunnes, a Ronald Reagan UCLA Medical Center dietetikusa szerint az olajos krumpli rövidtávú diétaként is alkalmazható azoknak az embereknek, akik le szeretnének fogyni.

10. Nagy-Britanniában léteznek úgynevezett "hálás falvak"

Nagy-Britanniában összesen 52 "hálás falu" található: ezek olyan települések, amelyekbe minden lakos élve visszatért az első világháború után. Van azonban 13 "duplán hálás falu" is: ide az első és a második világháború után is mindenki visszaérkezett. Az ilyen településeknél tábla figyelmezteti az autósokat arra, hogy vezessenek nagyon óvatosan.

11. Már az 5. században előfordultak rapcsaták

A rapcsaták olyan versenyek, ahol az emberek szövegeikkel megpróbálták minél jobban megalázni a másikat. Az 5. században is szerveztek nagyon hasonlókat: ilyenkor két költő klasszikus versekkel inzultálta egymást egészen addig, amíg egyikük már nem tudott frappánsan reagálni.

12. A világ legkisebb hóembere mindössze 2,7 mikron magas

Fotó: Nanofab / Western University

Csak hogy kontextusba helyezzük: az emberi hajszál nagyjából 75 mikronnyi vastagságú. A tudósok úgy érték el az extrém kicsi méretet, hogy három kovasavgömböt helyeztek egymásra, melyek egyenként 0,9 mikron nagyságúak voltak. A szemet és a szájat ionsugárral rajzolták fel, a karokat és az orrot pedig platinából készítették.

13. A krokodilok és aligátorok nem az életkoruk miatt pusztulnak el, és örökké növésben vannak

Néhány állatra jellemző az úgynevezett "elhanyagolható öregedés" fogalma, ami azt jelenti, hogy elméletileg képesek lehetnek örökké élni. A krokodilok például nem tudnak csak azért elpusztulni, mert túl öregek, a táplálkozás miatt pedig csak egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek. Ennek ellenére nem túl valószínű, hogy valaha is belebotlanánk mondjuk egy ezeréves krokodilba. A legtöbb állat az éhínség, valamilyen betegség vagy más ragadozók miatt veszti életét.

14. A világ legnehezebb embere 635 kilogrammot nyomott

A világtörténelem legnehezebb embere Jon Brower volt: a férfi egyszer elérte a 635 kilogrammos testsúlyt. Képzeljük csak el: 12 éves korában már 133 kilót nyomott. Ekkora súly természetesen rengeteg problémához vezet. Egyszer például, amikor kórházba került, 13 emberre volt szükség ahhoz, hogy ágyneműcsere alatt megmozgassák.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4131295"]

[related-post post_id="4141449"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!