Hazai pályán

2023.08.26. 20:35

Országos csúcsot döntöttek a férfiak és a nők is váltófutásban

A budapesti atlétikai világbajnokság utolsó előtti napjának esti programjában a férfi és a női 4x400 méteres váltófutásban voltak érdekeltek a magyar futók. A továbbjutás sem a férfiaknak, sem a nőknek nem sikerült.

MW

Molnár Attila (b) váltja Kovács Árpádot a férfi 4x400 méteres váltófutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kiesés ellenére is lehet öröm a váltók versenyzésében, hiszen mind a férfiak, mind a nők új országos csúcsot állítottak fel 4x400 méteres váltófutásban.

Megdőlt az országos csúcs a férfiaknál

A Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállítású magyar férfi 4x400 méteres váltó 3:02.65 perces országos csúccsal futamában a kilencedik lett, összesítésben pedig a 16. helyen végzett a budapesti atlétikai világbajnokság szombati versenynapján.

A hazai stafétának egyértelműen az volt a célja, hogy az 1999 óta fennálló, Szeglet Zsolt, Nyilasi Péter, Bella Attila, Bédi Tibor által tartott 3:03.64-es rekordnál jobbat fusson és ezt meg is tette.

A két futam közül Molnár Attiláék az elsőben kaptak helyet, annak is a hetes pályáján. Az elsőként induló Steigerwald egészen az utolsó méterekig kiválóan futott, tartotta a lépést a riválisokkal, az utolsó húsz méterre viszont láthatóan kihajtotta magát és kilencedikként adta át a botot a 200 méteren egyéni csúcsot elért Wahl Zoltánnak. 

WAHL Zoltán; KOVÁCS Árpád; MOLNÁR Attila; STEIGERWALD Ernõ
Kovács Árpád, Wahl Zoltán, Steigerwald Ernő és Molnár Attila (b-j) a férfi 4x400 méteres váltófutás előfutamában a Nemzeti Atlétikai Központban 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A tatabányai sprinter az első kanyar után utolsó helyen tudott bevágni, a célegyenesben viszont érezhetően hozott az ellenfeleken, a váltás viszont nem jött ki szerencsésen, Kovács Árpádnak az indulásnál kerülgetnie kellett a többi váltó második emberét. Később ő is jó tempóban futott, azonban hátrányát nem tudta csökkenteni, így az egyéniben elődöntős Molnár Attilának a nyolcadik spanyolokkal szemben is komoly hátránya volt az indulásnál.

A vb-n az országos csúcsot 44.84 mp-re javító Molnár azonban egészen parádésan futott és a közel tíz méteres lemaradását a célig szinte teljesen behozta, csupán egyetlen századdal dobta be magát a spanyolok utolsó embere mögött. 

Az FTC sprintere a leggyorsabb volt a negyedik emberek közül 43.78 mp-cel. 

A nők is csúcsot futottak

Több mint 40 éves rekordot megdöntve futamában az ötödik, összesítésben pedig a 11. lett a magyar női 4x400 méteres váltó a budapesti atlétikai világbajnokságon szombaton.

A hazai négyes a második futamban a kettes pályáról indult, a két futamból az első három helyezettek mellett a további két legjobb időt elérő csapat folytathatta a fináléban.
A váltó első embere, Nádházy Evelin egyik vetélytársát sem tudta megelőzni, és a hajrára el is fáradt, így utolsóként váltotta Kéri Biankát. 

A veszprémi atléta már negyedszer állt rajthoz a vb-n: a 4x400-as vegyes váltóval országos csúcsot futva 11. lett, 800 méteren pedig bejutott az elődöntőbe.

RAPAI Fanni; NÁDHÁZY Evelin; MOLNÁR Janka; BARTHA-KÉRI Bianka
Rapai Fanni, Molnár Janka, Kéri Bianka és Nádházy Evelin (b-j) a női 4x400 méteres váltófutás előfutamában 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Kéri ledolgozta hátrányát és csaknem egyszerre váltott az előtte futó svájciakkal, 48.40 másodperccel a második leggyorsabb volt a mezőnyben a második emberek között.

Tőle a 400 méter előfutamában egyéni csúcsot elért Rapai Fanni vette át a váltóbotot, aki fantasztikusan teljesített, két ellenfelét is megelőzte.

Következett Molnár Janka, aki szintén tagja volt a vegyes váltónak, emellett 400 méter gáton is indult. Ő is hatalmas lendülettel futott, nemcsak növelte előnyét, hanem 3:27.79 perces országos csúccsal az ötödik helyre hozta be a csapatot

A magyar váltó 43 éves rekordot döntött meg, 1980 óta az Orosz Irén, Forgács Judit, Tóth Éva, Pál Ilona négyes tartotta az országos csúcsot 3:27.86 perccel.

Én itt az életemért futottam, a lányokért, a hazámért, mindenért. És ez, hogy országos csúcs lett, egyszerűen eldobtam az agyamat.” „Nagyon boldog vagyok, és nagyon büszke a lányokra. országos csúcsot akartunk futni és sikerült. Most ha akartam volna sem tudtam volna lazán futni és összességében egy elképesztő élmény volt számomra a világbajnokság

– mondta az MTI-nek Rapai Fanni.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!