Nagyvilág

2008.04.11. 14:34

Információstop a metróöngyilkosokra

<p>Ukrajna – A Kijevi Metró üzemeltetői mostantól radikálisan csökkenteni kívánják a metróvonalakon előforduló öngyilkosságokról kiadott közlemények információtartalmát.</p>

Petr Mirosnyikov, a fővárosi metrót üzemeltető vállalat igazgatója ugyanakkor megkérte a sajtó munkatársait, hogy ők is korlátozott információkat közöljenek ezekről az esetekről.

Az igazgató arra az osztrák tapasztalatra hivatkozik, amely szerint a metróöngyilkosságokról közreadott sajtóhírek korlátozása az ilyen esetek radikális csökkenéséhez vezettek a bécsi metróvonalakon.

További újítás, hogy a szerelvényeken és az állomásokon a hivatalos bemondók hangját gyermekhangokra cserélik, ami szintén visszatartó erővel hathat az öngyilkossági szándékkal a peron szélére lépők pszichikumára.

A Kijevi Metrón nem ez az első meglepő újítás. Egyes vonalakon úgynevezett „egyetemista” kocsikat csatoltak a szerelvényekhez, amelyekben a szokásos reklámspotok helyett matematikai képleteket, helyesírási útmutatókat, s egyéb tudnivalókat mutatnak a diákoknak a kivetítőkön.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!