Életstílus

2008.04.11. 08:49

Találtak egy asztmára hajlamosító gént

<p>Egy olyan gént fedeztek föl amerikai kutatók, amelynek egyik variációja hajlamosít az asztmára és a légutak más hiperérzékenységére, másik változata pedig véd az asztmától.</p>

A felfedezésről a New England Journal of Medicine című orvosi hetilap április 17-i számában jelenik majd meg beszámoló.

A CHI3L1 jelű gén hatására magasabb a vérben az asztma meglétére utaló YKL-40 biomarker. Ugyanennek a génnek egy kicsit eltérő változata pedig csökkenti az YKL-40 jelzővegyület vérszintjét.

Az asztmáért felelős gént ugyan egy dél-dakotai elzárt közösségben fedezték fel, de utóbb megtalálták két genetikailag eltérő amerikai és egy németországi populációban is. A gén és az asztmát jelző anyag összefüggését ott is ki tudták mutatni.

Amerikai orvosok szerint a gén felfedezése jelentős szerepet játszhat az asztma diagnosztizálásában, kezelésében és megelőzésében.

Az asztma a légutak krónikus gyulladása, amely miatt különféle ingerlő tényezők hatására köhögési és fulladási rohamok lépnek fel. A betegség pontos okát nem ismerik, eddi is gyanították, hogy hajlama öröklődhet, a nyugati társadalmakban rohamosan terjed.

  • Az anyatej véd az asztmától
  • Élénkítő, szomjoltó, nyugtató
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!