Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.14. 08:48

Szakértőnk volt: a bőrgyógyász

<p>Dr. Szobeczki Zsolt miskolci bőrgyógyász pénteken egy órán át fogadta szerkesztőségünkben olvasóink hívásait, s válaszolt - így a strandszezon kezdetén - a lábgombásodással kapcsolatos kérdésekre.</p>

Dr. Szobeczki Zsolt miskolci bőrgyógyász pénteken egy órán át fogadta szerkesztőségünkben olvasóink hívásait, s válaszolt - így a strandszezon kezdetén - a lábgombásodással kapcsolatos kérdésekre.

Kérdések-válaszok

Úgynevezett atlétalp-betegségem van, 5 éve eredménytelenül kezelik. Érdemes-e kipróbálnom az egyik reklámozott kenőcsöt?

Az egész talpra kiterjedő hámlásos betegség általában a talp izzadékonyságából ered, aminek következétben befülled, a bőr felázik. Általában izzadásgátló oldat használata a megoldás. de létezik olyan, árrammal, folyadékkal működő készülék, amely a bőrgyógyászati rendelőben kipróbálható, s ha használ, meg is vásárolható. A felvázolt betegség azonban nem ekcéma, s nem is gombás fertőzés. A reklámozott kenőcsök egyébként a talpon általában nem használnak, mert ott vastag a bőr.

Két évvel ezelőtt egy vasdarab esett a lábam nagyujjára. A köröm leesett, majd kinőtt, de sárgás színű, megvastagodott. Mi a teendőm?

Sérüléskor könnyebben alakul ki fertőzés. A panaszok alapján gombás fertőzésről lehet szó. Gyógyszeres kezelést ajánlok, amely több hónapon át tart, s 70 százalékban eredményes. Ha 3 hónap után nincs javulás, akkor 4 hónap kihagyást követően gombavizsgálatot kell végeztetni. Ha tudjuk, hogy fonalas vagy pedig sarjadzó gombáról van szó, biztosabban lehet kiválasztani a hatékony gyógyszert.

Régen mivel gyógyították a bőrgombát?

Lehet hogy kezelték, de nem tudták elmulasztani. Erre csak mintegy 15 éve van lehetőség, köszönhetően a gyógyszerkutatásoknak. Igaz, nem is igen számított népbetegségnek. A gyógyszeres kezelés nem olcsó, mintegy 6 ezer forint/hó (átlagosan 25 % támogatással), de jó esetben 3, kevésbé szerencsés esetben 4-5-6 hónap alatt bekövetkezik a gyógyulás.

Mire jók a mindenttudó, reklámozott, lábgomba elleni, recept nélkül kapható kenőcsök?

Kizárólag a lábujjak közötti gombás betegségre, amelynek tünete a fehér, felázott hámlás. Viszketés, bőrelváltozás sok minden egyébtől is lehet.

Lehet-e fertőtleníteni a más (esetleg idegen) által használt cipőt?

Igen, tegyünk 10 %-os formalinnal átitatott vattát egy nejlonzacskóba, tegyük bele a lábbelit, kössük el a zacskó száját. 24 óra után kivehetjük a cipőt, de vagy 2 napig szellőztetni kell, hogy elveszítse a formalin szagát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!