Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.13. 10:12

"Strandkémek" a Barlangfürdőben

<p>A fürdőzés nem veszélytelen. A strandon nemcsak a fürdőzők&#160;érzik kiválóan magukat, hanem a kórokozók, köztük a börgombák is. Kollégáink mintegy nagyítón át nézelődtek a minap a Miskolcapolcai Barlangfürdőben.&#160;<DIA alt=" Strandkémek a Barlangfürdőben 2008.06.13." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_Strandk_mek__a_Barlangf_rd__337_ben_2008_0/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt=" Strandkémek a Barlangfürdőben 2008.06.13." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Ha nyár, akkor strandolás. Csakhogy ez az a hely, ahol nem csupán a fürdőzők, de a gombák is igen jól érzik magukat, különösen, ha jó táptalajra lelnek. Vajon a Miskolctapolcai Barlangfürdőben mennyire vagyunk védve tőlük? - ilyen szemmel néztünk szét a minap.
Hétköznap van, hőség, ennek ellenére nincs tömeg. A fürdőben számítanak arra, hogy az öltöző használata nem mindenki számára érthető, ezért állandó személyzet adja tudtára az érkezőknek, hová kell belépni, magunkra csukni, aztán kinyitni, majd egy 100-as érmével elzárni a cuccunkat.

Értettek a szóból

Az első fürdőtérbe lépve szintén ott a felirat: medencébe lépés előtt a zuhany használata kötelező, azonban itt nem ül (áll) egyetlen alkalmazott sem, hogy ezt be is tartassa. Az éppen érkező budapesti kéttannyelvű szakközépiskola diákjai közül mindössze egyetlen lányka öblíti le testét folyóvíz alatt, a többiek egyből be a vízbe.
- Szerinted az osztálytársaid miért nem zuhanyoznak? - kérdezzük.
- Biztos elvette az eszüket a lehetőség, hogy a hosszú buszozás után végre alámerülhetnek - mondja a lány. Majd a többiek után megy, s csodák csodája: figyelmeztetése nyomán többen visszafordulnak, s mégis inkább letusolnak.

Törölközők a pocsban

Egy másik iskolás csoport is jelen van, Kázsmárkról. Elnézzük őket: alig néhányan közlekednek közülük strandpapucsban. A törölközőjüket többen is a kövezetre dobják, részben azért, mert nincs hová felakasztani (a kagylómedence környékén), de ahol van, ott is akad, aki lazán a vizes csempére hajítja. S hogy mivel fog szárazra törölközni?...
A belső és a külső tér között lábfertőtlenítő „árok”. Egy felnőtt társaság érkezik, egy mezítlábas kivételével mindegyikükön strandpapucs. A mezítlábas nem tétovázik, ám az első papucsos illetlennek érzi, hogy ugyanabba a vízbe papuccsal lépjen, így levett lábbelivel kel át, majd papucs fel. A többiek követik a példáját. Adtak a higiéniának...
Meglepve látjuk, hogy egészen pici babákat is lubickoltatnak a vízben. Olyikat a termál medencében.

Új fogalom: fürdőpelus

A kinti medencében egy ikerpár lubickol.
- Láttad, sima pelenka van rajtuk, semmi más?! - súgja kollégám.
Tényleg, ütközöm meg. Azonban Lili és Dániel anyukája felvilágosít: ez kimondottan fürdőpelus: kaki, pisi se ki, se be...
Ezek után már nem merek érdeklődni annál az idős asszonynál, aki zöld „kezeslábasban” pancsikol, alatta jól kivehetően bugyiban és melltartóban, vajon a fehérnemű kizárólag fürdés célját szolgálja-e.

Sebesen a színen és el

Már éppen azon vagyunk a kollégámmal, hogy megmártózunk, amikor megjelent a színen egy öregember. Mindkét lába üszkös, jó pár varas sebbel, a talpán vastag elhalt réteg, centinyi behasadásokkal. Igaz, most éppen strandpapucsban, de azért...
Megpillantunk két úszómesternek tetsző fiatalembert. Megkérdezzük, ha ilyesmit látnak: nyílt seb, bőrbetegség, körömgomba, tapintatosan felkérik-e a ,,tulajdonosát", hogy hagyja el a fürdőt.
- Ha látnánk, akkor igen. De mi szerencsére még nem láttunk meg ilyet... Egyébként a vizeket folyamatosan cseréljük, állandóan megy bele a fertőtlenítő is. A járófelületeket pedig naponta felmossuk. Itt nemigen tapad meg a gomba - teszi még hozzá a fiatalember. Mi mindenesetre sebesen elhagyjuk a terepet.

 

Szöveges értékelés

A Miskolctapolcai Barlangfürdő teljes területét tisztának, gondozottnak találtuk, beleértve az illemhelyet is, papírral, kézmosási lehetőséggel.
Hiányosságként említhető, hogy a fürdés előtti zuhanyozás könnyedén megkerülhető (ide nem ártana egy erre udvariasan figyelmeztető személyzet).
Továbbá sehol sem találtunk arra való figyelmeztetést, hogy miként kerülhető el a „strandfertőzés” (például fürdőpapucs viselésével, a fürdés befejeztén a bőr szárazra törlésével stb), pedig például az öltözőkabin jó alkalom lenne a fürdőkultúra szabályainak terjesztésére.
A lábfertőtlenítő mellé elkelne egy felirat és/vagy ábra, amelyből kiderülne, hogy a fürdőpapucs fertőtlenítésére (is) szolgál.
A kinti részben is jó szolgálatot tenne néhány fogas.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!