Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.28. 11:24

Jó munkát végzett az Edelény hegyközség

<p>Edelény - Edelény Hegyközség választmánya ülést tartott a Császta szőlőhegyen. Virág Tamás elnöke értékelte az elmúlt kilenc év eredményeit és közös munkásságukat.</p>

Megállapította, hogy az 1999-ben alakult, majd 2008-ban a Miskolc és Környéke Hegyközségbe beolvadó Edelény Hegyközség és annak választmánya nagyon tartalmas, eredményekkel teli éveket tudhat maga mögött.
Közösségük a semmiből jött létre, előzmények nélkül azért, hogy változtassanak a szőlőhegyek méltánytalan helyzetén. Megjelenítsék és képviseljék a szőlősgazdák érdekeit és változtassanak a szőlőhegyek áldatlan infrastrukturális helyzetén, valamint összefogják a gazdák közösségét.
A nagy szervező munkával létrehozott közösség Edelény város legeredményesebb, legaktívabb, legtöbb tagot magáénak tudó civil szervezetévé nőtte ki magát tevékenysége időszakában.

A hegyközség választmánya tudatos szervező tevékenységével elért eredményeikkel gazdagították Edelény városát, színesebbé tették kulturális életüket és ami legfontosabb összekovácsolták a szőlősgazda társadalmat.
Bebizonyították, hogy összefogással, kitartással, hiteles célokért, hiteles emberekkel messzire lehet jutni.

Összességében fejlesztési tevékenységük eredményeként 2003-ban összefogással kiépítésre került valamennyi szőlőhegyen a villamos rendszer. 2004-ben tisztán adományokból megépítésre került a harangtorony, amely méltó helye az 867-ben Grőber József által adományozott harangnak. 2006–ban adományokból letthozták a szabadtéri színpadot, a felvidéki kaput, valamint egy 250 éves tölgyfából kifaragott faszobrot.

Ugyancsak 2006-ban első alkalommal, hagyományteremtő céllal megszervezték az egyházakkal közösen az első Császtai búcsút, amely nagy érdeklődést váltott ki Edelény város lakossága körében. 2007-ben a keresztény hagyományok erősítése, ápolása céljából adományokból az egyházakkal közösen elkezdődött a Császta szőlőhegyi Kálvária építése, melynek Golgota része a II. Császtai búcsún átadásra is került.

A beolvadásig megszervezték a Kálvária Stációinak a megépítését, lehetővé téve, hogy mindez a III. Császati búcsún, amely szeptember 6-án kerül megrendezésre, átadásra kerüljön.

Virág Tamás elmondta még értékelőjében, hogy a borversenyek , avatóünnepségek, a borszentelések, a szakmai napok szervezése voltak azok a fórumok melyek összehozták a szőlősgazda társadalmat és Edelény város nagy részét.

Kiemelte, hogy az elmúlt 9 évben pozitív irányban változott Edelény város önkormányzatának hozzáállása a szőlőhegyek gondjaihoz, fontosnak és támogatandónak tartják a szőlőhegyeket.

Az ünnepélyes elköszönő választmányi ülésen résztvett Molnár Oszkár polgármester, aki a hegyközség elnökével közösen elismerő oklevélben részesítette a választmány tagjait. Hozzászólásában méltatta a választmány munkáját, kiemelte Virág Tamás elnök kiváló szervező tevékenységét és áldozatos munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!