Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.13. 13:35

Fodoristák, kókisták, választási forgatókönyvek

<p>Lesznek-e előrehozott választások? Ha igen, mikor? Ha nem, miért nem? Mit tesz az SZDSZ? És vajon milyen „vágyai” vannak? Forgatókönyvvázlatokat is kértünk az elemzőtől.</p>

Magyar Kornéliát, a Progresszív Intézet igazgatóját, politikai elemzőt kérdeztük arról, hogy szerinte lesznek-e előrehozott választások, ha igen, akkor mikor, ha nem, miért nem. Milyen lehetőségei vannak ez ügyben az SZDSZ-nek, illetve milyen „vágyai”? Miféle forgatókönyveket tud elképzelni?
Magyar Kornélia szerint egyelőre nem valószínű az előrehozott választás lehetősége. Mint mondja, az SZDSZ-nek – hangsúlyozottan csak egyelőre – ez nem érdeke, hiszen ha most vasárnap lennének a választások, a most 1-2%-os SZDSZ jó eséllyel kiesne a parlamentből. Azonban azt nem lehet kizárni, hogy ha a liberális párt mérhetően megerősödik, maguk fogják kezdeményezni az országgyűlés feloszlatását – tette hozzá. Az intézetigazgató úgy látja: még egy esetben tűnik valószínűnek az előrehozott választás: ha az SZDSZ nem szavazza meg a költségvetést, az MSZP nagy valószínűséggel a Parlament feloszlatásával fogja „megbosszulni” a liberális lépést.

Önfeladás lenne

Hogy milyen lehetőségei vannak ez ügyben az SZDSZ-nek? Illetve: milyen „vágyai”?
– A Fodor Gábor vezette SZDSZ nagyon keskeny pallón jár. Nem szabad elfeledni, hogy Fodor nem uralja sem frakcióját, se pártját, hiszen csak hajszállal győzte le Kókát, akinek például a frakcióban több támogatója van. A két politikus érdeke tehát nem feltétlenül esik egybe, ez az egymásnak feszülés pedig alapvetően meghatározhatja a párt irányát – mondta Magyar Kornélia, aki szerint a Gyurcsány Ferenc vezette koalícióba való visszatérés szinte kizárt, az az önfeladást jelentené. Egyébként a két párt közötti konfliktus gyökere a programokban, és nem pedig a miniszterelnök személyében keresendő.
Az elemző kijelentette: az SZDSZ számára nagy fegyvertény lenne, ha rá tudná venni az MSZP-t, hogy miniszterelnököt cseréljen. De pont ezért nem valószínű, hogy ebbe az MSZP belemenne, hiszen az neki nagy presztízsveszteség lenne, ha másodjára mondaná meg a szocialistáknak az SZDSZ, hogy ki legyen a miniszterelnök.

Oszlassa fel magát

És akkor a lehetséges forgatókönyvek, Magyar Kornéliától:
– Legvalószínűbb, hogy az SZDSZ nem tér vissza a koalícióba, és belátható időn belül nem fogja megszavazni az Országgyűlés feloszlatását, azaz nem akar előrehozott választást. Illetve megszavazza a 2009-es költségvetést és az adótörvényeket.
– A másik változat, hogy az SZDSZ-frakció egésze vagy egy része (kókisták) kvázi-koalíciós megállapodást köt a szocialistákkal, akik megszavazzák a költségvetést és az adótörvényeket.
– A harmadik variácó: az SZDSZ egységesen nem szavazza meg a költségvetést, aminek nincs olyan közjogi következménye, hogy a kormányfőnek le kell mondania (amivel megszűnne a kormány megbizatása), azonban jelentősen veszít legitimitásából, sőt, a konvergencia-program végrehajtását is veszélyezteti, amihez Gyurcsány Ferenc hozzákötötte magát. Ha nem szavazza meg az SZDSZ a költségvetést, akkor valószínű, hogy az MSZP kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés oszlassa fel magát.
– És egy negyedik lehetőség: az SZDSZ és Fidesz a közeljövőben megállapodik arról, hogy a liberálisok az Országgyűlés feloszlatására szavaznak.
A Progresszív Intézet igazgatója még egy forgatókönyv szinopszisát felvázolta nekünk: ugyan Orbán Viktor aktuálisan határozottan elutasította az SZDSZ-szel való koalíció lehetőségét, azonban nem kizárt, hogy találnak olyan „szakértő” miniszterelnök-jelöltet, akit a liberálisok (teljes frakció!) elfogadnak. Erre mindazonáltal kevés az esély, főleg azért, mert Fodor nem tudhatja maga mögött teljesen frakcióját, sőt, a kókisták vannak többségben.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!