Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.23. 18:01

Extrém erős UV-B: könnyen megsülhetünk

<p>Nyíregyháza, Miskolc - Délelőtt 11 órától délután fél négyig lehetőleg 17 percnél ne tartózkodjunk egyhuzamban többet a napon. Célszerű olyan világos színű, lenge ruhát ölteni, amely a legtöbbet takar, a szabadon hagyott bőrfelületet pedig krémezzük!&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk%20-%20Napra%20k%C3%A9szen.wmv/viewer.html">Olvasóink mondták <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:00: Millió tükör a bőrön (gyógyszerész mondja)

– A gyógyszertárak jellemzően nem fényvédő krémeket, hanem a már leégett bőr kezeléséhez szükséges készítményeket forgalmazzák, de azért ma már természetes, hogy a naptejek is megtalálhatóak a polcaikon. Ezekben viszont többnyire a legmagasabb faktorszámú termékekre koncentrálnak, amelyek valóban hatékony védelmet nyújtanak.

Létezik egy mechanikai, pontosabban optikai védőhatás, úgy kell ezt elképzelni, mint ha milliónyi kis tükröt tennénk a bőrre, amelyek visszaverik a napsugarakat, s emellett játszik szerepet a kémiai védelem is. A patikákban nem igazán kevernek egyedi fényvédő krémeket, de gyógyító termékek összeállításában segítséget nyújtanak – tudta meg lapunk Gresó Tibor gyógyszerésztől.

14:27: – Marad a száraz, forró nyári idő a héten is, a zápornak-zivatarnak – noha a lehetősége minden napban benne van – csak nagyon kicsi az esélye. Leginkább csütörtön várható némi frissítő zápor. A 10 fokozatú skálán kedden 8,2 lesz az UV-B sugárzás szintje, amely már extrém erősnek számít.

Délelőtt 11 órától délután fél négyig lehetőleg 17 percnél ne tartózkodjunk egyhuzamban többet a napon! Célszerű olyan világos színű, lenge ruhát ölteni, amely a legtöbbet takar, a szabadon hagyott bőrfelületet pedig krémezzük! – tanácsolta Rázsi András, az OMSZ miskolci meteorológusa.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!