Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.19. 16:34

Befektetőket ígér Miskolcnak az ITD

<p>Miskolc - Az ITD Hungary „közvetítette” Kecskemétet a Daimlernek. Vajon miért nem Miskolcot? A cég befektetési igazgatója válaszolt kérdéseinkre. Jó hírekkel szolgált.</p>

Az ITD Hungary „közvetítette” Kecskemétet a Daimlernek. Vajon miért nem Miskolcot?
Kapott hideget-meleget a miskolci városvezetés olvasóinktól, közöttük agorázóinktól és a BOON látogatóitól. Azért, amiért nem sikerült idehozniuk (kilobbizniuk Miskolcnak) a Mercedes-gyárat. Kecskemét kapta, ennek – mint olvashattuk – egyik fő indoka, hogy közel van Budapesthez. Ugyanakkor egy ottani szakember nyilatkozata szerint a legnagyobb gondot az okozza nekik, hogy (egyelőre) hiány van megfelelő képzettségűekből. Hogy van ez? Mit tud Kecskemét, amit Miskolc nem? Miért ők és miért nem megyénk székhelye? A kérdéseket a Mercedest (is) Magyarországra hozó ITD Hungary befektetési igazgatójának, Kilián Csabának tettük fel.

ÉM: Ránk nem gondoltak?
Kilián Csaba: De, természetesen Miskolc is benne volt a kalapban. A kiajánlott városok listája azután egyre szűkült, végül kető maradt: Zalaegerszeg és Kecskemét.

ÉM: Mi miért nem voltunk jók?
Kilián Csaba: A Daimlernek egybefüggő 400 hektárra van szüksége, ilyen Miskolcon nincs. Amit mutatni tudtak, az megközelítette ezt a nagyságot, de az volt a gond, hogy egy közút kettévágja. Azután: a szigorú feltételek között szerepel, hogy a talajvíz legalább 4–5 méter mélyen legyen. Miskolcon, emlékezetem szerint ez körülbelül 2–2,5 méter. Ugyanakkor azok, akiket idehozunk, mint potenciális befektetőket – közöttük a Mercedes – ismerik és elismerik a miskolci lehetőséget, a kínálatot. Azt, hogy kellő számú és iskolázottságú ember áll rendelkezésre, kétkezi dolgozóként és Miskolcon végzett diplomásként egyaránt.

ÉM: Akkor? Hol vannak azok a befektetők? Az ITD Hungary kereskedelemfejlesztési és befektetési ügynökség révén települt már meg cég Miskolcon?
Kilián Csaba: Hogyne. Ilyen a Bosch, a Shinwa, a Delco Remy.

ÉM: És újak nem jönnek?
Kilián Csaba: Biztos vagyok benne, hogy Miskolcon egy-két éven belül két-három külföldi cég fog megtelepedni közvetítésünkkel.

ÉM: Mekkorák? Nem mindegy, hogy egy cipőfelsőrész-készítő kisüzem, vagy egy nagy.
Kilián Csaba: Minimum 5–10 millió eurós beruházásokról van szó.

ÉM: Tehát egyenként ennyi.
Kilián Csaba: Igen. Ezzel egy-kétezer munkahelyet szeretnénk létrehozni. De lehet, hogy ennél nagyobb, több lesz. Hadd tegyem hozzá: jót tesz a város hírnevének, vonzerejének a Financial Times magazinjában való kiváló szereplés.

ÉM: Amiről mi is bőséges terjedelemben írtunk. Akkor hát várjuk a befektetőket.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!