Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.21. 08:35

15 millió eurós beruházás Kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - A Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. és a BC képviselői - Szabó János, a BC telephelyigazgatója és Bercsi Gábor ügyvezető igazgató - elhelyezték a BC területén megépítendő új hőtermelő berendezés alapkövét.</p>

Újabb jelentős beruházás kezdődik Kazincbarcikán. A BorsodChem Zrt. energiaigénye, a stratégiai fejlesztések eredményeként növekedik, amely egy 110 tonna/óra névleges teljesítményű új földgáz/olaj tüzelésű gőzkazán és a hozzá tartozó csővezetéki rendszer létesítését is szükségessé teszi.

A második legnagyobb

Szabó János telephelyigazgató elmondta, hogy a BC évi árbevétele 1 milliárd euró. A cégnél 2850-en dolgoznak, a kerítésen belül négyezren, ezzel a második legnagyobb foglalkoztató a régióban. Ezt követően részletesen ismertette a beruházás legfőbb adatait. Bercsi Gábor, a Sinergy ügyvezető igazgatója azt hangoztatta, hogy 1999 óta működnek együtt a BC-vel. Ennek eredményeként az ÉMÁSZ többségi részesedésével 2001-ben egy 50 MW névleges villamos teljesítményű erőmű is létesült, melyet a Sinergy szakemberei üzemeltetnek és karbantartanak. Ezen korábbi sikeres együttműködés alapján bízta a BC a Sinergyre az új kazán beruházás megvalósítását és működtetését. A beruházás teljes bekerülési költsége 15 millió euro.

A Sinergy a beruházás keretében egy 110 tonna/óra kapacitású, 32 bar és 370 C gőzparaméterekkel rendelkező gőzkazán, a kapcsolódó gőztávvezeték-rendszer és az ezekhez szükséges segédlétesítmények beruházását valósítja meg. A kazán jövő év március elsejétől vesz majd részt a BC technológiai hőigényeinek kiszolgálásában. A kazán létesítését a Ganz Danubius HungaroSteel Kft., míg a technológiai csővezeték kivitelezését a Kraftszer Kft. végzi fővállalkozói szerződés alapján.

A beruházás projektfinanszírozás keretében valósul meg, a Sinergy Kft. által alapított és 100 százalékos tulajdonában lévő projekttársaság, a BC-Therm Energiatermelő és Szolgáltató Kft. révén. A beruházás megvalósításához szükséges hitel, mely a teljes bekerülési összeg 75 százaléka, az Unicredit Bank Zrt. biztosítja egy hosszú távú szerződés keretében - jelentette ki végezetül Bercsi Gábor.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!