Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.15. 16:19

Kőzetlemezek fölött

<p>Miskolc - Olaszország, Görögország és Törökország is veszélyeztetett földrengés szempontjából.</p>

A Föld felszínén ott alakulnak ki gyakran földrengések, ahol a mélyben kőzetlemezek találkoznak, és egymással szemben mozognak, tudtunk meg többet a földrengések keletkezéséről dr. Ormos Tamás geofizikustól, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánhelyettesétől, aki néhány példát említett. Földrengés szempontjából veszélyesnek tekinthető Dél-Amerika és Észak-Amerika nyugati partvidéke végig, Chile, Panama, Közép-Amerika, a Szent András-árok környéke. Gyakran keletkezik földrengés a Himalája vonalán, meghosszabbítva egészen Törökországig, de veszélyeztetett a Csendes-óceánban húzódó Marianna-árok területe is, valamint Japán és a Japántól délre húzódó részek. Emlékszünk még az indonéziai Szumátrát elpusztító három évvel ezelőtti szökőárra, jegyezte meg a szakember.

A hazánkhoz közeli országok közül földrengés szempontjából Görögország, a Kárpátok déli területei , Észak-Olaszország és az Appenninek lehet veszélyes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!