Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.15. 16:15

Új kihívások előtt a szakképző Abaújszántón

<p>Abaújszántó - A XXI. század újabb és újabb kihívások elé állítja a szakképző intézményeket, így az Abaújszántói Mezőgazdasági Szakképző Iskolát is.</p>

A XXI. század újabb és újabb kihívások elé állítja a szakképző intézményeket, így az Abaújszántói Mezőgazdasági Szakképző Iskolát is.

- Az új követelményeknek megfelelően a 2008/2009-es tanévtől – a 65 éves iskola immár 25. képzési formájaként – új szakként gazdaképzést folytatunk - mondta lapunknak Kiss Tibor igazgató. - Ebben az új Országos Képzési jegyzék is "segített", de a fő ok, hogy piacképesebbek legyenek a nálunk végzett fiatalok.

Az eddigi, speciálisabb általános állattenyésztő képzést váltjuk az általánosabb képzettséget és tudást adó gazdaképzéssel. Gyakorlatilag ez azt is jelenti, hogy a nálunk végzett gazdák a mezőgazdaság valamennyi ágazatában, területén mezőgazdasági vállalkozók lehetnek majd, legyen szó akár kertészetről, növénytermesztésről avagy állattenyésztésről. Azok számára pedig, akik nem akarnak vagy nem tudnak önálló vállalkozást indítani, nagyban megkönnyíti az elhelyezkedésüket.

Korszerű tanüzem

- Örömmel mondhatom, hogy a nálunk végzett gazdászokat eddig is kereste a szakma, s bizonyára a jövőben is így lesz, sőt elképzelhető a még nagyobb érdeklődés. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy iskolánk korszerű tanüzemmel rendelkezik, ahol a tanulók elsajátíthatják a szakma gyakorlati fogásait, a szőlőmetszéstől a fejésig. Tanüzemünk kétszer kapott bronzkoszorús "Minősített tanüzem" kitüntetést. Valamennyi gazdasági állatfaj tenyésztésével és tartásával foglalkozunk, a mini- és mintakertészetünkben pedig több tucat szőlő- és gyümölcsfajta képezi a gyakorlati oktatás bázisát - mutatta be az intézményt az igazgató.

Új formában
A jogszabályi változások természetesen az abaújszántói intézményt sem kerülték el. Ennek köszönhetően tagja lett a fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat gesztorságával létrejött ZempléniTISZK-nek. Szándékuk és reményeik szerint a mezőgazdasági szakképzés, az át- és továbbképzés, valamint a mezőgazdasági szaktanácsadás egyik meghatározó intézményévé válik az iskola.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!