Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.17. 16:09

Miskolcon összeültek a városatyák

<p>Miskolc - Az áprilisi miskolci közgyűlési ülésen a testület tárgyalta többek között a tavalyi év zárszámadását, a város sportkoncepcióját, valamint az iskolai körzethatárok módosítását.</p>

 


16.20:A József Attila lassú halála

Amint arról a BOON-on és az Északban is beszámoltunk, megszűnik a nagy múltú, és pedagógiai munkáját tekintve is példaértékű József Attila Általános Iskola. A közgyűlési ülés napirendjén szereplő javaslat szerint Miskolc lemond az iskola átalakítására és felújítására elnyert (73 millió forintos) támogatásról. (49 millió forint volt, azaz lett volna a helyi hozzájárulás.)
Méltó szavakkal idézte fel az iskola több mint félévszázados múltját, sikereit Garamvölgyi Attila (Fidesz), maga is pedagógus. Ami a megszüntetést indokolja: a Szondi-telep rettenetes állapotban levő házainak felszámolása, az eddig ott élők elköltözése, vagyis az a tény, hogy tovább csökken a gyerekek száma. Már most is vannak hiányzó évfolyamok az iskolában, amely a jövő tanévre már nem vesz fel elsősöket. Ellenzéki és kormányoldalról is számos dícséretet kapott az iskola pedagógusközössége, a kiváló munka, ami a gyerekek jó tanulmányi eredményében is megmutatkozott.

Elhangzott: talán egy másik miskolci iskola elnyerhetné az említett összeget. Ellenérvként: ezt a pénzt újból pályázni kell, és a pályázaton bármely, régióbeli iskola részt vehet (az összeget a RegionálisFejlesztési Taácstól nyerte az iskola.)
A József Attila már most se felel meg az osztálylétszámokat meghatározó törvényi előírásnak. Úgynevezett felmenő rendszerben szűnik meg, ahogy egy képviselő fogalmazott: lassú halálra van ítélve.


15.43: Labdarúgó akadémia csak egy év múlva

A Miskolci Labdarúgó Akadémia létrehozására irányuló javaslatot a képviselőtestület elvetette. Abban ellenzék és városvezetés is egyetértett, hogy szükség van ilyenre, abban viszont nem, hogy az infrastruktúrális hátterének számításai nem megfelelőek.
A javaslatot Orosz Lajos alpolgármester terjesztette be. A következőről szól: Miskolc 5 iskolájában, a DVTK-val közösen akadémia keretében focizhatnak a diákok. Ezekben az iskolákban lenne egy tanár, aki labdarúgó edzői végzettségű, valamint műfüves pályákat is építenének. Ez utóbbi összege, darabonként 20 millió forint. A cél: a gyerekek jó körülmények között focizzanak. Szeptember végén már megkezdődhetne az oktatás a műfüves pályákon.
De nem fog,mert a közgyűlés másképp döntött.

A jogi bizottság azt javasolta, hogy két fordulóban tárgyalják az ügyet.  Ezt elfogadta a közgyűlés, két fordulóban tárgyalják, de így a program egy évet csúszik. Ugyanis, mint azt Horváth Ottóné (MSZP) felvetette az iskolakezdés miatt muszáj, hogy egy évvel kitolják a programot. Ugyanis, a mostani beíratkozás miatt csak olyat lehet ígérni a tanulóknak, amit teljesíteni is tudnak szeptembertől - magyarázta.


15.15: Sport, koncepció - lesz-e támogató? 

Bartha György (MSZP) szerint (se) lesz könnyű annak a 7 egyesületnek megszereznie a külső (vállalkozói) támogatást, amelyet az önkormányzat a támgatandók listájára vett. Márpedig az önkormányzati támogatás feltétele, hogy az adott pénzzel azonos nagyságút az egyesület "találja meg" magának.Orosz Lajos alpolgármester, a napirendi pont előterjesztője is hangsúlyozta: a következő hetek mutatják meg, hogy hajlandók-e a kiemeltnek, a legnayobb eredmények elérésére hivatott egyesületeknek támogatást nyújtani a potenciáis szponzorok. Ez, és a közönség érdeklődése dönti el, hogy működik-e a rendszer.Orosz Lajos negatív példaként említett - a név kimondása nélkül, de egyértelműen utalva az adott cégre - egy olyan,megyénkbeli vállalatot, amely hirdet az országban, hirdet a foci élvonalában, de nem támogatja a sportot Miskolcon, mondván, termékeinek anélkül is kiemelkedő fogyasztói a megyénkben élők. Így persze nehéz.A testnevelési és sportkoncepció vitájában dr. Szinay Attila (Fidesz) elmondta: a jogi bizottságnak a témáról szóló ülésén részt vett Orosz Lajos, aki előterjesztőként befogadta a bizottság javaslatát: az augusztusi testületi ülés ismét foglalkozzon a kérdéssel, azért, hogy valóban hosszú távra szóló stratégia szülessék. A vitában elhangzott: a támogatásra méltónak ítélt egyesületek nevei nincsenek kőbe vésve. Ha nem hozzák az eredményt, nem teljesítik a feltételeket, más lép(het) be helyettük.


14.49: Leporolt sportkoncepció 

A város II. testnevelési és sportkoncepciójának tárgyalásával folytatódik a szünet után, a miskolci áprilisi közgyűlési ülés. A javaslatot Orosz Lajos alpolgármester ismertette a képviselőkkel. Mint mondta: ennek megvitatása legalább olyan fontos, mint a zárszámadás. Hozzátette: nem egy új koncepcióra kell gondolni, hanem a korábbi anyag leporolására, azaz az elmúlt évek munkája és tapasztalatai alapján rendezték a város sportkoncepcióját. Az alpolgármester ezt a munkát ahhoz hasonlította, mint amikor a hétvégi buli után az anyuka rendet rak a gyereke szobájában. Ez történt Miskolc sportkoncepciójával is - vélekedett. Majd ismertette a koncepciót, amely négy pilléren nyugszik: intézmények, tömegsport, utánpótlás, versenysport. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat aktívabb szerepet vállal majd az intézmények működtetésében. Példaként a Szabadidőközpontot említette az alpolgármester, amelyet 180 millió forinttal támogatnának. A tömegsporttal kapcsolatban említette: a miskolci ötpróba támogatását, erre 2 millió forintot szán az önkormányzat, míg a diáksportra 25 milliót. Az önkormányzat aktívan részt vesz az utánpótlás nevelésben is - mondta Orosz Lajos. Hozzátette: a Miskolci Sportiskola (MISI) támogatására 133 milliót adnak. Valamint a Miskolci Labdarúgó Akadémiát is szeretnék létrehozni - tette hozzá. (Ezt a következő napirendben tárgyalják a képviselők.)A versenysport esetében a támogatást kiemelt egyesületek kapják - magyarázta az alpolgármester. mi alapján szelektálnak? Megfelelő infrastruktúra, miskolci hagyomány, szakemberek, alkalmas működési struktúra, média érdeklődés a sportág iránt, közösségi támogatottság, kiemelkedő utánpótlás-nevelés - mondta. Ilyen kiemelt terület - folytatta - kézilabda, jégkorong, labdarúgás, úszás, atlétika, judo, bírkózás.  Ezen kívül az idén 51 millió forintot fordít az önkormányzat sportrendezvényekre - tudtuk meg. Ezzel is szeretnék visszahelyezni Miskolcot a nemzetközi sportversenyek vérkeringésébe - mondta az alpolgármester. A sportkoncepció 581 millió forint, amely a költségvetésnek 1,15 százaléka - tette hozzá. Más nagy városokhoz képest nincs emiatt szégyellni valónk - vélekedett Orosz Lajos. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy ezenfelül szeretne megállapodni a gazdasági élet szereplőivel is, hogy támogassák a város sportolóit. A sportkoncpeció egy kiindukási pont, megszabott felelősökkel, mozgástérrel - vélekedett. A cél, hogy minél jobb körülmények között, minél több gyerek találkozzon a sporttal.


14.18: Kevesebb óvodai csoport, kevesebb osztály 

A jövő tanév előkészítésének egyik fázisa a minden évben ilyenkor szokásos előterjesztés arról, hány osztály induljon, hány óvodai csoport lesz Miskolcon. A tervezetet - amint azt Fedor Vilmos alpolgármester, napirendi előterjesztő elmondta - az óvodavezetők, iskolaigazgatók javaslatai alapján készítették el. A következő fázis az lesz, amikor a felvételi igények alapján meghatározzák a csoportokat, osztályok számát.Az alpolgármester szólt arról, hogy az adatok szerint lelassult, mi több, megállt a gyereklétszám csökkenése. A jelenlegi 208 óvodai csoportból ötöt fognak megszüntetni a terv szerint. Az 540 általános iskolai osztály száma 27-tel csökken, középfokon az 567 osztályból 563 marad.A pedagógusok és alkalmazottak száma - 5119 most - 61-gyel csökken. Fedor Vilmos azt mondta: a legtöbben úgy távoznak, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt. (Hogy hányan, azt nem árulta el a KDNP-s Molnár Péter kérdésére.)


14.06: Körzetek, határok, hátrányos helyzetek 

A közoktatási törvény kimondja, hogy az iskolák felvételei körzeteit úgy kell kialakítani, hogy a szomszédos körzetek között ne legyen nagyobb a felvehető, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya közötti különbség 25 százaléknál. Ugyanígy: egy-egy iskolában az osztályok között a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya ne legyen nagyobb 25 százaléknál. (Tehát: az egymáshoz viszonyított különbségekről van szó.) E törvénynek megfelelően alakít át három felvételi körzetet az önkormányzat, erről szól a 4. számú napirendi javaslat.Az iskolai körzetek felülvizsgálata kapcsán az ellenzék elsősorban magát a törvényt bírálta, azzal, hogy álságos, hogy nem hoz megoldást, illetve bírálták a miskolci, szocialista országgyűlési képviselőket, akik ezt megszavazták. És - mint elhangzott - most úgy viselkednek, úgy tesznek, mintha ez tőlük független lenne, mintha ezt a rendeletet "egy másik bolygón hozták volna". Fedor Vilmos alpolgármester (MSZP), a napirend előterjesztője emlékezetett rá, hogy a megoldáshoz segítségül hívták a téma kiváló ismerőjét, Ferge Zsuzsát, a vele folytatott beszélgetésre meghívták a roma szervezetek képviselőit. Mint mondta, alapos, hosszú előkészítés után született meg a körzethatár-módosítások tervezete. Azzal a céllal, hogy a törvény szellemében igyekezzenek esélyegyenlőséget biztosítani a (halmozottan) hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az alpolgármester azt kérte az ellenzéktől, hogy támogassák a cél eléréséhez vezető elképzelést. Fedor Vimos hangsúlyozta: a körzethatár-módosítás ügye nem romakérdés.


12.47: A zárszámadáshoz hasonló vitát váltott ki a képviselők között az iskolai körzetek felülvizsgálatára, módosítására vonatkozó napirendi pont. Fedor Vilmos alpolgármester a javaslat előterjesztője, aki elmondta az önkormányzatnak egy 2005-ös rendeletnek kell eleget tennie, amely a tanulók esélyegyenlőségét biztosítja. A törvényi kötelezettség a Bulgárföldi, a Könyves Kálmán, a Fazola Henrik, a komlóstetői, a József Attila, valamint a Selyemréti iskolákat érinti majd.  Az ellenzék részéről Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető kezdte a vitát, aki elmondta: tisztában van vele, hogy az önkormányzat egy törvényi szabályozás miatt rajzolja át a körzethatárokat, viszont attól tart, hogy a lyukói, hátrányos helyzetű gyerekek számára ez aránytalanul nagy terheket jelent majd. Szerinte: nem biztos, hogy csak ez az út járható, és álhumanisztikusnak nevezte ezt a megoldást. Hozzátette: a hátrányos helyzetű lakosság beiskolázására komplex megoldást kellene találni.  Juga György (Fidesz) frakcióvezető-helyettes szerint egy országos, mély problémával állunk szembe, de az alkalmazni kívánt kezelési mód nem megfelelő. A törvény helyességét is vitatta, mivel nem százalék arányban kellene ezt a problémát kezelni, hanem szakmai programokkal - vélekedett. A javaslatot előkészítetlennek nevezte. Juga György több problémát is felvetett: mi lesz, ha a szülők tiltakoznak majd, hogy az ő iskolájukba ne helyezzenek hátrányos helyzetű gyerekeket? mi lesz, ha  ahátrányos helyzetű gyerekek nem tudnak majd beilleszkedni?. Ezekre szerinte a javaslat nem ad választ. Abszurdnak nevezte azt is, hogy a lyukói gyerekeknek ezentúl Diósgyőr legtávolabbi pontjára kellene majd járniuk. Juga György így fejezte be hozzászólását: ez egy időzített bomba, nem foglalkozni vele bűn, de rosszul hozzányúlni sem szabad. Kérte, hogy ezt az előterjesztést tegyék kétfordulóssá.  Horváth Ottóné (MSZP) az oktatási bizottság elnöke elmondta: a körzetek módósítása törvényi kötelezettség, és mindez felmenő rendszerben történik majd, azaz elsőként az első évfolyamnál. Hozzátette: jelenleg 11 gyerekről és 3 intézményről vitatkozunk. Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető szerint a törvénnyel van probléma, és arra kérte a város országgyűlési képviselőit, hogy ezt tolmácsolják a döntéshozók felé, majd erről számoljanak be az egyik közgyűlési ülésen. Szerinte egy rossz parlamenti döntés alapján hoz az önkormányzat egy rendeletet, amely pont nem az érintettek javát szolgálja majd.  Kovács Józsefné (SZDSZ) képviselő azt kifogásolta, hogy az előterjesztés készítésekor nem kérték ki a területek képviselőinek véleményét. Így az övét sem, pedig választókörzetében él a legtöbb hátrányos helyzetű ember - mondta. Felvetett egy problémát is: mi lesz, ha a selyemréti iskolából a szülők elviszik majd a gyerekeket, ha a hátrányos helyzetű tanulók odajárnak majd?  Horváth József, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is szót kért, és kifogásolta, hogy az önkormányzat nem kéri ki a véleményüket. Mint mondta: őket kihagyják mindenből, és kérte az önkormányzatot, hogy vonják be őket is a tervek előkészítésénél. Káli Sándor polgármester erre reagált: határozottan visszautasítom, hogy kihagynánk a megbeszélésekből önöket.   A napirendi pontok tárgyalása folytatódott. Jelenleg ebédszünet van.


12.19: Minden idők leghosszabbja 

Káli Sándor polgármester - zárszavában - úgy ítélte meg, hogy a mostani volt minden idők leghosszabb zárszámadási vitája.Tény, hogy a 9 órakor megkezdődött közgyűlési ülésen - persze, a napirend előtti "kötelezők", a sürgősségi indítványokról szóló szavazások és a napirend előti hozzászólások "beszámításával" - körülbelül fél 12-kor tért át a testület a második napirendi pont vitájára. És a többiére. Ahogy az lenni szokott, két "ideológia", vagy inkább két nézőpont csapott össze. (Ezt a kétféle megközelítést mindkét oldali hozzászólók hangsúlyozták.)Az ellenzéki felszólalók - Lenártek András (Fidesz), Garamvölgyi Attila (KDNP), Kobold Tamás (FME) - szerint nagyon nagy a baj a város költségvetésével: nemcsak az eladósodás, a hitelállomány mértéke óriási, hanem az adósság szerkezete is rossz. A hitelek között vannak olyanok, amelyek a működést finanszírozzák, illetve a felvett milliárdokat szinte kizárólag olyan beruházásokra fordítják, amelyek nem termelnek. Összegekben is jelentős eltérések mutatkoztak, attól függően, hogy ellenzéki avagy kormánypárti képviselők "matekoztak".Dr. Simon Gábor (MSZP), Szebeni Péter (MSZP) úgy ítéli meg, hogy a felvett hitelek igenis jó célt szolgálnak, és akkor kell igénybe venni azokat, amikor lehetőség van rá.Nem várni kell, mint történt ez  a 90-es években, amikor több város "elhúzott" Miskolctól, az idejében végrehajtott fejlesztések révén.Az ellenzékiek szerint vészhelyzet van, feléli a városvezetés a jövőt, a következő generációkra terhel elviselhetetlen kötelezettségeket. A kormánypártiak arról beszéltek,milyen - nélkülözhetetlennek, illetve a miskolciak életét, közérzetét, a jövőt szolgálónak ítélt - beruházások voltak tavaly. Továbbá: a többször felemlegetett, 5 milliárd forintnyi kötvényből befolyt összeg - amely megvan - nagyrészt arra szolgál, hogy biztosítsa a miskolci önrészt a villamosprojektben. Az ellenzék egyebek között azzal érvelt, hogy az intézmények működésében bizonytalanság van, azok alulfinanszírozottak. A kormánypárt megoldási javaslatot kért, ilyen módon: mondják meg, mely intézményeket zárják be, honnan bocsássanak el dolgozókat. (Miközben arra próbálják rávenni őket, hogy gazdaságosabban működjenek, növeljék saját bevételeiket.)És ismét az ellenzék: ők nem arról beszélnek, hogy a város keveset költ ntézményeire, hanem arról, hogy a kormány - a megszorításokkal - bünteti Miskolcot,mint ahogy a többi megyei várost is.Az ellenzék szerint Miskolc nem tudja fizetni az adósságait, ezért kért halasztást, a kormánypártiak szerint nem okoz gondot az átütemezés. A kormánypártiak a város vagyongyarapodását hangsúlyozták, az ellenzéikek azt, hogy ez a gyarapodás nem hoz pénzt. Felhívták a figyelmet arra, hogy az ellenzék, miközben a Miskolc Holding hitelállományt beszámítja a mínuszokba, nem számítja be a pluszba a holding cégeinek (anyagi) eredményeit. Káli Sándor zárszavában egyebek között elismerte, hogy a miskolci kóházak súlyos anyagi helyzete rendkívüli teher, ami váratlanul érte a várost. Szólt arról, hogy mind a villamosfejlesztés, mind a Szent István tér tervezett feljesztése minőségi változást hoz Miskolc, a miskolciak életében. A Miskolcot (is) sújtó objektív körülmények között említette a világban bekövetkezett pénzügyi válságot.   


 

11.24: Jelenleg  a tavalyi év zárszámadásáról vitáznak a képviselők.

Elsőként Szebeni Péter (MSZP) frakcióvezető-helyettes kért szót. Elmondta: a város tavalyi költségvetése megfelelő kereteket biztosított a tervezett feladatok megvalósításához, a fizetési kötelezettségek teljesítéséhez. A tavalyi évben megvalósított beruházások eredményeként az önkormányzat vagyona, eszközállományának értéke 9,9 milliárddal emlkedett - tette hozzá. Az intézményhálózatot eredményesen sikerült működtetni - folytatta - gazdálkodásuk stabil volt. Bevételeink az eredeti költségvetésben tervezettekhez képest jelentősen emelkedtek- mondta. Ennek több forrása volt, mint például az előző évről áthúzódó feladatok költségvetésbe való beépítése - magyarázta. A helyi adóbevételek közül két tételt emelt ki, az egyik az idegenforgalmi adó. Szebeni Péter elmondta: az előirányzathoz képest ezen a területen 4,9 millió forintos a lemaradás. Hozzátette: az iparűzési adóbevétel ezzel szemben kedvezően alakult. A teljesítés 5,7 milliárd forint, amley közel 780 millióval több mint a 2006-os évi - folytatta. Igen komoly probléma - mondta a frakcióvezető-helyettes - , hogy az intézmények körében a szállítói állomány több mint 500 millióval nőtt. A gazdálkodást érintő szigorú intézkedések ellenére a Miskolci Egészségügyi Központ szállítói állományából az év végére a lejárt tartozás közel 1,1 milliárd volt - tette hozzá. Az eszközállomány értéke 194,5 milliárd forint - ismertette Szebeni Péter - , ami 5,4 százalékkal több mint az előző évi. A tárgyi eszközök értéke 2,5 milliárddal nőtt - tette hozzá. A beruházások közül Szebeni Péter kiemelte a Corvin utca kétirányúsítását, a Hősök terét, a Rerenczi Sándor szakközépiskola bővítését. Az első napirendi pont vitája még mindig tart. Éles szóváltás alakult ki ellenzéki és szocialista képviselők között.


10. 27: Reptér: eldördülhet a startpisztoly 

Tompa Sándor (MSZP), aki a miskolci önkormányzat megbízottja a tervezett, mezőkövesdi reptér ügyében, arról számolt be, hogy hol tart a projekt. Felvázolta az eddigi történéseket, újfent elmondta, miért érdeke Misklocnak, hogy részt vegyen - a terület résztulajdonosaként - a repülőtér-építésben. (Befektető fogja megépíteni a repteret, valamint az azzal összefüggő logisztikai központot, amely komoly fejlődést ígér a régiónak.)A mezőkövesdi és a mezőkeresztesi önkormányzat (a terület másik két tulajdonosa) jóváhagyta azt a szerződéstervezetet, amelyre a miskolci, illetékes önkormányzati bizottságok is rábólintottak. Ez azt jelenti, hogy a szerződés aláírható. Tompa Sánmdor úgy fogalmazott: eldördülhet a stratpisztoly, és 2010 környékére olyan regionális központ alapjai jelentkezhetnek, aminek megszületése, léte, fejlődése Miskolcnak is elemi érdeke.


10.14: A fűtőerőmű-ügyről kérdezik a polgármestert 

A Fidesz frakcióvezetője, dr. Szinay Attila - amellett, hogy biztosította a várost, a városvezetést pártja támogatásáról abban, hogy a fűtőerőművet Miskolci tulajdonba vegye - kérdéseket tett fel Káli Sándor polgármesternek. (A kérdésekre adott válaszok után Juga György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese egészítette ki a párttársa által elmondottakat, hogy azután ezekre is válaszoljon Káli Sándor.)A kérdezz-felelek lényege: milyen felelősség terheli a miskolci MSZP-s országgyűlési képviselőket, személy szerint Káli Sándort, illetve mit tudnak és mit nem tudnak tenni annak érdekében, hogy a szocialista színű kormány érvényesítse akaratát: a miskolciak akaratát, a miskolciak érdekének érvényesítést. Mert - úgy tűnik - jogos Miskolc vásárlási igénye, ezt a kormány támogatja is, ám az MVM vezetése - amelyet, mint Juga Görgy fogalmazott - ez a kormány ültetett oda - erre fittyet hány. Miért teheti meg? - tették fel a kérdést a fideszes képviselők. Mit kíván tenni a polgármester azért, hogy a miskolci városvezetésel azonos színű kormányt rábírja a helyzet rendezésére? A Fidesz szerint a kormány és a városvezetés hibája, hogy a dolgok idejutottak. Már azt a kiinduló helyzetet értetlennek, megmagyarázhatatlannak tartják, hogy tavaly decemberben vételi szándékkal "besétált" egy magáncég az állami MVM-hez,amely tulajdonostársa, Miskolc értítés nélkül igent mond a vételre. Miért fogadta el Káli Sándor- és dr. Simon Gábor kivételével a többi, miskolci, MSZP-s országgyűlési képviselő (tesszük hozzá mi, a BOON) - Veres János  Pelcznédr. Gáll Ildikó (Fidesz) interpellációjára adott válaszát, hogy amennyiben az ügylet jogszerű, Miskolcé lesz az erőmű. (Ezek után néhány nappal jött az a kormányszóvivői tájékoztatás, amely szerint a kormány felkéri a pénzügyminisztert: szólítsa fel az MVM vezetését arra, hogy olyan esetben, amikor a közösség érdeke szembekerül egy befektetőével, a közösséget részesítse előnyben.) Elhangzott a Fidesz részéről: miért kell Miskolcnak tárgyalnia a vevőjelölttel, az Elmibbel? Akkor, amikor a városnak az eladóval, az MVM-mel van vitája. Káli Sándor válaszában szólt azokról a miskolci erőfeszítésekről, amelyek annak érdekében történtek, hogy a fűtőerőmű a város tulajdonába kerüljön. Mint mondta, a városvezetésnek továbbra is eltökélt szándéka az erőmű megvásárlása, és ennek érdekében folytat tárgyalásokat. A kormány részéről érkezett, az MVM-nek címzett felszólítás hatásosságával kapcsolatban nem tudott mit mondani a polgármester, aki kijelentette: április 30-áig moratórium van, addig "megszüntetik a féltágladobálást", de semmi olyan eszközről nem mondanak le utána, amit korábban is jelezett: aáírásgyűjtés, parlamenti vizsglóbizottság felállítása, jogi út. A  háttértárgyalásokról nem közölt, nem közölhetett többet Káli Sándor, de kijelentette: mihelyt eljön az ideje, teljeskörűen tájékoztatják a közvéleményt. Hozzátette: április 30-áig viszont nem kívánja minősíteni a történteket. 


 

 

9.53: Bartha György (MSZP) képviselő két sporteseményre hívta fel a miskolciak figyelmét. Az egyik a karate világbajnokság, amelyet a hétvégén rendeznek meg Miskolcon. A másik - ugyancsak hétvégén lesz - a légfegyveres országos bajnokság. A képviselő ez utóbbiról elmondta: ilyen 30 éve nem volt Miskolcon 


9.38: Miskolc és az MVM folytatja a tárgyalásokat, és a cél továbbra is az, hogy a város vásárolhassa meg az erőművet - mondta Káli Sándor polgármester a napirend előtti felszólalásokat megelőzően. Hozzátette: ennek érdekében mindent megtesznek, mintahogy eddig is.  Orosz Lajos alpolgármester Katowicéből érkezett, ahonnan ajándékot is hozott. Testvérvárosunk ugyanis elkészítette a város magyar nyelvű térképét, ezt az alpolgármester átadta Káli Sándornak. Valamint a Miskolci Sportiskola 10 éves évfordulójáról is megemlékezett az alpolgármester.Orosz Lajos elmondta azt is, hogy a városban a jövő héten megnyílik a 3. hulladékudvar is, a Bogáncs utcai telephelyen.


9.33: A miskolci testület egy perces néma felállással emlékezett meg a közelmúltban elhunyt Kelemen István építészről, aki 1982-89 között Miskolc főépítésze volt. Munkásságát Káli Sándor polgármester méltatta. Káli Sándor a közelmúltban kitüntetettekről is megemlékezett: dr. Zsúdel Lászlóné, a Ferenczy Egészségügyi Szakközépiskola igazgatója a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét kapta, Ádám Ibolya, a kulturális osztály vezetője pedig a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét.

 


9.28: Avas Szálló, villamosprojekt 

A sürgősségi indítványok között szerepel az a javaslat, amely a Multicasa-Consulting Kft-vel kötött megállapodás módosítását indítványozza. Az Avas Szállóról,az építővel kötött szerződésről van szó. Hogy miért? A javaslat szerint ahhoz, hogy a Multicasa pályázhasson, illetve bankkölcsönt igényelhessen, az szükséges, hogy az  Avas Szálló ingatlan per-, igény- és tehermentes  legyen. Vagyis a közgyűlésnek arról kell döntnie, hogy tehermentesíti az ingatlant, törli a vételi jogot, megszünteti a pert.

Az előterjesztés felhívja a figyelmet a döntés veszélyeire: a perfeljegyzési jog törlésével az Avas Szálló értékesíthetővé válik, a vételi jog törlésével vételi jogot megelőzősen (rangsorban) megterhelhető válik az ingatlan. Az úgynevezett gyengeségek címszó alatt ez áll az előterjesztésben: a biztosítéki pozíciók ideiglenesen csökkennek. A villamosprojekt kapcsán ingatlanvásárlásokról kell döntenie a testületnek, e javaslat is sürgősséggel kerül napirendre. Mivel az ingatlantulajdonosok személyiségi jogait érinti, ezért zárt ülésen tárgyalják az előterjesztést. 


9.11: Megkezdődött az áprilisi miskolci közgyűlési ülés.

Jelen van 34 képviselő. A testület 23 napirendi pontot tárgyal majd, ebből 6-ot zárt ülésen. Jelenleg a sürgősségi előterjesztésekről tárgyalnak a képviselők.


Kapcsolódó cikkek:

Közgyűlés előtti négyes interjú a pártok képviselőivel
Négyes interjú: a miskolci közgyűlési pártok a csütörtöki ülés négy előterjesztéséről.

Miskolc: még kevesebb a sportra
2008-as költségvetéséből 247 650 000 forintot szán a miskolci önkormányzat a sport funkción belül, működésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!