Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.08. 17:06

Miskolci Szent István tér: megnézhetők a tervek

<p>Miskolc - Kedd délután 5 órakor nyílik az a kiállítás a Miskolci Galériában, amelyen a Szent István tér rendezése kapcsán kiírt ötletpályázat látványterveit nézhetik meg az érdeklődők.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/foter-palyazat-szent-istvan-miskolc.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/szent-istvan-ter-tervek-kiallitas-miskolc.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A tárlaton minden beadott, zsűrizett pályamű megtekinthető április 13-ig. A tárlatot beharangozandó tartottak kedd délelőtt sajtótájékoztatót a kiállítás helyszínén. (Illetve a Kondor-teremben, ahol majd egy, a témában tartandó lakossági fórum lesz, no de erről később...) A sajtótájékoztatón elsőként Viszlai József, a város főépítésze méltatta a kiállítást (és az azt megelőző ötletpályázatot).

Elmondta, hatalmas volt az érdeklődés a pályázat iránt – 15 pályamű érkezett – annak ellenére, hogy semmiféle igérvény nem volt, "csak" ötleteket vártak. Azzal, hogy a galéria most teret ad ennek a kiállításnak, ahhoz is hozzájárul, hogy az intézmény a városi közélet természetes közegévé váljon, vélekedett a főépítész. Ezt a gondolatot fűzte tovább Bán András is, a Miskolci Galéria igazgatója, aki azt hangsúlyozta, szeretné, ha nem csak olyan hely lenne a galéria, amely közvetíti a műveltséget a közönség felé, hanem tegyen azért is, hogy párbeszéd alakuljon ki az érdeklődők és a város közt. Ezért szeretné, ha a mostani kezdeményezés tovább folytatódna, sorozattá válna. Bán András még megjegyezte, szeretné, ha "igazi összeveszések közepette" kimondódnának a dolgok a galériában.

A mostani kiállítás ugyanis nem csak egyszerű kiállítás: szerdán meghívott építészek szakmai fórumon vitatják meg az ott látottakat. Pénteken pedig lakossági fórumon történik ugyanez, erre minden érdeklődőt várnak a szervezők. Meghívták vendégként (délután 3 órára) a főépítészt, Bekes Dezsőt, a Miskolci Városszépítő Egyesület elnökét, a zsűri tagjait, valamint építészeket a galéria Kondor- termébe.

A sajtótájékoztatón még beszédet mondott Bodgál Gabriella, a MIK Zrt. gazdasági igazgatóhelyettese, mivel az ötletpályázatot a városi ingatlangazdálkodó cég finanszírozta, és Rudolf Mihály, a Megyei Építész Kamara elnöke, aki úgy gondolja, a szakma biztos, hogy egy térfalakkal is rendezhető tér mellett foglal majd állást a vita során. De abban is biztos, hogy a miskolciak között sokan lesznek azon a véleményen, hogy a tér úgy van jól, ahogy van. Ám ő úgy véli – s ezt az álláspontot osztja Viszlai József is –, hogy a tér nem maradhat ilyennek, hiszen Miskolcnak nincs igazi főtere. Ennek ellenére minden konstruktív ötletet várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!