Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.14. 14:18

Megszűnés miatt vissza a pénz a feladónak!

<p>Miskolc - Bezár a József Attila Általános Iskola. Igaz, szeptembertől csak az első évfolyam kezdi máshol a tanévet. Kormos Vilmos osztályvezető szerint a történet tíz éves átszervezési folyamat része. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/imkkk-merfoldko-es-hidszerep/cn/boon-news-em_01-20071129-115223"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A debreceni ítélőtábla jogerős ítélete</B></A></p>

A József Attila Általános Iskola több mint 73 millió forint vissza nem térítendő decentralizált fejlesztési támogatásban részesült, ebből és önkormányzati pénzből valósulhatna meg az iskola átalakítása, bővítése. Ám a támogatásról lemond Miskolc: az erről szóló előterjesztést csütörtöki ülésén tárgyalják majd a miskolci önkormányzati képviselők. Az okok között olvasható, hogy a József Attila iskolát bezárják. Hogy miről van szó pontosan?

Kormos Vilmos, a miskolci önkormányzat közoktatási osztályvezetője fontosnak tartja, hogy összefüggéseiben nézzük a történteket.

Beilleszkedtek

– Az elmúlt tíz évben az iskolahálózat átszervezése azt célozta, hogy hatékonyabban tudjunk működni. A beiskolázási körzeteket úgy szerettük volna átalakítani, hogy a szegregáló intézményekben tanuló gyerekek át tudjanak lépni más iskolákba. Később a tanulólétszám alakulását figyelembe véve be kellett zárnunk néhány iskolát, így például a főleg hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő Kuti István Általános Iskolát Perecesen, az oda járó diákokat az erenyői intézménybe helyeztük el – mondta Kormos Vilmos.

Hozzáfűzte, az azóta eltelt tanévben az erenyői iskolában sem a szülők, sem a diákok részéről nem alakult ki vita, a volt kutisok be tudtak illeszkedni az intézmény életébe.

Kormos Vilmos még hangsúlyozta, az átszervezés következő lépése az is, hogy a Kaffka, a Könyves Kálmán, a 21-es iskola beiskolázási körzeteit is úgy határozták meg, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek több helyen is folytathatják tanulmányaikat.

Lépésről lépésre

– Lépésről lépésre haladunk – folytatta az osztályvezető. – Ebbe a logikai sorba tartoznak a József Attila Általános Iskolával történtek is. A beiskolázási körzetében lévő Szondi telep felszámolása miatt egyre kevesebb itt a gyerek. Ezért döntöttünk úgy, hogy az iskolát bezárjuk. De nem egyszerre, hanem felmenő rendszerben: szeptembertől első osztályt nem indítunk. A lényeg a fokozatosságon van, hogy a befogadó iskolák ki tudjanak alakítani olyan pedagógiai programot, amely kezelni tudja a hátrányos helyzetű gyermekek bekerüléséből adódó problémákat.

Visszaigényeljük a pénzt
– A József Attila iskola felújítására pályázott a város, és nyert is. Akkor még nem lehetett tudni, hogy be kell zárni? – kérdeztük. Kormos Vilmos szerint nem tudták, hogy felgyorsulnak az események, hogy ilyen hamar elkezdődik a telep bontása. A főosztályvezető bízik abban, hogy ha most vissza is kell adni, a pénz visszakerül a városba, és olyan iskola fejlesztésére tudják fordítani, amely hátrányos helyzetű gyerekeket nevel. – A József Attila iskola bezárásának tervét egyeztettük a cigány kisebbségi önkormányzattal is, ők ezzel egyetértettek. Azt viszont, hogy már szeptemberben ne nyisson ki az intézmény, nem tartottuk megoldhatónak.
Szegregál, de történelmi okai vannak
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az OKÉV-val közösen vizsgálódott a városban. Megállapították, hogy van olyan intézmény Miskolcon, amely eléri a szegregációs küszöböt, ilyen a bulgárföldi iskola. Ám azt is megjegyezték, erről nem a város tehet, hanem történelmileg alakultak ki olyan körzetek – a lakosság elhelyezkedése miatt – ahol csak hátrányos helyzetű gyerekek járnak az érintett iskolákba. Ez azonban nem maradhat így, hiszen az unió nem tud szegregáló intézményeket (és önkormányzatokat) támogatni. Ám a minisztérium állásfoglalása az, hogy ha egy önkormányzat közgyűlése olyan akciótervet fogad el, amely felvállalja a probléma megoldását, akkor nem vonható el a támogatás. A napokban tárgyalnak a témában az önkormányzat és a minisztérium szakértői.

Tudott róla?
Az új törvényi előírásoknak megfelelően úgy kell meghatározni az intézmények beiskolázási körzeteit, hogy az egy intézményhez tartozó iskolák esetén egyikhez se tartozzon a másikhoz képest 25 százalékkal több hátrányos helyzetű gyermek. Most így próbálja az önkormányzat kialakítani a körzeteket, már megtették az első lépéseket. A beiratkozások után még kiderül, szükség van-e újabb változtatásokra. Ha igen, júniusban újra közgyűlés elé kerül az ezzel kapcsolatos előterjesztés.

Az alapítvány a miskolci önkormányzat ellen
Az ügyhöz hozzátartozik, hogy 2004-ben beperelte a miskolci önkormányzatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, mert szerintük hátrányosan különböztették meg a roma gyerekeket a többiektôl az iskolák összevonásával. Három miskolci iskolánál észlelték a szerintük törvénytelenséget. A selyemréti iskolát a József Attila utcaival, a komlóstetőit a Fazola Henrik iskolával, a bulgárföldit pedig a perecesi általános iskolával vonták össze. A bíróság nem adott helyt az alapítvány keresetének. Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla ítélkezett: helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, egyetlen — azóta a felek által más és másféleképp magyarázott — pont kivételével. Ebben az olvasható, hogy az önkormányzat a beiskolázási körzethatárok összeolvasztásának elmulasztásával (ezt a lépést azonban még a per kezdete el tt pótolta) megsértette több iskola roma tanulóinak egyenl bánásmódhoz való jogát. Azóta 2007 elején az alapítvány újra beperelte a miskolci önkormányzatot — hasonló okokból. A per még folyamatban van.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!