Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.21. 14:19

Legelőt szeretnének a kisfaludi gazdák

<p>Bodrogkisfalud - Hét bodrogkisfaludi gazda kereste fel az Aggteleki Nemzeti Park tokaji kirendeltségét, hogy kérjék a nemzeti park illetékeseinek segítségét, hogy a kisfaludi állattartók az idén legelőterülethez jussanak a Bodrogzugban.</p>

A találkozón Valler József, Bodrogkisfalud polgármestere elmondta, hosszú levelezés után jutottak arra az elhatározásra, hogy személyesen is ellátogatnak a nemzeti park tokaji irodájába.

- A gazdák azt szeretnék, a nemzeti park járjon közbe az érdekükben a terület bérlőinél, hogy ők is legelőterülethez jussanak már az év folyamán – mondta Valler József. – Ehhez természetesen szükség lenne a szerződések módosítására, ezt azonban a kisfaludi gazdák nem kezdeményezhetik.

Mint az aggteleki Nemzeti park tokaji kirendeltségén megtudtuk, a haszonbérleti szerződéseket a jogelőd Bükki Nemzeti Park kötötte a terület bérlőivel 2003-ban. Ezek a szerződések öt évre köttettek, így 2008 végén lejárnak. A tokaji találkozón a nemzeti park munkatársai elmondták, a bérleti szerződések lejárta után újra meghirdetik a bodrogzugi területek.

A pályázatok elbírálásánál természetesen a helyiek előnyt élveznek. Hozzátették, jelenleg legeltetési, takarmányozási célra egyetlen felesleges négyzetméterük sincs, így csak annyit ígértek meg, megkeresik a Bodrogkisfalud határában területet bérlőket, hogy ideiglenesen hajlandóak-e átengedni legelőterületeket a kisfaludi gazdáknak. Amennyiben erre szándék mutatkozik a jelenlegi bérlők részéről, akkor a nemzeti park vezetése nem gördít akadályt a szerződésmódosítások elé.

A kisfaludi gazdák elmondták, 2003-ban azért nem jelentkeztek a területek bérlésére, mert akkoriban visszaszorulóban volt az állattartás a településen. Többen azonban a megélhetési gondok miatt kényszerűségből visszatértek az állattartásra.

-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!