Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.21. 12:21

Kétfordulós pályázat lehetne a következő lépés

<p>Miskolc - A lakosságot is vitára hívták a múltkoriban a Szent István tér kapcsán. Ez utóbbin szólalt fel Tömpe Péter, kissé provokatív beszéde megadta a vita alaphangját. Szerinte nem jól idéztük.</p>

Mint civil hozzászóló és nem mint képzőművész vett részt a leendő Szent István tér látványterveit megvitató lakossági fórumon Tömpe Péter.  Szerinte a cikk nem fogalmazott pontosan, (úgy fogalmaztunk, Tömpe Péter megadta a vita alaphangját, azzal, hogy kicsit provokatívan ugyan, de megjegyezte, ő legszívesebben most rögtön befejezné a fórumot, és bezárná a kiállítást. S aztán újranyitná mondjuk a városház téri taxisdrosztnál.)

Az Észak és a Borsod Online ezúton helyesbít, hiszen nem a fórumbeszélgetés helyével volt gondja, hanem a kiállítás helyszínére tett más javasolt. Mégpedig azért, mert úgy látja, hogy az utcán  többen néznék meg az ötletpályázat díjazottjait, arról nem is beszélve, hogy ezzel a gyakorlattal bátorítást kaphatnának a miskolciak, és kialakulhatna egy valódi párbeszéd: az új tér támogatottságáról ép úgy mint az esetleges kételyekről.

Befogadóbarát kiállítás

(A Szent István tér rendezésére ötletpályázatot írt ki a város. A beérkezett anyagokból rendeztek kiállítást a pályázat kiírói és a helyi építész kamara még a múlt héten a Miskolci Galériában. Előbb az építész szakmát, később a civileket hívták vitára, ez utóbbi kapcsán készült a vitatott – április 15-én megjelent – tudósításunk.) Tömpe Péter még hozzáfűzte: Nyugat-Európában gyakorlat, hogy a jelentős városfejlesztésre kiírt pályázatokat két fordulóban bonyolítják. Ennek különös jelentősége van  közterek, emlékterek esetében, lévén a helyi társadalom kulturális identitásának, értékrendjének kifejezéséről lehet szó.

Az első forduló után fennmaradt pályaműveket szerencsés esetben bemutatják azon a helyszínen, ahová tervezték őket, ez segít  értelmezni  a látottakat, ugyanakkor  beindíthat egy szélesebb társadalmi párbeszédet civilek és építészek között. Fontos eleme lehetne ezeknek a köztéri kiállításoknak a tárlatvezetés, amikor a pályázó építész mutatja be, magyarázza el a terveken látottakat az érdeklődőknek. Meglátása szerint így sokkal több kérdés merülne fel és reakció is több érkezne.  A civil hozzászólásokat mérlegelve dönthetne később a  kiíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!